Eleve elég nagy kacsamell-rajongó vagyok (talán csak a galambmell tesz túl rajta a szárnyasok közül), jól is mennek hozzá a gyümölcsök, így nem volt kérdés, hogy mivel találjak ki receptet a Hunnium 859 receptversenyére. Elég nagy sikere volt, konkrétan elfogyott az utolsó morzsáig, és még egy különdíjat is kiérdemelt. Viszont nem is bonyolult.
Világevő kacsamell recept
(A recept különdíjat kapott a Hunnium 895 receptversenyén.)
4 db egész kacsamell
4 gerezd fokhagyma
4 ág friss rozmaring
1/2 kg meggy
Hunnium 895 Ágyas meggy
kis csokor friss kakukkfű
1/2 kg vaj
1 misopaszta
5-10 dkg barnacukor
1 kg krumpli
só, bors
Elkészítés:
A kacsamellet beirdalom, száraz serpenyőben bőrén néhány percig közepes lángon kiolvasztom a zsírját, mellé megroppantott fokhagymát és rozmaringot teszek. Utána a felesleges zsiradékot leöntöm és félreteszem, és magasabb lángon további 4-4 percig sütöm mindkét oldalát. Majd előmelegített sütőben 150 fokon 13 percig sütöm rácson. Utána 10 percig pihentetem, majd keresztben fél centis szeletekre felszeletelve tálalom.
Ezalatt a kimagozott meggy levével a serpenyőben maradt kacsazsírt leoldom, hozzáöntöm az ágyas meggypálinkát, fakanállal felkaparom a lesült részeket is. A cukrot karamellizálom, hozzáadom a meggyet, sóval, borssal, friss kakukkfűvel ízesítem, és alaposan besűrítem. Hideg vajkockákat oldok fel benne.
Krumplipürét készítek (vaj és kacsazír és misopaszta felhasználásával, szigorúan nem botmixerrel, hanem kézzel összetörve a krumplit), a kacsamellszeletekkel és a meggyraguval tálalom, egy kis ág kakukkfűvel díszítem.
Ilyen fejjel készítve lesz a legfinomabb:
(Fotó: Hunnium 895, illetve saját, a recept megjelent a Gentlemen's Choice decemberi számában)