[UPDATE 00:45 Hivatalos interjú a séffel!]
Ezekben a percekben teszik közzé Londonban a Restaurant magazin a világ legjobb éttermének 50-es listáját, ez egyébként a lista 10. születésnapja. Nekem azért sikerült megelőzni az élő közvetítést 7-8 perccel, gyordsaság, fél egészség. Mint minden más hasonló toplistát, természetesen ezt is szokás kritizálni, de azért elég rangos a zsűri és népszerű a díj ahhoz, hogy izgalmas legyen végignézni. A listán szereplő éttermek nem pályázhatnak, csakis a 800 tagú nemzetközi szakmai zsűri szavazatain múlik, hogy ki kerül fel. Az utóbbi években egy igazán nagy váltás volt csak, ami borzolta a kedélyeket, a sokáig megingathatatlan El Bulli bezárásával megüresedett első helyre a koppenhágai Noma kapaszkodott fel, de még a nagy vetélytárs megszűnése előtt. Az idei nagy kérdés, hogy megőrzi-e ezt a pozíciót, vagy esetleg az üldözőboly, az utóbbi években javuló tendenciát mutató mediterránok: a két spanyol, az El Celler de Can Roca és a Mugaritz, vagy az olasz Trattoria Francescana (Modena) lelökheti-e a trónról.
Az említett mediterránok a tavaly előttihez csak két-két helyet kapaszkodtak feljebb a ranglistán, voltak a mezőnyben ennél sokkal durvább javulást bemutató tagok is, akikre így több figyelem terelődött az idei zsűrizésnél, azaz akár ők is odakerülhetnek. Ilyen a brazil D.O.M. (Sao Paolo), 2010-es 18. helyről jött fel tavaly a 7.-re (de előtte is komoly tempóban haladt felfelé, 2008-ban még csak a 40. volt!), vagy a 12 helyet ugró és végül a 12. helyen landoló japán Les Creations de Narisawa.
Íme az említett éttermek egy-egy fogása és séfjei képekben:
Ez pedig a Noma pár étele külön is:
És akkor jöjjön a 2012-es lista (zárójelben a tavalyi helyezés és a város):
1. Noma (1, Koppenhága)
2. El Celler de Can Roca (2, Girona)
3. Mugaritz (3, Errenteria)
4. D.O.M. (7, Sao Paolo)
5. Osteria Francescana (4, Modena)
6. Per Se (10, New York)
7. Alinea (6, Chicago)
8. Arzak (8, San Sebastian)
9. Dinner by Heston Blumenthal (új!)
10. Eleven Madison Park (24)
11. Steirereck (új!, Bécs)
Bécs belvárosában van, és az ebédmenü egész elérhető árú, írok majd róla részletes fotós beszámolót, nagyon izgalmas hely! Lent két fotó addig is.
12. L’Atelier Saint-Germain de Joël Robuchon (14, Párizs)
13. The Fat Duck (5, Bray)
14. The Ledbury (34(!!!), London)
15. Le Chateaubriand (9, Párizs)
16. L’Arpège (19, Párizs)
17. Pierre Gagnaire (18, Párizs))
18. L’Astrance (13, Párizs)
19. Le Bernardin (18, New York)
20. Frantzén/Lindeberg (ÚJ!, Stockholm)
21. Oud Sluis (17, Sluis)
22. Aqua (25, Wolfsburg)
23. Vendôme (21, Bergisch Gladbach)
24. Mirazur (visszakerült, Menton)
25. Daniel (11(!!!), New York)
26. Iggy’s (27, Singapore)
27. Narisawa (12(!!!), Tokió)
28. Nihonryori RyuGin (20, Tokió)
29. Quay (26, Sydney)
30. Schloss Schauenstein (23, Fürstenau)
31. Asador Etxebarri (50(!!!), Atxondo)
32. Le Calandre (32, Padua)
33. De Librije (46, Zwolle)
34. Fäviken (ÚJ, Järpen)
35. Astrid y Gastón (42, Lima)
36. Pujol (49, Mexico City)
37. Momofuku Ssäm Bar (40, New York)
38. Biko (31, Mexico City)
39. Waku Ghin (ÚJ, Singapore)
40. Quique Dacosta (ÚJ, Denia)
41. Mathias Dahlgren (visszakerült, Stockholm)
42. Hof Van Cleve (15(!!!), Kruishoutem)
43. The French Laundry (visszakerült, Yountville)
44. Amber (37, Hong Kong)
45. Vila Joya (ÚJ, Albufeira)
46. Il Canto (39, Siena)
47. Bras (30(!!!), Laguiole)
48. Manresa (visszakerült, Los Gatos)
49. Geranium (ÚJ, Koppenhága)
50. Nahm (ÚJ, Bangkok)
Annak azért örülök, hogy egyre több (személyes) ismerős arc van a díjazottak között, Dieter Koschina, Thomas Keller (életműdíjat kapott), Rasmus Kofoed, Gagnaire, Dahlgren, Boer, Boloud, Sergio Herman, Reitbauer, persze az még jobb lenne, ha már mindnek kóstoltam volna a főztjét is, de ez csak a vastagon szedetteknél jött eddig össze :)
[Vietnami Világevő Vacsora két hét múlva! És hamarosan FagyiNap, csatlakozz itt!]
A hivatalos interjú, a zsinórban hamramdszor is győztes Noma séfjével, René Redzepivel:
Riporter: -Gratulálok természetesen és milyen érzés a mesterhármas?
Redzepi: -Teljesen őrjítő, elképesztő. Nézd meg a fiúkat, elég boldognaknak tűnnek, nem?
-Az ott a te csapatod, amelyik ünnepel.
-Igen, az ott az ünneplő csapat, és én is így érzem magam. Legszívesebben velük lennék most. Szóval siess! :)
-Továbbra is rengeteg szeretet kapsz a séftársaktól. Mennyire fontos ez számodra?
-Alapvetően nagyon fontos. Persze nyilvánvaló, hogy nem mindannyian értenek egyet ezzel a döntéssel, hogy én vagyok az első számú séf ezt tudom. De ezzel nincs is semmi gond. De mégis úgy érzem, hogy azért van egy közmegegyezés, hogy talán megérdemlem. És ez fontos, nem szeretnék úgy állni azon a színpadon, hogy ahogy lenézek a világ legjobb séfjeire, ők az gondolják, hogy ez így nincs rendben.
-Hatalmas eredmény feljutni a csúcsra, de talán még nagyobb, ott is maradni. Hogy csinálod?
-Egy nagyon egyszerű képlethez ragaszkodunk: van ez az éttermünk, bejárunk dolgozni, és megteszzük a a legjobbat, amit tehetünk. Egyáltalán nem érezzük magunkat a világ legjobbjának. Csak folyamatosan megpóbálunk jobbak lenni, azzal, amink van, abban, amit csinálunk. Ennyi az igaz, elég egyszerű: ragaszkodj az elveidhez és haladj tovább.
-Háromszori győzelem. Innen merre tovább?
-Sajnos innen csak egy út van.
-A negyedik?
-Igen, talán. Talán ez egy túl nagy kívánság lenne, de ez a három év nekem olyan szinte, mint egy varázskör, annyira izgalmas élmény, és varázslatos a régió számára. A lendületünk séfek generációjának szerez bizalmat, az, hogy ez megtörténik és az egész világ Koppenhága egy kis sarkára figyel. Szóval, ha nekünk ítélik negyedszerre is, el fogjuk fogadni :) De nem ezzel a céllal megyünk dolgozni, maradunk ugyanolyanok. Ahogy mondani szoktam: maradunk változatlanok, csak éppen sokkal jobbak leszün.
-Az indulásod nagyjából egybe esik a TOP50 lista kezdeteivel, párhizamosnak látod a fejlődéseteket, ahogy egyre hatalmasabb az érdeklődés a lista iránt is?
-Igen, egyértelműen. De azt azért meg kell mondanom, hogy az igazán különleges év számunkra az volt, amikor először lettünk elsők. Az hatalmas meglepetés volt mindenkinek. Ez az egyedülálló, kis dán étterem, amit egy bevándorló vezet, akinek muzulmán az apja és megpróbál regionális ételeket készíteni, szóval ő egyszercsak ott van a csúcson. Ez olyan hatalmas érdeklődést keltett irántunk, hogy összeomlott a weboldalunk is, minden összeomlott. Mi magunk is összeomlottunk egy időre. És láthatóan még mindig érdekesek vagyunk, de az a két-három hét utána egészen őrült volt.
-René Redzepi, visszaengedlek a csapatodhoz, csak még egyszer gratulálni szeretnék a harmadik győzelemhez is. René Redzepi a Nomából a világ legjobb étterméből.
[A képek a 50 Best restaurants és az éttermek weboldaláról származnak.]
Ezek pedig a saját képeim a Steirereck végtelen sok fogásos menüjéből, így szervírozzák a vajat, illetve a galambot, jön majd a részletes beszámoló hamarosan, ha már a világ 11. legjobb éttermének egy ilyen közeli helyet választottak:
[Vietnami Világevő Vacsora két hét múlva! És hamarosan FagyiNap, csatlakozz itt!]