Ma épp csináltam egy jó kis hummuszt, amiről eszembe jutott a csodálatos közel-keleti gasztronómia (a teljes Világevő blogot is Bejrúttal kezdtem), onnan pedig már nincs is messze a Kaukázus, van még bőven korábbi adósságom, így például a legnagyobb kedvenc bakui éttermem bemutatása.
Ilyen lett amúgy a hummuszom:
Ez pedig már az étterem:
Az azeri konyha a kaukázusiak közé tartozik, bár azt már megtanultam, hogy nagyon nem illik összehasonlítani senkinek semmijét, azért elég egyértelműen érződnek itt a török hatások, a helyi kiváló alapanyagok, a rengeteg nagyon jó minőségű zöldség és gyümölcs és talán még jellemzőbb a hihetetlen mennyiségű fűszernövény, ami az étkezés elmaradhatatlan része.
A Szovejtunióban Azerbajdzsán első sorban a tea és a - hozzá is fogyasztott - dzsem beszállítója volt.
Óriási grillkultúra van, a komolyabb rendezvények, például esküvők kötelező velejárója a kémény, a rendzvénysártakból csak úgy ömlik ki a füst ezen keresztül, természetesen nem gázos vagy elektromos a grill, hanem kizárólag faszénnel működhet, ahogy a hagyományok előírják.
Az étterem eléggé kiesik a turisták által frekventált városrészből, az óvárosból taxival lehet megközelíteni, és sok látnivaló nincs is a környéken, de ennek ellenére is megér egy látogatást szerintem. Szokás szerint rettentő vendégszerető emberekkel találkoztunk, még a konyhára is sikerült bejutni, ahol szinte minden kézi munkával készül, nincs helye modern technológiáknak:
Így készül például a szaljan csoreji kenyér (biztos lehet ezt jobban is átírni), tandoor kemencében:
Ez pedig a végeredmény:
és hátulról:
Minden ételt nem fogok tudni részletesen bemutatni, így a továbbiakban inkább csak kedvcsináló képek következnek, rózsavizes serbet, tokhal tál, és sok-sok különböző kabab:
Az asztalról természetesen elmaradhatatlan az étterem nevét is adó fűszer, a szumák: (a hummuszra is szinte kötelező szórni)
Egy különleges és nagyon tartalmas és rettentő finom leves, a piti, aminek a zöldségeit és a húst tálaláskor összezúzzák:
Előételek:
És főételek: (de nem válnak szét az étkezés során az előételektől, szinte minden egyszerre kerül az asztalra)
És a desszertek, amik szintén kötelezőnek bizonyultak (pakhlava és sekerbura), akárhol is ettünk, hozzájuk pedig azeri fekete tea és kiváló dzsem:
Az étterem:
Sumakh
www.facebook.com/sumakh
20/22 Khojali Avenue
AZ 1025 Baku
...
Köszönöm a repülőjegyet a WizzAirnek, az extra kényelmes szállást pedig a Kempinski Badamdar és a Four Seasons Baku hoteleknek!
A következő Világevő Vacsora témája Brazília lesz, itt lehet elolvasni a részleteket, részvétel csak foglalalással, erősen limitált a helyek száma!