Új kihívásokat keres a séf, Sergio Herman, aki nem tudom, hogy mennyire ismert Magyarországon, de az biztos, hogy nagyon megérdemelné. A legendás Oud Sluis a fő étterme, ebben a belga határhoz közeli kis étteremben ért el olyan hihetetlen eredményt, amire minden szakács megnyalná az összes szakács összes ujját: 3 Michelin-csillag és 20 pont a Gault Millau-ban! Ezt pedig gamer szakszóval bizony az étteremkalauzok kimaxolását jelenti!
A szerencsés séf éppen az én társaságomban lehet (mégse engem bámul)
Az étterme sztoriját nem írom most le részletesen, a lényeg csak annyi, hogy 1990-től létezik, és 2006 óta játszik a legmagasabb ligában, a 3 Michelin-csillagosok mezőnyében. És elérte azt, ami a világ legtöbb szakácsa számára örök álom marad, 20 pontot kapott a GM-től, ez a legtöbb országban az elméleti maximumot jelenti, azaz ki sem osztják, mert tökéletes étterem nincs. Vagy mégis? Ezt nem sikerült kiderítenem, ugyanis az Oud Sluis-hoz kötődik az egyik legnagyobb kudarcélményem is. Miután sikerült kicsit összehaverkodni a séffel, mondta, hogy feltétlenül látogassak el hozzájuk. Nyilván nem kellett kétszer mondani, hazaérve hamarosan - még tavasszal - írtam is az asszisztensének, hogy mikorra tudnának nekem asztalt foglalni. Jött is a válasz, amin azért eléggé meglepődtem, pedig volt már némi rutinom csúcséttermekkel is: "idén vacsorára már nincs asztal, de decemberben még valamelyik szerdán vagy csütörtökön tud jönni ebédelni". Mindezt tavasszal!!!
Az egyik emblematikus fogása, a rózsafüzér, amit nekem is volt alkalmam megkóstolni, megfelelően reprezentálja a kreativitással és profizmussal ötvözött polgárpukkasztást:
És az aktuális hír: ma végleg bezár az Oud Sluis. Nem marad belőle semmi, illetve valami mégis, egy fantasztikus könyv:
Amit itt lehet előrendelni, 400 számozott példány, választható sorszámmal. Majdnem rendeltem egyet, de aztán kicsit fennakadtam a szállítási költségen, amiből önmagában lehet venni három jó szakácskönyvet...
A weboldalán közzétett egy interjút, amiben beszél a történetéről és persze az okokról is, meg lehet érteni azt az érvét, hogy az elmúlt évek során soha nem volt ideje utazgatni felfedezni, és arra jutott a legkevesebb ideje, amit a legjobban szeret: új ételek megalkotására. Még csak 43 éves, így elég valószínű, hogy nem fogja sokáig bírni a nyugisabb tempót.
És nagyon kíváncsian várom, hogy mi lesz az új projekt, a 4 gyereke nevelésén kívül...