Aki kimaxolta az étteremkalauzokat. Ma bezár az egyik legizgalmasabb három Michelin-csillagos
2013. december 22. írta: világevő

Aki kimaxolta az étteremkalauzokat. Ma bezár az egyik legizgalmasabb három Michelin-csillagos

Új kihívásokat keres a séf, Sergio Herman, aki nem tudom, hogy mennyire ismert Magyarországon, de az biztos, hogy nagyon megérdemelné. A legendás Oud Sluis a fő étterme, ebben a belga határhoz közeli kis étteremben ért el olyan hihetetlen eredményt, amire minden szakács megnyalná az összes szakács összes ujját: 3 Michelin-csillag és 20 pont a Gault Millau-ban! Ezt pedig gamer szakszóval bizony az étteremkalauzok kimaxolását jelenti!

IMG_5977.JPG

A szerencsés séf éppen az én társaságomban lehet (mégse engem bámul)

Az étterme sztoriját nem írom most le részletesen, a lényeg csak annyi, hogy 1990-től létezik, és 2006 óta játszik a legmagasabb ligában, a 3 Michelin-csillagosok mezőnyében. És elérte azt, ami a világ legtöbb szakácsa számára örök álom marad, 20 pontot kapott a GM-től, ez a legtöbb országban az elméleti maximumot jelenti, azaz ki sem osztják, mert tökéletes étterem nincs. Vagy mégis? Ezt nem sikerült kiderítenem, ugyanis az Oud Sluis-hoz kötődik az egyik legnagyobb kudarcélményem is. Miután sikerült kicsit összehaverkodni a séffel, mondta, hogy feltétlenül látogassak el hozzájuk. Nyilván nem kellett kétszer mondani, hazaérve hamarosan - még tavasszal - írtam is az asszisztensének, hogy mikorra tudnának nekem asztalt foglalni. Jött is a válasz, amin azért eléggé meglepődtem, pedig volt már némi rutinom csúcséttermekkel is: "idén vacsorára már nincs asztal, de decemberben még valamelyik szerdán vagy csütörtökön tud jönni ebédelni". Mindezt tavasszal!!!

IMG_5931.JPG

Az egyik emblematikus fogása, a rózsafüzér, amit nekem is volt alkalmam megkóstolni, megfelelően reprezentálja a kreativitással és profizmussal ötvözött polgárpukkasztást:

IMG_5920_2.JPG

És az aktuális hír: ma végleg bezár az Oud Sluis. Nem marad belőle semmi, illetve valami mégis, egy fantasztikus könyv:

desire.png

Amit itt lehet előrendelni, 400 számozott példány, választható sorszámmal. Majdnem rendeltem egyet, de aztán kicsit fennakadtam a szállítási költségen, amiből önmagában lehet venni három jó szakácskönyvet... 

A weboldalán közzétett egy interjút, amiben beszél a történetéről és persze az okokról is, meg lehet érteni azt az érvét, hogy az elmúlt évek során soha nem volt ideje utazgatni felfedezni, és arra jutott a legkevesebb ideje, amit a legjobban szeret: új ételek megalkotására. Még csak 43 éves, így elég valószínű, hogy nem fogja sokáig bírni a nyugisabb tempót. 

És nagyon kíváncsian várom, hogy mi lesz az új projekt, a 4 gyereke nevelésén kívül...

 

Booking.com

A bejegyzés trackback címe:

https://vilagevo.hu/api/trackback/id/tr785704223

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

kkornel 2013.12.23. 09:33:45

Gondolom a PureC éttermet ugyanugy támogatja és viszi tovább

világevő · http://vilagevo.blog.hu 2013.12.23. 09:56:44

@kkornel: Pure C és La Chapelle is marad, de ugye egyikben sem ő a séf.

stopp 2013.12.23. 11:58:00

hogy megragadjam a lényeget, a szállítási költségről ezt írják:
Shipping costs

Shipping costs payable by the buyer will be communicated when the order is ready for delivery. In general, these costs are calculated as follows: a fixed amount per order and a variable amount depending on the number of items.

Azaz majd csak később derül ki mennyi a szállítás, a könyv ára a 149,5 Euro. Szerintem.

világevő · http://vilagevo.blog.hu 2013.12.23. 12:11:00

@stopp: szerinted. (és tényleg ez a lényeg...) de aztán mégis jól írtam, ha már utánanézel és "leleplezed" a "hibát", akkor miért nem rendesen? én meg majdnem megvettem, amire adott is automatikus szállítási díjat: 45 euro, ezt kell fizetni.

Niurka (törölt) 2013.12.24. 17:51:59

A dagadt szakács csak a magyaroknál létezik. Belgáknál még nem is láttam hájas embert.

jEnci · http://vajaskenyer.blog.hu 2013.12.26. 12:17:04

Jó interjú nagyon, az okok is érthetőek. Nekem Ferran Adria jutott róla eszembe. Ő is hasonló okok miatt zárta be az el Bullit: fáradtság, idő és hely hiány, kihozott mindent a helyből, amit tudott, ideje tovább állni, stb...
Biztos vagyok benne, hogy Sergio Herman-ról is fogunk hallani még.
süti beállítások módosítása