A Lehel téri piacon jártam véletlenül, ahol egyszerűen nem lehetett nemet mondani pár dologra, bár akkor még semmi konkrét célom nem volt, a végén egy nagyon jó őszi leves sikerült, és végre ki is próbáltam egy különleges eszközt az elkészítéséhez.
Senkire se akarom rákényszeríteni az alaposan kicsavart képeket, ezért kicsit lejjebb közzéteszem sima verzióban is a képeket, ez itt a Lomós változat:
De van sima is, íme:
A különleges készülék a Philips Multicooker, ami azt ígéri, hogy gyakorlatilag le lehet bontani a konyhát, átalakítani mondjuk gyerekszobának, hiszen egy nagyobbacska fritőz méretű eszközben minden elkészül úgy, hogy még oda se kell figyelni közben, csak megnyomi néhány gombot, aztán várni, hogy a gép vacsorához szólítsa a családot. Kipróbáltam, és közben akkor már csináltam egy nagyon jó őszi krémlevest is, recept lent.
Persze a konyha bezárása nem volt komoly, de tényleg elég sok eszköz szerepét át tudja venni: gőzpároló, serpenyő, fazék, fritőz, ami azért még úgy is egy tekintélyes lista, hogy nekem az első és az utolsó nincs is a konyhámban. Viszont teljesen profin működött is, kicsit furcsa érzés egy becsukható dobozba dobálni a hozzá valókat, de alapvetően hibátlanul sikerült minden elsőre, anélkül, hogy belenéztem volna alaposabban a használati utasításba. Bedug, pár gombnyomás, és már kezd is üvegesedni a hagyma az olívaolajon, aztán pár perc múlva jelez, akkor teszem bele a többi, kicsit előkészített alkatrészt, beállítom főzésre, végül még beledugom a botmixert és kész is van. Ez nyilván nem a tudása maximuma, hiszen kábé a fazekat váltottam ki ezzel, de eddig meggyőző volt. Van egyébként hozzá egy receptkönyv is, tésztaételekkel, pörkölttel, nemzetközi kajákkal, joghurttal és sok mással, szóval vannak még bőségesen kiaknázatlan lehetőségek benne.
Chilis-csicsókás sütőtökkrémleves (recept)
Hozzá valók:
0,5 kg sütni való tök
0,5 kg csicsóka
5-10 dkg zellerszár
0,5 liter csirke- vagy zöldségalaplé (esetleg víz)
1 fej hagyma
4 gerezd fokhagyma
só, bors
darált chili (ha ne legyen csípős, akkor mondjuk szerecsendió)
Tálaláshoz: chilipehely, tökmagolaj, esetleg koriander
Elkészítés:
A sütőtököt pár darabra vágva beteszem a sütőbe, akár a csicsóka is mehet mellé. Kevés olívaolajon üvegesre párolom a hagymát, fokhagymát a Multicookerben (FRY program, kb 5 perc, vagy egy fazékban). Hozzáadom az apróra vágott zellerszárat és azzal is készítem még 1-2 percig tovább. Mehet bele az időközben megsült tök kockákra vágva és a csicsóka, szintén durván feldarabolva (meghámozni én nem szoktam, csak lesikálom). Felöntöm az alaplével (esetleg vízzel), épphogy ellepje a zöldségeket, sózom, borsozom, chilit is szórok bele és BOIL-ra teszem a Multicookert (felforralom), majd leveszem kisebbre a lángot, azaz átkapcsolom STEW-ra és beállítom 25 percre. Ezalatt megfő minden, azért a csicsókát ellenőrzöm, hogy eléggé megpuhult-e, ha igen, mehet bele a botmixer és egyenletesre turmixolom. Ha szükséges, adok még hozzá alaplét, hogy kicsit hígabb legyen.
Friss korianderlevéllel, chilipehellyel megszórva, tökmagolajjal enyhén meglöttyintve tálalom.
[Vasárnap reggel izgalmas bejelentésre készülök!]