Mamma Agatával és csodálatos főzőiskolájával már foglalkoztam itt a blogon párszor (ez itt a fantasztikus citromos sütije, ez pedig a sztorija 1. és 2. rész), olyan maradandó az élmény, hogy feltétlenül javaslom mindenkinek a látogatást, ha Nápoly, Amalfi, Positano, Sorrento környékére eljut. Ahova persze amúgy is nagyon nagy élmény eljutni, hiszen Olaszország egyik leggyönyörűbb vidékéről van szó. (Időpontnak semmiképp sem a nyári főszezont javaslom az árak és a hatalmas mennyiségű turista miatt! Ősz vagy tavasz tökéletes.)
Positano:
Amalfi:
A recept kicsit lejjebb, érdemes kicsit ráhangolódni előbb a környékre, például ezzel a videóval, amit a fejemre szerelt kamerával csináltam Positanóból Sorrentóba motorozva (még egy korábbi blogom számára):
Szóval ezen a környéken található Mamma Agata főzőiskolája, a terasz alatt húzódik meg a saját citromültetvény, ahol csodálatosan finom és hatalmas citromok teremnek, a panoráma pedig szintén lenyűgöző: a tengeröblök látszanak kizárólag, nem hiszem, hogy rá lehet unni...
Pollo al limone
És akkor következzen a citromos csirke receptje, Mamma Agata tanítása alapján. Ha igazán profit akarsz, akkor 4 nappal korábban készítsd el a fűszerbort hozzá!
Hozzávalók (4 személyre):
fél csirke (bőröstül, feldarabolva) [Világevő-megjegyzés: én jobban szeretem csak a felső combokat használni]
5 gerezd fokhagyma (félbe vágva)
2 teáskanál tengeri só
1 evőkanál szárított zsálya
1 evőkanál szárított rozmaring
1/4 liter főzőbor (de még inkább Mamma Agata fűszerbora! lásd lent!)
1 marék petrezselyem (durvára darabolva)
2 nagy citrom leve
Mamma Agata fűszerbora:
Legalább 4 nappal hamarabb el kell készíteni!
1 üveg fehér bor
2 ág friss rozmaring
8 levél friss zsálya
A fűszernövényeket pár percre meleg sütőbe teszem, amíg megérzem az illatot. Akkor azonnal eltávolítom a sütőből és beteszem az üveg borba. Lezárom az üveget és minimum 4 napig hagyom a fűszereket benne.
Mamma Agatával:
Elkészítés:
Mamma Agata titokos tippje: Érdemes teflonserpenyőt használni, mert abban megőrizhetők, bezárhatók a csirke nedvei, anélkül, hogy megégne a bőre vagy letapadna. Jó, ha alaposan tele van pakolva a serpenyő, koncentráltabb a szaft, ha kicsi az edény.
Zsiradék nélkül beteszem a félbe vágott fokhagymákat a serpenyőbe. Nagy lángon addig hevítem, amíg fel nem forrósodik, de nem ég meg. Megfordítom.
A csirkedarabokat egyesével beteszem a serpenyőbe, bőrrel lefelé. Akkor jó, ha sistereg a serpenyőben, akkor záródnak be a nedvek a húsba csak, ha elég forró a serpenyő. A csirkék tetejére rászórom a só és a fűszerek felét. Amint karamellizálódik (aranybarnára sül) a bőre, megfordítom. Rászórom a maradék fűszereket és aranybarnára pirítom ezt a felét is.
Lejjebb veszem a lángot, lefedem a serpenyőt, és kb 20 percig főzöm. Közben nem emelgetem a fedőt, hogy ne száradjon ki a hús. Leveszem a fedőt a 20 perc elteltével és felöntöm a borral, főzöm tovább alacsony fokozaton, amíg a nagyja elfő.
Közvetlenül a tálalás előtt hozzáadom a petrezselymet és a friss citromlevet (ha túl sokáig főzöm a citromlevet, megkeseredik!). Azonnal tálalandó!
Mamma Agata titkos tippje: Elő is lehet készíteni az ételt, akkor egészen a borral felötésig megcsinálom, majd leveszem a tűzről azonnal és lefedem. Amikor szükség van rá, akkor innentől készre főzöm a recept alapján.