A nagyon magas presztizsű Food&Wine magazin feltette a kérdést több tucatnyi világjáró séfnek: melyik éttermekbe szeretnének mindenképpen eljutni, hova vágynak leginkább ("dying to go" eredetiben). A válaszok között természetesen felbukkantak a világ leghíresebb éttermei, a Noma, az Astrid y Gastón (az nekem már kipipálva), a Fat Duck, El Celler de Can Roca, Sukiyabashi Jiro, a St. John, a Hibiscus, Pierre Gagnaire, Le Clos de Sens, L'Antice Pizzeria da Michele (az utolsó 5 szintén megvot már), összesen 100 étterem az egész világból. Ezen a listán a közép-európai régióból egyetlenegy étterem kapott helyet, egy magyar. Na melyik?
Ebbe a 100-ba nem fért be egyetlen osztrák, horvát, szlovén, német, cseh, szlovák, román, lengyel étterem sem, hiába vannak Ausztriában például egészen kiváló 2 Michelin-csillagos éttermek is, vagy Németországban 3 csillagosok is bőven. Befért viszont egy budapesti hely, különleges indoklással:
"Szeretni való, innovatív kelet-európai hely."
Az online lista kicsit bővebben fogalmaz:
[nem bánom, ha valaki lefordítja kicsit szebben!]
"A hagyományos magyar-zsidó ételek, mint a libacomb párolt káposztával és a borjú gyümölcsszósszal, ahogy a házi fagyi is csak egy részét képezi a szeretni való családi étterem varázsának. A kiszolgálás meleg és szívélyes, harmonikás gondoskodik a zenei szórakozásról."
Óriási gratuláció jár a Rosenstein családnak! Ez a legszebb ajándék a blog harmadik születésnapjára :)
Online itt látható a lista.
[Az illusztrációk a Food&Wine-ból származnak.]
Egy kis kiegészítés a fanyalgóknak, mert úgy tűnik, vannak szövegértési nehézségek: ez a lista _nem_ a világ legjobb éttermeit próbálja rangsorolni. Arra ott van például a Restaurant magazin listája, rajta nyoma sincs magyar éttermeknek. Ez a lista arról szól, hogy hova vágynak a megkérdezett séfek (ahogy amúgy ez az első mondatból elég pontosan ki is derül), tehát nem feltétlenül arra lehet következtetni belőle, hogy melyik a legjobb magyar étterem, hanem arra, hogy melyik a legvonzóbb, legizgalmasabb a nemzetközi séfek számára. (Ebből egyébként érdekes következtéseket lehet levonni, úgy tűnik, nem a franciás-modern irányra kíváncsiak, hanem éppen a regionálisra, hagyományosra, eredetire, valódi gyökerekkel rendelkezőre, megfelelő hangulattal, atmoszférával...) És szerintem elég nagy dolog, hogy felkerült ide egy magyar étterem, nem került fel például az említett Restaurant magazin első 10 helyezettje között levő - és valóban fantasztikusan jó - Steirereck (Bécs) vagy Vendome (Bergisch-Gladbach) sem, meg még egy halom jó és nagyon jó étterem a régióból. Minket mégis képvisel egy étterem, ez talán örömhír lehet...