Amióta tavaly Peruban jártam, azóta célom, hogy megismertessem jobban is ezt a fantasztikus konyhát, ez a mostani siker nagy lökést jelenthet ebben.
Az október elején megjelenő MIchelin Kalauzban (Great Britain & Ireland 2014) 1 csillaggal díjazzák az egyik legjobb perui gasztroélményemet okozó Virgilio Martinez londoni éttermét, a Limát.
Nem ez az első nagyon magas szakmai elismerése, amit kap, felkerült a limai (Miraflores) Central a San Pellegrino világ TOP50 étteremlistájára is, hihetetlenül izgalmas dolgokat művel, nagyon modern, mégis erősen tradícionális és helyi gasztronómiát. Vele személyesen sajnos nem sikerült találkoznom, pedig elmentem még a Cuzcóban található, sintén nagyon jó éttermébe, a Senzóba is végigenni egy degusztációs menüt.
Egy panaszom van csak vele szemben, hogy mindkét éttermében olyan rettenetesen sötét van, hogy szinte lehetetlen fotózni (a fenti képeket a Centralban csináltam). Persze az se kizárt, hogy szándékos ez, hogy ne kattintgasson mindenki evés helyet...
Pár kép a cuzcói étterméből, elég impozáns a hely is:
Gaston Acurio, a perui gasztronómia legnagyobb alakja (hűha, az Astrid y Gastónt se írtam még meg...) természetesen azonnal nagyon szívélyes hangvételben gratulált a kollégának, az eltökéltség, tehetség, szenvedély tengelyen megjelölve a siker titkát, és persze közös büszkeségüknek nevezte a csillagot, amit tudtommal sehol nem kapott még perui étterem. (Limáról nem jelenik meg kalauz, így ott (egyelőre?) nem kaphatnak, a Nobunak vannak csillajai, de az csak részben perui.)
Szóval a lényeg, Európában is lehet már fantasztikus peruit enni, kicsit olcsóbb kategóriában egyébként nagyon jó beugró a CevicheUK a Sohóban, nagyon ajánlom, de persze a friss kitüntetett, a Lima a legizgalmasabb, csak talán érdemesebb előtte máshol megismerni kicsit az alapokat, hogy érthetőbb legyen.
Valaki igazán csinálhatna már egy jó és autentikus perui éttermet itthon is, ne kelljen már nekem... :)
Akit érdekel a perui konyha, itt van pár élmény, amit már megírtam: Nanka, anticuchos (recept), ceviche (recept), Peru és a multikulti, tengeri és tengerimalac, perui anzix. És vezetek tavasszal egy gasztrotúrát oda, erősen limitált létszámmal. Érdeklődés/előjelentkezés emailben: vilagevoesemeny@gmail.com.