Rettentő egyszerű a recept, mégis nagyon izgalmas a végeredmény, Cà Phê Trứng, azaz tojás(os) kávé, kicsit nehéz megtalálni a legjobb lelőhelyet Hanoiban, mert utcafront nem jutott nekik, csak egy lyuk, de bőven megéri a fáradtságot.
A keresett címen csak egy nagyon keskeny sikátor bejárata látszik, még szerencse, hogy legalább egy kis felirat van, hogy merre található a Café Giang:
Ugye nem olyan egyszerű? Itt van kinagyítva a célpont:
A kis lyukon belépve egy szűk folyosón/sikátorban kell haladni kb 20 métert, aztán egy lépcsőn fel, és máris egy egész kedves tetőtérben találjuk magunkat, ami fentről természetes fényt kap, természetesen a szokásos, lilliputi székekkel és asztalokkal ellátva.
Tényleg semmi extra nem kell a dologhoz, leszámítva persze a vietnami kávét, aminek még mindig nem ismerem otthon rendes beszerzési forrását, hiába nagyon finom, mondjuk azt a nagyon sűsűr sűrített tejet se igazán lehet otthon kapni, ami még fontos lenne hozzá, a fém kávészűrő beszerzése talán egyszerűbben megoldható, de elképzelhető, hogy ázsiai boltokban azért létezik már minden. (nekem van otthon mindháromból elég, így nem kutakodtam mostanában.)
Vietnami kávéhoz adnak egy tojássárgáját alaposan felverve kb két teáskanálnyi cukrozott sűrített tejjel és egy kanál kávéval. Az így keletkező hab kerül a kávé tetejére, kész is van. A hely tulajának a fejlesztése még a melegvízfürdő, a kávés csészét egy meleg vízzel teli edényben adják, hogy megtartsa a megfelelő hőmérsékletet a kávé akkor is, ha lassan fogyasztja a vendég. Például azért, mert szotyizik mellé:
Ezt a nagyszerű lehetőséget én kihagytam, viszont a kávé tényleg nagyon jó, meleg, habos, ízes, olyan, mint egy folyékony, meleg tiramisu. A vietnami kávé eleve teljesen más ízű, mint a világ többi részén megszokottak, egyrészt nyilván a termőterület sajátosságai miatt is, de azért is,mert növényi olajakban pörkölik, és adnak hozzá egy kis ízesítést is. Az eredmény egy nagyon mély, sötét, intenzív kávé, a különleges eljárás még a robustának is kihozza a jó oldalát. Aztán következik az elkészítés, egy fém filterből kell hagyni lecsöpögni.
Ezt aztán általában forrón vagy jégkockával isszák, vagy feketén, vagy sűrített tejjel elkeverve. És néhány speciális kávézóban Hanoiban elérhető még a fenti, egészen különleges változat is. Érdemes megkóstolni, inkább desszert, mint kávé!
És ilyen a sima: