Vietnami gasztrotúra: az első ízek képekben
2013. november 27. írta: világevő

Vietnami gasztrotúra: az első ízek képekben

Még csak 24 órája vagyok Hanoi-ban, de máris olyan benyomások értek, amik miatt megéri egy gyorsjelentést adnom, főleg mivel itt azért kicsit kevesebb időm lesz blogot írni, fontosabb inkább az inspirációk, élmények gyűjtése, a téma szó szerint az utcán hever, a mai reggelimet is ott fogyasztottam.

IMG_4603.JPG

Már most rossz belegondolni, hogy két hét múlva haza kell mennem innen, amikor először jártam Vietnamban, akkor valamennyi enyhített a kínon, hogy onnan még átmentem előbb Thaiföldre, és csak utána haza. Igaz, azóta már otthon is tudok majd kicsit jobban vigasztalódni a kedvenc Vietnamimban, a Hai Namban, de egyelőre még éppen csak elkezdődött a kaland, rengeteget már ismert finomság és új felfedezés vár rám.

IMG_4513.JPG

Ez volt az induló ebéd, elég erős kezdés, egy különleges kertétterem, tele Vietnam finomságaival. Nem csak Hanoi, hanem a délebbi részek különlegességei is megkóstolhatók itt, érdekes összehasonlításokra is van lehetőség, például a déliek erősebb fűszerezése és erősebb cukrozása is megfigyelhető. De persze lehet csak úgy simán ösztönből is válogatni a sok kis látványkonyhában készülő kajából, ahogy az utcai kajáknál itt teljesen megszokott,  minden látszik és persze minden frissen készül, rengeteg friss fűszernövény felhasználásával, amik általában nyersen is érkeznek az étel és a hozzá passzoló szósz mellé. 

Leveseket, főleg a nagy kedvenc phó levest ezúttal nem kértem, azt továbbra is az utcán akarom enni, ott az igazi. De a tekercsek például világbajnokok voltak, sok közülük nem is tekercsként érkezik, hanem magadnak kell legózni, kivéve, ha megkéred a pincérnőt, aki megcsinálja neked a szakszerű verziót. 'Zoli', a helyi kísérőm (valójában Duong), aki élt sok évet Budapesten, és persze Hanoi a hazája, így aztán elképesztően sokat segít, hogy mit, merre érdemes, még akkor is, ha azért nagyon rossz dolgokba nem lehet itt belefutni, elég csak azt a szabályt követni, hogy nem szabad a turistákat, csakis a helyieket követni.

Ez pedig a vacsora eleje volt, Duong-Zoli barátaival, egy kis utcai sörözőben, műanyag hokedliken ülve, egyre bizarrabb kajákkal, amíg aztán megjelent egy újabb haver, aki hozott magával pár üveg saját készítésű rizspálinkát is. Az éjszaka egy részén még videóztam is, aztán szerencsére lemerült a kamera...

IMG_4576.JPG

A képen a még visszafogottabb fogások, sörkorcsolyák: főtt(!) mogyoró, mogyorós véres hurka, malaccsászár, sült tofu. És persze ízes fűszernövények, szószok, chili mindenhez.

Lesznek még bőségesen kalandok, a rizspálinka-specialista például már meg is hívott kóstolgatni a gyűjteményét, egy másik srác pedig komoly sütögetést-grillezést fog csinálni a kertjében. Előbb-utóbb vennem kell valami tartalék tárolót is a képeknek... 

MVI_4600-006.jpg

Ja és ezúttal csinálok rengeteg videót is, amit persze jó nagy munka megvágni, de izgalmas lesz az eredmény, ha egyszer elkészül.

[Costes+Világevő jótékonyság, ne marad le róla!]

A bejegyzés trackback címe:

https://vilagevo.hu/api/trackback/id/tr625660151

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

virtualdog 2013.11.27. 10:47:01

Nagyon várom, mikor juthatok ki! Érdemes kísérőt keresni, ha tényleg a helyi ízek, élmények érdekelnek, de nem szeretnénk magunkat esetleges egészségügyi rizikóknak vagy lehúzásnak kitenni? (Még nem voltam sosem ott, nem tudom, mennyi az esélye, de gondolom, sok - még nyugat-európai viszonyok között is rendszeres a látványos turisták lehúzása, és ott aztán látványos turisták leszünk mindenképp. :))

világevő · http://vilagevo.blog.hu 2013.11.27. 13:08:21

@Borbíró Andris: Hát, mint mindenhol, itt is a turistának van a legtöbb elkölteni való pénze, így nyilván igyekeznek neki lehetőséget is adni erre :)
De nem találkoztam az eddigi útjaim során igazi lehúzással, az meg belefér, ha kicsit többet fizetsz valamiért, mint a helyiek, amúgy is nagyon olcsó minden. Persze egy kísérő nagyon jól tud jönni, aki ismeri a titkos helyeket, itt ugye lehet mondjuk minden utcában vagy párszáz büfé/étterem, nem olyan könnyű eligazodni. Még az is lehet, hogy jövőre szervezek egy gasztrotúrát, ezt mindenkinek látnia kell!

virtualdog 2013.11.27. 13:18:27

@világevő: Azt tudom, hogy sok gasztronómus dicséri Vietnamot, legutóbb Anthony Bourdain-tól olvastam hozsannát a "Cook's Tour"-ban, melyben A Legjobb Étel nyomába eredt (elismerve, hogy ilyen nincs), és Franciaország, Portugália, Anglia, Japán egy-egy fejezetet kaptak, Spanyolország kettőt, Vietnám hármat. :D

világevő · http://vilagevo.blog.hu 2013.11.27. 13:28:15

@Borbíró Andris: :D hehe, ezt nem is tudtam! mármint ezt az arányt, vicces! bele is írom a blogba!

Ez vagyok 2014.02.08. 17:42:52

Már több ázsiai országban jártam, nekem nagyon tetszik az ottani konyha. Olyannyira, hogy itthon is készítek sokféle ázsiai ételt. Bár, ezeket igazán ott lehet élvezni, itthon már "nem olyan a dísze", nem olyan az érzés.
Vietnam még ehhez képest is eszement jó volt. Nem bírom igazán kifejezni, hogy mekkora élmény volt.
Nagyon sokszor úgy gondoltam, hogy egy "asztaldíszt" hoznak és kiderült, hogy az egy újabb étel.
Annyira töményen volt részem ezekben a kulináris kalandokban, hogy el sem hittem, ilyen létezik.
És a legnagyobb még ezen túl az volt, hogy ők még bírnak igazán, tiszta szívből mosolyogni (ami már a thaioknál lassan a pénzedért van).
És rettentően tetszik nekik a tetszésed és a szívből való visszamosolygásod.
Siessetek, menjetek!
Thaiföldön is csak kb. tízévnyi idő kellett a nem őszinte mosolyhoz.
Ott még megtaláljátok:)

világevő · http://vilagevo.blog.hu 2014.02.08. 18:24:50

@Ez vagyok: egyetértek a mosoly valódiságában, talán Laosz egy kicsit még jobb ilyen szempontból, ha még mindig ilyen, viszont a konyha sokszínűsége, kidolgozottsága, változatossága kiemelkedő a térségen belül Vietnamban. Nagyon alaposan ki van találva minden, melyik húshoz milyen levelek, milyen szószok, milyen eseményhez mit, stb.
süti beállítások módosítása