Ilyet is lehet, a számítógépes játékokból kölcsönzött kifejezéssel élve, minden három Michelin-csillagos éttermet végigehet az a szerencsés, aki ki tud fizetni 182 ezer fontot (szóval _nem_ forintot, viszont két főre, azaz így egész jutányos, csak 62 millió forint). Cserébe megfelelő szervezést, szállást és utazást kínál a Holidaysplease utazási iroda.
Egy emberről tudok, aki hasonlót végigcsinált már, igaz, neki nem időre ment a dolog, Andy Hayler weboldalán összen 140 olyan étteremkritika olvasható, amit 3 csillagos helyekről írt. Azért több, mint a jelenlegi világszerte létező 109 darab három csillagos étterem, mert vannak közte már megszűntek, vagy a csillagjaikból már vesztő helyek is. (Csúnyán le vagyok maradva hozzá képest nyilván a szolíd eredményemmel, összesen csak 14 3 csillagos séf ételeit kóstoltam eddig, és ebből nem is mind volt teljes degusztációs menü, csak 9, igaz, közülük párnál többször is jártam már.)
[Michelin-csillag témában érdemes ezt és ezt elolvasni, népszerű tévedések két részben.]
A képeken 3 csillagos séfekkel villogok épp
Még egy jelentős próbálkozó biztosan létezett már a világtörténelem során, egy Pascal Henry nevű svájci ex-autóversenyző, aki nekivágott a kihívásnak, hogy végigegye az akkoriban létező összes 3 csillagost, 68 éttermet 68 nap alatt. Egyébként Frédy Girardet svájci 3 csillagos éttermében világosodott meg (vagy épp sötétült el) a versenyző, akkor kattant rá a témára. A legenda szerint a gyomrára ment a dolog, az - azóta már bezárt - El Bulli vacsorája közben ismeretlen helyre távozott, majd hetek múlva került csak elő Genfben.
Az Interpol is a nyomába eredt, így egy genfi bankautomatás készpénzfelvétel kapcsán sikerült a nyomára bukkanni úrja. A 2008-as év nagy gasztrorejtélyének főszereplője csak egy évvel később szólalt meg először a nyilvánosság előtt (franciául), és a kaland megszakításának okaként a kiüresedést adta meg, egyszerűen telítődött és értelmetlenné vált a dolog, ezért húzott el a katalán étteremből.
Valamennyire azért mégis maradandó volt a hatás, ugyanis most ráébredt, hogy sommelier szeretne lenni, mivel cseppet sem volt megelegédve sem az éttermi bnorválasztékkal, sem az árazással. 40 étteremig jutott egyébként, további 28 érényes asztalfoglalása volt Spanyolországban, Nagy-Britanniában, az Egyesült Államokban, Japánban és Párizsban.
Most pedig itt a lehetőség egy még durvább túrára, ha valakinek kedve támad, jelezze, de engem is be szabad fizetni rá, úgyis hallottam épp pár vicces legendát arról, hogy milyen titkos szponzoraim vannak, lehet még jelentkezni! :)
Szervezés alatt van egyébként novemberre egy nagyon komoly dél-amerikai gasztrotúra, ami nem a csillagokról, hanem a különleges élményekről szól, ennek megfelelően "kicsit" olcsóbb is lesz :) Ha érdekel, írj egy emailt a vilagevoesemeny@gmail.com -ra.