Így szokták emlegetni, de a világ legjobb cukrásza sem lehet nagy tévedés Pierre Hermével kapcsolatban. Az 51 éves elzászi származású, de első sorban Párizsban és Japánban aktív cukrásznak tényleg nem nagyon van konkurenciája ezért a címért, ha máshonnan nem, onnan garantáltan ismered a művét, hogy gyakorlatilag mindenki, amatőrtől a profi cukrászig, az ő macaronreceptjei alapján próbál dolgozni. Nem sok sikerrel. Talán van valami titok? Holnap reggel megkérdezem tőle!
Az aktuális kreációk, a céleste (mennyei) sorozat, eperrel, rebarbarával, maracujával:
Nekem Párizs a világ egyetlen városa, ahol édes szájú vagyok. Sorban járom a cukrászdákat, tesztelgetem a nagy cukrászok mindenféle kreációt, kóstolgatom a mille-feuille-öket, a macaronokat, a klasszikus és a modern francia cukrászati csodákat. És persze Pierre Hermé is állandó célpont, rengetegféle sütijét és macaronját (abból konkrétan a komplett 2011-es szortimentet) ettem már, főleg a Saint-Germain városrészben található butikjában szoktam bevásárolni, amit aztán vagy valami parkban, vagy például a Saint Sulpice templomnál levő téren egy kávézóban fogyasztok el, ha rábólintanak a felszolgálók. (Párizsban a cukrászdák általában csak boltok, kevés az úgy nevezett Salon de thé, azaz teaház, ahol a helyszínen is lehet fogyasztani.)
Már jó ideje "üldözöm" a nagymestert, de olyan, mint egy rocksztár, lehetetlen vele időpontot egyeztetni, soha nem ér rá, nyilván rengeteget is utazik, de az is benne lehet, hogy a világ minden pontjáról hatalmas érdeklődésnek örvend. Eddigi legjobb eredmény az volt, amikor sikerült kicsit bejutnom a színfalak mögé az egyik üzletében, és még egy kis videót is lészíthettem a fotók mellett, általában egyiket sem tolerálják.
Kedden reggel viszont végre összejön a nagy találkozás, gondolom ő egy kicsit kevésbé izgul nálam, kaptam tőle fél órát, hogy feltegyem a kérdéseimet. És nem akarok önző lenni, azaz szívesen felteszem a ti kérdéseiteket is. (azért a választás, szerkesztés jogát fenntartom, limitált az idő is, a lehetőségek is)
Szóval mit kérdeznél a világ legjobb cukrászától?
További posztjaim a témában: Ladurée és Pierre Hermé reggeli Párizsban, a legnagyobb lyoni cukrásznál, egy japán zseni Párizsban és a legjobb párizsi macaron.