Van értelme otthon szuvidálni? 2.
2013. december 20. írta: világevő

Van értelme otthon szuvidálni? 2.

A vákuumzacskóban lassú "tűzön" főzés számos előnyéről írtam már a múltkor is, most jöjjön még néhány érdekesség a témában.

IMG_6996.JPG

Bár alapvetően a húsok tűnnek a legfontosabb szuvidálni valónak, és tényleg hihetetlenül jó eredményt lehet elérni akár a legolcsóbb húsoknál is, de azért van még pár bevetési terület, ahol nagyon különleges eredményekre számíthatunk. Az egyik ilyen a zöldség és gyümölcs, ahol még nekem is rengeteg felfedezni valóm van. A húsoknál magasabb hőmérsékletet igényelnek, viszont az eredmény lenyűgöző, nem fő ki belőlük se az íz, se a szín, se a textúra, megőrzik minden előnyét a nyersességnek, miközben mégis meg vannak főzve... Hasonlóan érdekes a tojás is, aminél azt lehet kihasználni, hogy a tojássárgájának és a fehérjének más-más hőfokon csapódnak kis a fehérjék, így elérhető a tökéletes tojás, amiben a sárgája még teljesen folyós, de a fehérje már fogyaszthatóvá válik. Infografika nélkül nem élet az élet, na meg tényleg jól áttekinthetővé is teszi a kérdéskört a cookingissues.com-ról származó néhány kép, ahol egyébként érdemes is még körülnézni a témában:

 

Ez pedig itt a zöldségekről egy jó videó, egy profi szuvidszakácskönyv szerzőjétől:

Ez pedig a nagyon lelkeseknek kizárólag, a Harvardon zajló zseniális tudományos kurzus előadássorozatából egy világsztár, a világ jelenleg legjobb éttermének séfje, Joan Roca előadásai:

2012-ből:

és 2010-ből:

Akinek nincs ereje végignézni, a címben feltett kérdésre a válasz: van. Ő meg a forgalmazó.

Booking.com

A bejegyzés trackback címe:

https://vilagevo.hu/api/trackback/id/tr495700807

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

különvélemény 2013.12.20. 18:03:48

Ez egy aranyárú vízmelegítő reklám? ;)

Mckinley 2013.12.20. 22:02:08

Ezen már csak nevetek, mióta megcsináltam otthon a saját szuvid gépemet, egészen kemény 15 ezer forintból. 99%os eredményt érek el vele az "eredeti"-hez képet! A videók hasznosak köszi :)

protézisesh 2013.12.20. 23:06:42

Most komolyan: ha se az ize, se a szine, se a texturaja nem valtozik,akkor MI VALTOZIK BENNE?

Teszter1997 2013.12.20. 23:52:07

Komolyan! Változik az íze, a színe és a textúrája is és benne marad az alapanyagban minden, ami kell bele. Szerintem nagyon is lenne értelme szuvidálni otthon, csakhogy a gép (motor), a badella (együtt is lehet venni), és a vákuumozó összesen elég drága, ráadásul sok helyet igényel. Én próbáltam, amit ez tud, ízben nem hasonlítható össze semmivel. Ég és föld "ha feléred" (Hofi:)))

Teszter1997 2013.12.21. 00:03:27

@Mckinley: nem szabadalmaztatnád? Engem az is érdekelne, ha megosztanád velem, hogyan kell 15 ezerből megcsinálni! Még fizetnék is érte Neked, mit szólsz?:)

Mckinley 2013.12.21. 08:54:35

sajnos nem szabadalmaztathatom, mert nem az én ötletem, itt a részletes leírás: fns.csokolade.hu/2013/10/29/sous-vide-falura/

Természetesen nem kell hozzá, 3d nyomtatott tartó, csak nem lesz szép legfeljebb rízsfőző cucc párezer forint, kábelezés is 2.000. Még annyi, hogy a szabályozó elektronika a linkelt oldalon tök jó, csak rohadt sok idő míg ideér!

protézisesh 2013.12.21. 11:12:24

@Teszter1997: "A húsoknál magasabb hőmérsékletet igényelnek, viszont az eredmény lenyűgöző, nem fő ki belőlük se az íz, se a szín, se a textúra, megőrzik minden előnyét a nyersességnek, miközben mégis meg vannak főzve... " írja Andras a zoldsegek szuvidalasarol. Szoval akkor MINEK?!

Teszter1997 2013.12.21. 16:17:45

@protézisesh: Szerintem menj el olyan étterembe, ahol ilyen ételeket kapsz és egyél!:)

protézisesh 2013.12.21. 23:45:56

@világevő: ha te magad irod, hogy egy szuvidalt zoldsegnek se az ize, se az allaga, sem pedig a texturaja nem valtozik a szuvidalastol, akkor miert szuvidalod? Milyen tulajdonsaga van egy zoldsegnek az izen, allagan, szinen, texturajan kivul? A szaga? A kerdes komoly es nem trollin' komolyan nem tudom. Husoknal oke, a tojast sznobsagnak tartom (68 fok 60 perc, piha...), de ez a zoldseg tenyleg nem megy a fejembe.

világevő · http://vilagevo.blog.hu 2013.12.22. 08:11:45

@protézisesh: ha komoly, akkor válaszolok. nem azt írtam, hogy nem változik, ha már sokadszorra idézed, akkor el is olvashattad volna újra... :) hanem azt, hogy nem fő ki. nem feltétlenül könnyű ezt elmagyarázni, tényleg megkóstolni érdemes leginkább, én a következő félmondattal próbáltam, ezek szerint nem elég jól: "megőrzik minden előnyét a nyersességnek, miközben mégis meg vannak főzve".
Természetesen változnak, nem is keveset, de pl egy könnyen felfogható része a dolognak az, hogy mivel zárt közegben készülnek, így megőrzik az ízüket, nem kerül át az részben a főzővízbe.
süti beállítások módosítása