Mit kérdeznél a világ legjobb szakácsnőjétől?
2012. december 02. írta: világevő

Mit kérdeznél a világ legjobb szakácsnőjétől?

Holnap este ismét találkozni fogok a 3 Michelin-csillagos zsenivel, Anne-Sophie Pic-kel, és elvileg újra lehetőségem lesz beszélgetni is vele. (A múltkori beszélgetés és a vacsora bővebben itt olvasható)
Ennek kapcsán szeretném megadni a lehetőséget az olvasóimnak is, hogy feltegyék a kérdéseiket neki, bámulatos egyéniség, egy apró, törékeny asszony, aki olyan zseniális ételeket kreál, hogy nem csoda, hogy elhalmozták már elismerésekkel, tavaly például a világ legjobb séfnőjének választották meg.

VKF_1414-1.jpg

Még a nagyapja kezdte a szakmát, aki már maga is 3 csillagig jutott, az apja vette át a stafétabotot, aki viszont még a halála előtt elbukott egyet a háromból, így – ahogy Anne-Sophie legutóbb elmesélte – neki a legfőbb életcélja az volt, hogy visszaszerezze a család becsületét, a harmadik csillagot. Ez sikerült is neki, és még ennél is több, a hagyományos francia konyhai hagyományokat tiszteletben tartva, de nagyon modern ételeket készít, Van az étterme közelében egy kis főzőiskolája is, ahol gyerekeknek is tartanak kurzusokat, persze a többségét nem ő személyesen vezeti, hiszen épp elég munkája van a fine dining és a mellette található egyszerűbb konyhát vivő éttermével, nem is beszélve a mindenféle médiaszereplésekről, vagy arról, amikor velem kell beszélgetni.

VKF_1388-1.jpg

A hozzá fűződő legkedvesebb élményem - azon kívül, hogy milyen elragadó és kedves személyiség, aki még angolul is nagyon jól beszél - az egyik előétel, amit ettem nála: egy cékla nevű fogás, ami különböző módokon elkészített cékladarabok mellett céklahabot tartalmazott, utóbbi Jamaican Blue Mountain kávéval volt ízesítve és hihetetlen finom volt. (Azóta egyszer már én is kipróbáltam a dolgot, egy karamellizált céklához öntöttem főzés közben egy espressót és az is kiválóan működött.)

IMG_3213.JPG

A találkozás a patévilágbajnokság (Pâté en Croûte) miatt jöhet létre, amit Tain-l'Hermitage-ban rendeznek a Chapoutier pincészetnél és Anne-Sophie Pic lesz a zsűri egyik tagja. A verseny színvonalát jól jelzi, hogy rajta kívül lesznek még többcsillagosok a zsűriben, az egyik nagy kedvencem, Emmanuel Renaut, a lyoni Mathieu Viannay (akiről még nem írtam meg a beszámolómat), Vincent Le Roux, a Bocuse étterem vezető séfje, Régis Marcon, és Christian Tetedoie (ő "csak" egy csillagos, egy nagyon jó ebédet ettem nála Lyonban idén nyáron).

A kommentekben vagy a Facebookon beküldött kérdések közül a legjobbakat fel fogom neki tenni.

Elindult közben a sok kicsi jótékonysági nyereményjátéka, ha egyszerre akarsz hedonista és altruista lenni, jelentkezz, egy nagyon exkluzív gasztroélményt  kínálunk a Costes étteremmel együtt!

A bejegyzés trackback címe:

https://vilagevo.hu/api/trackback/id/tr394943443

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

daemonwhisper 2012.12.02. 23:18:43

Úúúúristen.. 1 évig éltem Valenceban, és nem is tudtam erről a helyről.

boldii 2012.12.03. 01:44:42

Hát lehet velem vitatkozni, de december is van, magyarok is vagyunk, hogy használná fel a szalonnát érdekesen, a saját konyhájához alkalmazva, de fontos pozícióban?

aristocat 2012.12.05. 19:24:41

ezt a céklás cuccot lehetne egy kicsit részletesebben?
köszönöm :)

világevő · http://vilagevo.blog.hu 2012.12.06. 07:43:04

@daemonwhisper: tegnap pedig ettem a Flaveurs-ben ugyanott, az is kiváló! Persze Pic-hez azért nem mérhető...

@boldii: sajnos nem jött el végül a Paté Croute VB-re zsűrizni, így egyelőre halasztódik a dolog, január végén van újra esélyem elcsípni.

@aristocat: a konkrét Pic-receptet nem tudom, de a lényeg az ízpárosítás!

aristocat 2012.12.08. 20:33:46

@világevő:
Köszönöm. :)
nem is a receptre, hanem inkább a céklával kombinált fűszerekre, különböző ízekre lettem volna kíváncsi.
mostanában olyanokat szeretek,keresek, mint a gyömbéres spenótos laskagomba krémleves, csak nincs türelmem a kísérletezéshez ;)
süti beállítások módosítása