A Balaton körüli minőségi étkezés nem egy új probléma, ezért aztán én is minden lehetőséget megragadok, ha van remény valahol. A hétvégén nagyon kellemes élményem volt, ráadásul sült hal témában, ami ugye nálunk általában kimerül a mirelite hekkben és iglu kapitány rudacskáiban. Olyan hely még akad 1-2, ahol mondjuk néha-néha fogast is sütnek, de olyan, ahol kicsit sem drágán olyan halat kapunk, mint a komoly éttermekben, nem nagyon. Mostanáig.
[A szokásosnál sokkal hosszabb bejegyzés ez, raádásul még folytatása is lesz, de annyira szimpatikus, valódi és jó a kezdeményezés, hogy szerintem bőven megérdemlik.]
Már tavasz vége óta tervezem, hogy megnézem végre a balatonhenyei Fekete Bárány manufaktúrát, de valahogy a külföldi túrák leszervezésében jobb vagyok, így mindig halasztódott a dolog. A hétvégén viszont végre eljutottam, ha nem is a gazdaságba (oda majd ezen a héten tervezek), de legalább az általuk kitalált és szervezett valódi biopiacra és az általuk üzemeltetett bisztróba ugyanott, Balatonfüreden a camping mellett.
Ez gyakorlatilag a "görög falu" (most már Sun City) magasságában van, azaz Füred vége, a camping után Tihany felé. Érdemes kimenni a szervizútra a körforgalomnál. Itt szerveznek minden szombaton biopiacot "Bárányék", érdemes korán kelni, mert csak 1-ig tart nyitva a piac, a többi egység, a borbár, a Malackrumpli bisztró viszont még ezután is, sőt, a hét többi napján is rendelkezésre áll.
Biopiachoz biobiciklitároló dukál:
A vendéglátós vér csak előtört Járosi Tamásból, aki pedig mindent megpróbált, hogy elszakadjon a családi hagyományoktól. Belevágott egy igazi családi biogazdaság kiépítésébe Balatonhenyén, hozzá még egy blogot is ír (Fekete Bárány), és kifejezetten szívesen vesz mindenféle bátorítást, ugyanis jelenleg cseppet sem úgy mennek a dolgaik, ahogy azt megálmodták.
Az egész projekt, vagy sokkal inkább totális életmódváltás célja az volt, hogy a családjával lehessen, teljes életet élhessen. Ez részben már megvalósulni látszott, de a balatonfüredi BioBalaton biopiac megszervezésével újra felborult az élet. Persze addig sem a folyamatos hedonizmusról szólt a gazdaság ellátása saját erőből, de a piac szervezése, az építkezés, a felszolgálás, irányítás, koordinálás az elmúlt hónapokban elég alaposan felőrölte a tartalékokat. A maradékról meg gondoskodott az időjárás és egyéb problémák, így termésből is rengeteg (80%!) elpusztult.
De szó sincs arról, hogy Tamás panaszkodna, ezt csak én emeltem ki, pedig a fő mondanivaló ennél sokkal izgalmasabb: ezen a biopiacon biotermékeket árulnak biotermelők. Első hallásra banálisnak tűnhet ez a kijelentés, pedig egyáltalán nem az, a biopiacok túlnyomó többsége esetében ugyanis inkább fantázianévről van szó, nem pedig kategóriáról. A füredi piac esetében viszont minden egyes termelőt ők maguk ellenőriznek, meglátogatnak, hogy ne fordulhasson elő, hogy a szokványos ipari termékeket árusító eladók jelennek meg itt is.
A piacról később még jön pár fotó, de azért én első sorban enni mentem, amire itt meglepően magas minőségben van lehetőség. Szintén a család üzemeltetésében nyitottak egy bisztrót, a Malackrumplit, ennek az egyik fő funkciója, hogy megkóstolhatók is legyenek a piacon kapható termékek. Nem csak a sajátjaikat használják ezért a főzéshez, hanem a biopiac többi termelőjének termékeit is, a sajtok természetesen a sajtosoktól (főleg juh és kecske, de van tehén is), a mártásokban, garnírungban gyakran szerephez jutnak például egy német hölgy saját készítményei is. A piacon eleve kóstolható szinte minden, de azért mondjuk a krumpli valódi tudásának megismeréséhez csak ez az út vezet. A névből is adódik, de a hazai alacsony halfogyasztási kultúrára is visszavezethető, hogy még a 40 fokos hőségben is főleg a zsírra jönnek a vendégek. Ezt nem is tudom igazán elítélni, főleg mivel én se tudtam ellenállni, amikor megláttam a táblán a borjúmirigyet zsályás vajban pirítva.
És tényleg óriási hiba lett volna kihagyni, fantasztikus élmény volt, tökéletesre sütve, jó minőségű alapanyagokból, házi kenyéren tálalva.
Na de nézzük azt a halat! Illetve halakat! Van ugye a busa nevű hal, amit alapvetően onnan ismerünk, hogy ezt a zsíros ócskaságot próbálják ránk sózni rengeteg helyen, és komoly kihívás az elfogyasztása. Gondoltam én, aztán megkóstoltam az itteni bio-busát, hollandi mártással és a legendás biokrumplival. És olyan élményben volt részem, amit tényleg csak nagyon komoly éttermekben szoktam megtapasztalni. A hal nemcsak kiváló ízű volt, hanem tökéletesre is volt sütve, egészen más élmény volt, mint amit általában édesvízi halaknál megtapasztal az ember. Azokat általában olajban sütik/kirántják, ami nyilván nem feltétlenül katasztrófa, de nem a legszofisztikáltabb módszer.
Első ránézésre még nem derült ki, hogy ezt bizony serpenyőben sütötték, csakis a bőrös felén, aztán kemencében fejezték be a munkát. Az eredmény pedig komolyan mondom, hogy nagyon meglepett, kiváló, ízes, szaftos, nagyon jó textúrájú hal, talán erről a képről is látszik nagyjából a lényeg:
Azért belekóstoltam a pontyba is, ugyanaz a szakértelem és minőség fogadott, tökéletesre sütve ez a hal is sokkal többet tud annál, amennyire a hírhedt pontypatkó engedi kibontakozni. Nagyon ajánlom megkóstolni mindkettőt, sok előítélet ledől...
A ponty alatt blansírozott mángold, körülötte pedig egy szuperjó sóska pesztó! Ezzel itthon is fogok kísérletezni, mert nagyon izgalmas átdolgozása a klasszikus genovai verziónak:
Ahogy említettem, a piacon szinte minden kóstolható, például a sajtok is:
Ezek nem, de legközelebb feltankolok, paradicsom és paprika különböző verziókban, az ivólétől a paradicsomvízig:
Ilyen volt előtte. Ez pedig a mángold, ami a ponty alá került:
Aki csak iszogatni jön, arra is van bőven lehetőség, szörpök (a tárkonyos volt a kedvencem), pálinkák, sörök és borok (autóval voltam, így alkoholost nem kóstoltam):
Az egész piac nagyon jó hangulatú, egyelőre nincs óriási kínálat, de azért lehet találni bőven izgalmas dolgokat. A halakat pedig tényleg kötelező megkóstolni!
A piacról és a Malackrumpliról itt vannak a hírek.
Rengeteg kép nagyban itt, és a héten megnézem a henyei biogazdaságot is, arról is lesz majd képes beszámoló!