Kaukázusi ízek - A legjobb azeri
2013. augusztus 26. írta: világevő

Kaukázusi ízek - A legjobb azeri

Ma épp csináltam egy jó kis hummuszt, amiről eszembe jutott a csodálatos közel-keleti gasztronómia (a teljes Világevő blogot is Bejrúttal kezdtem), onnan pedig már nincs is messze a Kaukázus, van még bőven korábbi adósságom, így például a legnagyobb kedvenc bakui éttermem bemutatása.

201306211-1.jpg

Ilyen lett amúgy a hummuszom:

IMG_5363.JPG

Ez pedig már az étterem:

IMG_4285.JPG

Az azeri konyha a kaukázusiak közé tartozik, bár azt már megtanultam, hogy nagyon nem illik összehasonlítani senkinek semmijét, azért elég egyértelműen érződnek itt a török hatások, a helyi kiváló alapanyagok, a rengeteg nagyon jó minőségű zöldség és gyümölcs és talán még jellemzőbb a hihetetlen mennyiségű fűszernövény, ami az étkezés elmaradhatatlan része.

_FOS2904.jpg

A Szovejtunióban Azerbajdzsán első sorban a tea és a - hozzá is fogyasztott - dzsem beszállítója volt.


IMG_4379.JPG

IMG_4355.JPG

Óriási grillkultúra van, a komolyabb rendezvények, például esküvők kötelező velejárója a kémény, a rendzvénysártakból csak úgy ömlik ki a füst ezen keresztül, természetesen nem gázos vagy elektromos a grill, hanem kizárólag faszénnel működhet, ahogy a hagyományok előírják.

IMG_4189.JPG

IMG_4210.JPG

Az étterem eléggé kiesik a turisták által frekventált városrészből, az óvárosból taxival lehet megközelíteni, és sok látnivaló nincs is a környéken, de ennek ellenére is megér egy látogatást szerintem. Szokás szerint rettentő vendégszerető emberekkel találkoztunk, még a konyhára is sikerült bejutni, ahol szinte minden kézi munkával készül, nincs helye modern technológiáknak:

IMG_4252.JPG

Így készül például a szaljan csoreji kenyér (biztos lehet ezt jobban is átírni), tandoor kemencében:

IMG_4242.JPG

IMG_4201.JPG

IMG_4195.JPG

IMG_4218.JPG

Ez pedig a végeredmény:

IMG_4296.JPG

és hátulról:

IMG_4297.JPG

Minden ételt nem fogok tudni részletesen bemutatni, így a továbbiakban inkább csak kedvcsináló képek következnek, rózsavizes serbet, tokhal tál, és sok-sok különböző kabab:

IMG_4270.JPG

IMG_4176.JPG

Az asztalról természetesen elmaradhatatlan az étterem nevét is adó fűszer, a szumák: (a hummuszra is szinte kötelező szórni)

IMG_4179.JPG

Egy különleges és nagyon tartalmas és rettentő finom leves, a piti, aminek a zöldségeit és a húst tálaláskor összezúzzák:

IMG_4329.JPG

IMG_4339.JPG

Előételek:

IMG_4298.JPG

IMG_4307.JPG

És főételek: (de nem válnak szét az étkezés során az előételektől, szinte minden egyszerre kerül az asztalra)

IMG_4309.JPG

IMG_4326.JPG

IMG_4309.JPG

IMG_4312.JPGÉs a desszertek, amik szintén kötelezőnek bizonyultak (pakhlava és sekerbura), akárhol is ettünk, hozzájuk pedig azeri fekete tea és kiváló dzsem:

IMG_4365.JPG

IMG_4352.JPG

IMG_4363.JPGAz étterem:
Sumakh
www.facebook.com/sumakh
20/22 Khojali Avenue
AZ 1025 Baku

...

Köszönöm a repülőjegyet a WizzAirnek, az extra kényelmes szállást pedig a Kempinski Badamdar és a Four Seasons Baku hoteleknek! 

A következő Világevő Vacsora témája Brazília lesz, itt lehet elolvasni a részleteket, részvétel csak foglalalással, erősen limitált a helyek száma!

[Korábbi bakui írásom.]

 

 

Booking.com

A bejegyzés trackback címe:

https://vilagevo.hu/api/trackback/id/tr1005479495

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

bl4ze 2013.08.27. 13:35:35

fúúú az a kenyér :) ááááááááááááá :)

P. dictus Magister 2013.08.27. 15:41:13

Bakker, elég jól néztek ki a fogások

Link elek 2013.08.27. 15:48:26

fontos: baltával kell vágni a hust

drover(fanyul társa) 2013.08.27. 16:43:26

@Link elek:
Nem mindent. Csak a "Köményes örmény Budapest módra"-t..:)
Amúgy az ételek guszták. Főleg a főétel képeken szereplők.
A kenyér receptje nincs meg?

csizkek 2013.08.29. 19:59:16

Annak a "wok"-os izenek mi a neve? NAgy kedvencem volt Bakuban, de elfelejtettem a nevet. A szumak egyebkent nem torok eredetu?
Jo teat nem nagyon ittam Bakuban, a helyi teak nem olyan jok mint a torok. Szerintem.. Egyik helyi ismeros is panaszkodott, hogy az utobbi evekben erosen romloban a tea minosege:)
süti beállítások módosítása