Az utolsó frissítés:
Tamás és a győztesek ételei itt.
És itt a hivatalos végeredmény, na meg a kedvenc képem Tamásról. Jövök még majd rengeteg képpel és egy rendes értékeléssel, de a lényeg az, hogy nagyon büszkék lehetünk Széll Tamásra, Garai Ádámra és Hamvas Zoltánra, fantasztikusan helytálltak, egy 30 éves múltra visszatekintő iszonyú magas presztízsű versenyre először kijutva, ami már önmagában is óriási teljesítmény volt, nagyon jól szerepeltek! És a zsűriben Bíró Lajos is jól képviselt minket, minden okunk megvan a büszkeségre, köszönjük!
Tamás értékelése a Világevőnek: "A próbákon sikerült már jobban is, de ha minden tökéletesen összejön, akkor is maximum egy helyet tudtunk volna javítani ezen az eredményen, a 8. helyzettől nagyon sok ponttal voltunk lemaradva. Nem vagyok csalódott, nagyon boldog vagyok!"
Én is!
A végeredmény:
1. Franciaország
2. Dánia
3. Japán
4. Nagy-Britannia
5. Norvégia
6. Svédország
7. Egyesült Államok
8. Izland
9. Kanada
10. MAGYARORSZÁG!
Ma reggel 9:40-kor végre megkezdte a versenyzést a Bocuse d'Or második napján, Lyonban a magyar csapat. Széll Tamás már több mint 2 órája serénykedik a konyhában, teljes a higgadtság, iszonyú koncentráltan pörögnek a segédjével, Garai Ádámmal. Hamvas Zoltán (mindhárman "civilben" a Michelin-csillagos Onyx étteremben dolgoznak) az előre ezerszer begyakorolt ütemterv betartatéséban segít a boxon kívülről, ahogy elmondta, minden a legnagyobb rendben zajlik, még arra is jut ideje néha, hogy elégedetten nézegesse a lelátó bal felső sarkába szoruló magyar szurkolókat. Óriási az izgalom, az észt csapat coach-a (edzője) összeomlott, mentők vitték el a helyszínről, így az észtek nélküle folytatják a versenyt.
17:00 Rohanok mindjárt az eredményhirdetésre, de előtte még pár kép a varseny végéről, persze főleg Tamásékról.
16:45 Egy kis interjú még délelőttről, amikor még nyugodt volt minden. Hamvas Zoltán, a coach.
16:27 Ez már Tamás hala, úton a zsűri felé.
16:20 A tálalás előtti utolsó pillanatok:
15:55 Na ki ismeri fel a magyar vezérszurkolót? Annyit elárulok, hogy fontos szereplője a magyar gasztronómiának!
15:40 Végül nem szolgáltak fel, eredetileg én lettem volna a bográcsban, de az utolsó pillanatban kiugrottam belőle, túl forró volt. Mindjárt jönnek még fotók a végéről, a magyar tálakról, a kóstolgató Thomas Kellerről, stb.
14:20 A kedvenc zsűritagunk, akivel nem lehet betelni:
14:10 Alig van már 30 perc Tamás első ételéig, szóval rohanok vissza a versenycsarnokba, ahol egyébként a csarnok és a verseny névadóját most az Amerikában élő fia, Jerome Bocuse képviseli. Épp a brit versenyző ételét tálalják a zsűrinek.
13:50 Bevonult a zsűri még 1 előtt, a magyar zsűritag, Bíró Lajos (Bock bisztró) továbbra is Thomas Keller mellett foglal helyet. Ráadásul a rendkívül szimpatikus Keller (két 3 csillagos étterem tulajdonos-séfje) külön büszkén mutogatta a lelkesen szurkoló magyarokat a bal felső sarokban Lajosnak és megtapsolta őket.
Már csak 50 perc Tamás első tálalásáig!
13:35 Néhány újabb kép Tamásékról, lesz mindjárt pár a szurkolókról is, na meg a zsűri, és főleg Bíró Lajos bevonulásáról.
13:25 A helyzet és a hangulat fokozódik, egyre jobb a hangulat a csarnokban, a lelátóra már lehetetlen bejutni, a szurkolók kint tömegesen állnak sorban, de csak akkor engednek be új embert, ha kijön valaki. Még a VIP-vendégeket islelutasítják, az a lelátó is tele van. Sajtóval lehet még viszonylag szabadon közlekedni, de a boxok közelébe már csak az esemény hivatalos fotósai és a kamerásai mehetnek. Az óriási hangzavarban azért sikerült kiabálással felkelteni Hamvas Zoltán figyelmét, és jelbeszéddel megbeszélni, hogy továbbra is minden időben van, rendben zajlanak a történések a magyar csapat számára. Tamást nem próbáltam meg megzavarni, így csak arról tudok beszámolni, hogy továbbra is mosoly nélkül, de nem túl feszülten teszi a dolgát, koncentrál teljes erőből, láthatóan nem kapkod, hanem sietősen végzi a dolgát. Képek is lesznek mindjárt.
12:30 A menetrend még egyszer: 9:40-kor kezdett Tamás, 14:40-kor kell tálalnia a halételt, 15:15-kor a húsételt. Az eredményhirdetés (kezdete) 17:30.
Ketten a zsűriből:
Bíró Lajos (Bock bisztró) és a Magyarországon is már vendégszerepelt Matthieu Viannay (La Mere Brazier, Lyon, 2 Michelin-csillag)
Jön mindjárt egy videó is, benne egy kis interjú Hamvas Zoltánnal az első másfél óra után készült! Csak rettentő lassú a feltöltés.
12:10 Tamásnak bekiabáltam, hogy izgul-e már végre (óriási a hangzavar a sok szurkoló miatt, így még egy méterről is néha kiabálni kell), visszakérdezett mosolyogva: "Miért, kéne?"
Szóval van még ideje és ereje poénkodásra is, bár a mosoly helyett főleg szigorú és koncentrált arcot vág, de egy fotó kedvéért még a könnyed és sárom mosolyt is bevállalta.
Itt pedig épp a coach nézegeti csillogó szemmel a magyar szurkolókat: