Még a Malackrumpli (a hosszú hétvégén van idén utoljára nyitva!) és a füredi BioBalaton piac kipróbálásakor beszéltem meg Tamással, hogy megnézem a balatonhenyei gazdaságukat is. Ott végül a felesége, Lívia vezetett körbe és mutatott be a mangalicáknak és a fiú- és lánycukkiniknek, meg mesélt is rengeteg érdekes dolgot a biogazdálkodásról, cukkinivirágokról, baromfitartásról, sikerélményekről és nehézségekről.
[5 perce posztoltam ki, máris egy izgalmas fejlemény, a MonJardin! szeretné megtámogatni a biogazdaságot vetőmagokkal!]
Mindezt főleg videón, szóval ezúttal nem nagyon kell olvasni, csak nézegetni, videókat és fotókat.
Balatonhenye eleve nem egy rossz választás, kedves kis falu a megszokott balatonfelvidéki romantikával.
Ide telepedett le a családjával Járosi Tamás, az előtörténetről kicsit többet itt lehet olvasni. Itt kezdtek bele a munkába pár éve, ami néha látványos sikerekkel, néha még durvább kudarcokkal tarkítja az életüket.
Ez még a ház előtt, ez viszont már bent a gazdaságban, a "cukkinierdőben":
és a folytatás:
Óvodai ínyenckedésről, még mindig a cukkinierdőből, na és a sóskapesztóról:
Egy kis mangalicaszerelem bio módra:
És a végére a könnyebb műfaj, a baromfi, hibridek és nem hibridek:
"Őshonos vagyok, nem turista (hibrid)!"
Ja és kaptunk fantasztikus sóskapesztót, bruschettát és cukkinikrémet is:
És megismertem egy - számomra - új növényt, a sarkantyúkát, ami egyrészt nagyon egészséges, másrészt hihetetlen finom, a levelének éppen olyan az íze, mint a hónapos reteknek! Csak nyersen érdemes fogyasztani, és egyébként minden része ehető:
A Fekete Bárány biogazdaság látogatható, és az éppen friss termés, illetve néhány feldolgozott termék kapható is a háznál. Itt megtalálhatók.
Több és nagyobb fotók mangalicákról, kakasról és a biogazdaságról itt. És jön hamarosan még balatoni téma, a polányi Babérligetben és a Káli Art Innben is jártam múlt héten.
Addig is, aki esetleg nem olvasta, olvassa el a Pierre Hermével készítet nagyinterjúmat!