A perui konyha betört Európába
2013. szeptember 27. írta: világevő

A perui konyha betört Európába

Amióta tavaly Peruban jártam, azóta célom, hogy megismertessem jobban is ezt a fantasztikus konyhát, ez a mostani siker nagy lökést jelenthet ebben.

20121105 Central-1.jpg

Az október elején megjelenő MIchelin Kalauzban (Great Britain & Ireland 2014) 1 csillaggal díjazzák az egyik legjobb perui gasztroélményemet okozó Virgilio Martinez londoni éttermét, a Limát.

Nem ez az első nagyon magas szakmai elismerése, amit kap, felkerült a limai (Miraflores) Central a San Pellegrino világ TOP50 étteremlistájára is, hihetetlenül izgalmas dolgokat művel, nagyon modern, mégis erősen tradícionális és helyi gasztronómiát. Vele személyesen sajnos nem sikerült találkoznom, pedig elmentem még a Cuzcóban található, sintén nagyon jó éttermébe, a Senzóba is végigenni egy degusztációs menüt.

IMG_0340.JPGEgy panaszom van csak vele szemben, hogy mindkét éttermében olyan rettenetesen sötét van, hogy szinte lehetetlen fotózni (a fenti képeket a Centralban csináltam). Persze az se kizárt, hogy szándékos ez, hogy ne kattintgasson mindenki evés helyet...

Pár kép a cuzcói étterméből, elég impozáns a hely is:

20121112-cuzco.jpg

Gaston Acurio, a perui gasztronómia legnagyobb alakja (hűha, az Astrid y Gastónt se írtam még meg...) természetesen azonnal nagyon szívélyes hangvételben gratulált a kollégának, az eltökéltség, tehetség, szenvedély tengelyen megjelölve a siker titkát, és persze közös büszkeségüknek nevezte a csillagot, amit tudtommal sehol nem kapott még perui étterem. (Limáról nem jelenik meg kalauz, így ott (egyelőre?) nem kaphatnak, a Nobunak vannak csillajai, de az csak részben perui.)

Szóval a lényeg, Európában is lehet már fantasztikus peruit enni, kicsit olcsóbb kategóriában egyébként nagyon jó beugró a CevicheUK a Sohóban, nagyon ajánlom, de persze a friss kitüntetett, a Lima a legizgalmasabb, csak talán érdemesebb előtte máshol megismerni kicsit az alapokat, hogy érthetőbb legyen.

Valaki igazán csinálhatna már egy jó és autentikus perui éttermet itthon is, ne kelljen már nekem... :)

20121103 Market La Lucha AstridyGaston-1.jpg

Akit érdekel a perui konyha, itt van pár élmény, amit már megírtam: Nanka, anticuchos (recept), ceviche (recept), Peru és a multikulti, tengeri és tengerimalac, perui anzix. És vezetek tavasszal egy gasztrotúrát oda, erősen limitált létszámmal. Érdeklődés/előjelentkezés emailben: vilagevoesemeny@gmail.com.

Booking.com

A bejegyzés trackback címe:

https://vilagevo.hu/api/trackback/id/tr995535731

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

enpera · http://c64blog.wordpress.com 2013.09.27. 15:22:34

Csinálj és már megyek is kipróbálni :)

kék madár 2013.09.27. 16:40:43

"És vezetek tavasszal egy gasztrotúrát oda, erősen limitált létszámmal."
jol van ertettuk, en mar most feladom, amilyen pechem van, biztos nem fogok beleferni a keretbe.

dzsedi 2013.09.27. 17:13:31

simán tolnám be a tengerimalacot.

épészmérnök 2013.09.27. 17:23:43

Peruban kormányprogram volt az Új Perui Konyha megteremtése. Rengeteg pénzt toltak a kísérletezésbe, ugyanis a mostani csoda tudatos munka eredménye. A kormány finanszírozta a gasztronómiai marketinget. Az országimázs tudatos része a gasztronómia.

kék madár 2013.09.27. 17:58:04

kerdezte mar valaki, hogy vilagevonek honnan van ennyi ideje es penze hetente korberepulni a vilagot? Engem egyik se zavarna (meg közöm?) de igy a ketto egyutt kicsit sok. Gyereket ki hozza haza az iskolabol a sofor?

Nick Ez a név jelenik meg a blogokban, kommentekbe 2013.09.27. 18:34:50

szerintem az a nemzeti etel amit a nagy resze az embereknek zabal
szomoru de a magyar nemzeti etel a turorudi es a vizes parizsi
de azert a tengerimalacot en szivesen kiprobalnam, az is van az etlapon?

ekat 2013.09.27. 19:04:17

Nem tudom, milyen a perui konyha, de a NOBU-ban kóstolt perui(s?) ízek alapján jó lehet. :)

Nick Ez a név jelenik meg a blogokban, kommentekbe 2013.09.27. 21:17:11

@enpera: megis mi lenne ennel szelesebbkorubb? talan az ocska műsajt jellemzo, oszt kifujt...
nem tudom mire kell felvagni, kis penz, kis foci, kis gasztro :)))

világevő · http://vilagevo.blog.hu 2013.09.28. 09:38:21

@kék madár: nem túl optimista hozzáállás. mármint zavar a blogom? elég könnyen elkerülhető... :)

világevő · http://vilagevo.blog.hu 2013.09.28. 09:55:05

@enpera: :) ez még nem elég otiváció :)

@épészmérnök: ez így van, de hiába lenne bármilyen marketing és kormányprogram, ha nem ennének a perui közemberek is igényesen, nem tudnának főzni, nem becsülnék meg a legegyszerűbb alapanyagokat is maximálisan. amit vidéken a kiséttermekben, büfékben vagy street food standokon kapsz, azt nem a nagy séfek kísérletezték ki.

enpera · http://c64blog.wordpress.com 2013.09.29. 13:09:35

@Nick Ez a név jelenik meg a blogokban, kommentekbe: mondom, számodra lehet:) azért én elmennék a helyedben pl a Kistücsökbe :)

rambo13 2013.10.11. 14:16:20

@világevő:
"ha nem ennének a perui közemberek is igényesen, nem tudnának főzni, nem becsülnék meg a legegyszerűbb alapanyagokat is maximálisan. amit vidéken a kiséttermekben, büfékben vagy street food standokon kapsz"

ez a poszt pont azt mondja, h a közemberek kajája fabatkát sem ér...
mirador.postr.hu/a-perui-konyha

Tr0LL 2013.10.23. 21:51:50

"Egy panaszom van csak vele szemben, hogy mindkét éttermében olyan rettenetesen sötét van, hogy szinte lehetetlen fotózni"
Elnézve az adagok mennyiségét itt egy ízelítő menü után is a mekdönciben kötnék ki két dupla sajtos McRoyalért.

Egy étterembe nem kóstolgatni megyek, hanem enni, jól lakni. És igen, én nagy étkű vagyok. Egy gasztro-hedonista vaddisznó, aki szeret jóízűen enni, néha kifejezetten zabálni, a csirkecombot kézzel megragadni, a levest tűzforrón szürcsölni.

Az elismerések tekintetében biztosan maradandó élményt okozna az ízlelőbimbóimnak (a tálalás meg a szememnek), de ugyanakkor hasonlóan maradandó éhségérzet is maradna utána. :S

Lehet ekézni, de ezt sosem tudtam szó nélkül hagyni, és nem fogom sosem.
süti beállítások módosítása