Heston Blumenthalt, az őrült vegyész külsejű brit séfet talán nem kell bemutatni senkinek sem. Ő az, aki régmúlt idők lakomáit elevenítette fel eképesztő tévésorozataiban (az egyik kedvencem az egészben szuvidált disznó...), aki iszonyatos energiákat fordított arra, hogy a világ legnépszerűbb egyszerű kajáit tökélyre fejlessze, és nem mellesleg ő az, aki három Michelin-csillagot szerzett a London közeli Bray-ben található éttermének, a legendás Fat Ducknak, ami a Restaurant magazin világ 50 legjobb éttermének listáján mindig előkelő helyre kerül (2005. első!, négyszer második hely, idén épp a 12.).
Blumenthal egyrészt a molekuláris gasztronómia nagyágyúja, másrészt a múlt és a tökéletesség eltökélt kutatója, harmadrészt valódi gasztropszichológus, aki felismerte, hogy egy étkezés élményében nem csak az ízek és az illatok döntő fontosságúak. Azon kevés séfek közé tartozik, akik autodidakta módon jutottak a csúcsra, soha nem tanulta a szakmát.
Óriási meglepetésemre sikerült asztalt foglalnom a londoni éttermében, a Dinner by Hestonban, ami a nagyon előkelő Mandarin Oriental hotelben található. Szintén meglepő, hogy elég jó áron van az ebédmenü, persze az igazi Blumenthal-klasszikusokhoz á la carte kell válogatni, az már kevésbé jutányos, de ki számolgat, ha egy világklasszisnál ebédel éppen. Nekem pedig az egyik fő célom a legendás Meat Fruit, azaz húsgyümölcs megkóstolása volt.
Szerinte egyébként ilyen a tökéletes szték, érdemes megfogadni néhány kulcsfontosságú tanácsát (a steak érlelése, szobahőmérsékletről sütés, sütés után pihentetés...):
De ha valaki egyben sütné a húst, Bernáth Józsi módszerét ajánlom leginkább, akivel együtt ettünk Blumenthalnál, hiszen továbbra is Londonban dolgozik.
Az étterem nagyon elegáns, de cseppet sem nyomasztó, óriási látványkonyha van üvegfallal elválasztva a vendégektől, persze nem itt végzik a munka nagy részét, de így is épp elég látványos a sürgés-forgás. És hatalmas üvegablakok biztosítanak sok természetes fényt is, nagyon kellemes a környezet.
Közvetlenül a kenyér és a sózott vaj után érkezik a legendés előétel, aminek olyan rajongói is vannak, akik képesek akár napokat is dolgozni, hogy maguk is elkészítsék.
Ez pedig itt a híres hideg előétel, a Meat Fruit a maga teljes valójában:
A fatálon egy mandarin és egy pirított (pontosabban grillezett) kenyér, ennyi az egész. Persze van benne csavar, hiszen egy mandarinbőrbe bújt csirkemájpástétomról van szó. Kívül mandarinzselé, mandarinolajjal és paprikával (a színéhez), belül csirkemájparfé, persze abból nem a rusztikus, háziasszonyos verzió, hanem egy rendkívül bonyolult, ezerféle összetevőt tartalmazó high-tech megoldás. Ennek köszönhetően hihetetlenül könnyed, homogén, lágy, tökéletes, bár én őszintén szólva nagyon szeretem a parasztosabb változtot is...
Itt a teljes recept, ha valaki meg akarná csinálni, remélem nem probléma, hogy fordítottam le :)
Az ebéd többi részét nem igazán sikerült lefotózni, ugyanis nem sokáig tűrték, hogy egy tükörreflexes géppel garázdálkodjak, jött a GM (general manager) és rettentő udvariasan, de legalább annyira határozottan felszólított, hogy tartózkodjak a szórakozásnak ettől a formájától. Azért persze jön majd még a beszámoló, hiszen további két nagy klasszikus, a triple cooked chips (egy ribeye steak kísérőjeként) és a tipsy cake is része volt az étkezésnek.
Szolgálati közlemény: A nagy sikerű vietnami vacsorák után itt az első Világevő Japán Vacsora, van még pár hely! Infók itt. (jelentkezés és felvilágosítás emailben (vilagevoesemeny@gmail.com))Ez lesz a menü:
ZENSAI MORIAWASE/ Vegyes előétel kóstoló
(INGEN GOMAAE/párolt zöldbab szezámmal,DASHIMAKI TAMAGO/japán tojáslepény, NASU MISO/padlizsán miso mártással, MAGURO NANBANZUKE/tonhal falatkák ecetes, citromos, hagymás pácban, KINPIRA GOBO/lapulevél gyökér pirított sertéshússal)
JAPÁN MELEGKONYHA VÁLOGATÁS HAJÓKON TÁLALVA
IBODAI TERIYAKI / Vajhal filé teriyaki szószban
SAKE SHIO YAKI / Sósan grillezett királylazac
EBI FURAI / Japán torpedórák farok rántva
TORI KARAAGE / japán rántott csirke falatok szójás gyömbéres pácolással
IKA YAKI SOBA / sült pirított soba tészta zöldségekkel és tintahal karikákkal
YASAI TEMPURA / párizsiasan sült zöldségek
YAKITORI / csirke saslik teriyaki szósszal
KUSHIAGE MORIAWASE / vegyes pálcán rántott variációk, zöldségek, hús
YASAI KOROKKE / zöldséges burgonyás krokett
SAKE – MAGURO DANGO / lazacos és tonhalas tofuval kevert rántott golyók
YASAI ITAME / sült zöldségek szakéval és szójával ízesítve
TSUKEMONO / japán házi savanyúság
WAFU TO POTATO SALADA / Japán friss saláta dresszinggel és japán burgonya saláta
GOHAN / párolt rizs
MISOSHIRU / miso szójabab leves
DESSZERT
(WAGASHI TO KUDAMONO) / Japán házi édesség, gesztenyés gyümölcsös puding, friss gyümölcsökkel