Itt vannak a világ legjobb éttermei!
2012. április 30. írta: világevő

Itt vannak a világ legjobb éttermei!

[UPDATE 00:45 Hivatalos interjú a séffel!]
Ezekben a percekben teszik közzé Londonban a Restaurant magazin a világ legjobb éttermének 50-es listáját, ez egyébként a lista 10. születésnapja. Nekem azért sikerült megelőzni az élő közvetítést 7-8 perccel, gyordsaság, fél egészség. Mint minden más hasonló toplistát, természetesen ezt is szokás kritizálni, de azért elég rangos a zsűri és népszerű a díj ahhoz, hogy izgalmas legyen végignézni. A listán szereplő éttermek nem pályázhatnak, csakis a 800 tagú nemzetközi szakmai zsűri szavazatain múlik, hogy ki kerül fel. Az utóbbi években egy igazán nagy váltás volt csak, ami borzolta a kedélyeket, a sokáig megingathatatlan El Bulli bezárásával megüresedett első helyre a koppenhágai Noma kapaszkodott fel, de még a nagy vetélytárs megszűnése előtt. Az idei nagy kérdés, hogy megőrzi-e ezt a pozíciót, vagy esetleg az üldözőboly, az utóbbi években javuló tendenciát mutató mediterránok: a két spanyol, az El Celler de Can Roca és a Mugaritz, vagy az olasz Trattoria Francescana (Modena) lelökheti-e a trónról.

Az említett mediterránok a tavaly előttihez csak két-két helyet kapaszkodtak feljebb a ranglistán, voltak a mezőnyben ennél sokkal durvább javulást bemutató tagok is, akikre így több figyelem terelődött az idei zsűrizésnél, azaz akár ők is odakerülhetnek. Ilyen a brazil D.O.M. (Sao Paolo), 2010-es 18. helyről jött fel tavaly a 7.-re (de előtte is komoly tempóban haladt felfelé, 2008-ban még csak a 40. volt!), vagy a 12 helyet ugró és végül a 12. helyen landoló japán Les Creations de Narisawa.

 

Íme az említett éttermek egy-egy fogása és séfjei képekben:

 

 

Ez pedig a Noma pár étele külön is:

És akkor jöjjön a 2012-es lista (zárójelben a tavalyi helyezés és a város):

1. Noma (1, Koppenhága)

2. El Celler de Can Roca (2, Girona)

3. Mugaritz (3, Errenteria)

4. D.O.M. (7, Sao Paolo)

5. Osteria Francescana (4, Modena)

6. Per Se (10, New York) 

7. Alinea (6, Chicago) 

8. Arzak (8, San Sebastian)

9. Dinner by Heston Blumenthal (új!) 

10. Eleven Madison Park (24) 

11. Steirereck (új!, Bécs)
Bécs belvárosában van, és az ebédmenü egész elérhető árú, írok majd róla részletes fotós beszámolót, nagyon izgalmas hely! Lent két fotó addig is.

12. L’Atelier Saint-Germain de Joël Robuchon (14, Párizs)

13. The Fat Duck (5, Bray)

14. The Ledbury (34(!!!), London)

15. Le Chateaubriand (9, Párizs)

16. L’Arpège (19, Párizs)

17. Pierre Gagnaire (18, Párizs))

18. L’Astrance (13, Párizs)

19. Le Bernardin (18, New York)

20. Frantzén/Lindeberg (ÚJ!, Stockholm)

21. Oud Sluis (17, Sluis)

22. Aqua (25, Wolfsburg)

23. Vendôme (21, Bergisch Gladbach)

24. Mirazur (visszakerült, Menton)

25. Daniel (11(!!!), New York)

26. Iggy’s (27, Singapore)

27. Narisawa (12(!!!), Tokió)

28. Nihonryori RyuGin (20, Tokió)

29. Quay (26, Sydney)

30. Schloss Schauenstein (23, Fürstenau)

31. Asador Etxebarri (50(!!!), Atxondo)

32. Le Calandre (32, Padua)

33. De Librije (46, Zwolle)

34. Fäviken (ÚJ, Järpen)

35. Astrid y Gastón (42, Lima)

36. Pujol (49, Mexico City)

37. Momofuku Ssäm Bar (40, New York)

38. Biko (31, Mexico City)

39. Waku Ghin (ÚJ, Singapore)

40. Quique Dacosta (ÚJ, Denia)

41. Mathias Dahlgren (visszakerült, Stockholm)

42. Hof Van Cleve (15(!!!), Kruishoutem)

43. The French Laundry (visszakerült, Yountville)

44. Amber (37, Hong Kong)

45. Vila Joya (ÚJ, Albufeira)

46. Il Canto (39, Siena)

47. Bras (30(!!!), Laguiole)

48. Manresa (visszakerült, Los Gatos)

49. Geranium (ÚJ, Koppenhága)

50. Nahm (ÚJ, Bangkok)

Annak azért örülök, hogy egyre több (személyes) ismerős arc van a díjazottak között, Dieter Koschina, Thomas Keller (életműdíjat kapott), Rasmus Kofoed, Gagnaire, Dahlgren, Boer, Boloud, Sergio Herman, Reitbauer, persze az még jobb lenne, ha már mindnek kóstoltam volna a főztjét is, de ez csak a vastagon szedetteknél jött eddig össze :)

[Vietnami Világevő Vacsora két hét múlva! És hamarosan FagyiNap, csatlakozz itt!]

A hivatalos interjú, a zsinórban hamramdszor is győztes Noma séfjével, René Redzepivel:

Riporter: -Gratulálok természetesen és milyen érzés a mesterhármas?

Redzepi: -Teljesen őrjítő, elképesztő. Nézd meg a fiúkat, elég boldognaknak tűnnek, nem?

-Az ott a te csapatod, amelyik ünnepel.

-Igen, az ott az ünneplő csapat, és én is így érzem magam. Legszívesebben velük lennék most. Szóval siess! :)

-Továbbra is rengeteg szeretet kapsz a séftársaktól. Mennyire fontos ez számodra?

-Alapvetően nagyon fontos. Persze nyilvánvaló, hogy nem mindannyian értenek egyet ezzel a döntéssel, hogy én vagyok az első számú séf ezt tudom. De ezzel nincs is semmi gond. De mégis úgy érzem, hogy azért van egy közmegegyezés, hogy talán megérdemlem. És ez fontos, nem szeretnék úgy állni azon a színpadon, hogy ahogy lenézek a világ legjobb séfjeire, ők az gondolják, hogy ez így nincs rendben. 

-Hatalmas eredmény feljutni a csúcsra, de talán még nagyobb, ott is maradni. Hogy csinálod?

-Egy nagyon egyszerű képlethez ragaszkodunk: van ez az éttermünk, bejárunk dolgozni, és megteszzük a a legjobbat, amit tehetünk. Egyáltalán nem érezzük magunkat a világ legjobbjának. Csak folyamatosan megpóbálunk jobbak lenni, azzal, amink van, abban, amit csinálunk. Ennyi az igaz, elég egyszerű: ragaszkodj az elveidhez és haladj tovább.

-Háromszori győzelem. Innen merre tovább?

-Sajnos innen csak egy út van.

-A negyedik?

-Igen, talán. Talán ez egy túl nagy kívánság lenne, de ez a három év nekem olyan szinte, mint egy varázskör, annyira izgalmas élmény, és varázslatos a régió számára. A lendületünk séfek generációjának szerez bizalmat, az, hogy ez megtörténik és az egész világ Koppenhága egy kis sarkára figyel. Szóval, ha nekünk ítélik negyedszerre is, el fogjuk fogadni :) De nem ezzel a céllal megyünk dolgozni, maradunk ugyanolyanok. Ahogy mondani szoktam: maradunk változatlanok, csak éppen sokkal jobbak leszün.

-Az indulásod nagyjából egybe esik a TOP50 lista kezdeteivel, párhizamosnak látod a fejlődéseteket, ahogy egyre hatalmasabb az érdeklődés a lista iránt is?

-Igen, egyértelműen. De azt azért meg kell mondanom, hogy az igazán különleges év számunkra az volt, amikor először lettünk elsők. Az hatalmas meglepetés volt mindenkinek. Ez az egyedülálló, kis dán étterem, amit egy bevándorló vezet, akinek muzulmán az apja és megpróbál regionális ételeket készíteni, szóval ő egyszercsak ott van a csúcson. Ez olyan hatalmas érdeklődést keltett irántunk, hogy összeomlott a weboldalunk is, minden összeomlott. Mi magunk is összeomlottunk egy időre. És láthatóan még mindig érdekesek vagyunk, de az a két-három hét utána egészen őrült volt.

-René Redzepi, visszaengedlek a csapatodhoz, csak még egyszer gratulálni szeretnék a harmadik győzelemhez is. René Redzepi a Nomából a világ legjobb étterméből.

 [A képek a 50 Best restaurants és az éttermek weboldaláról származnak.]

Ezek pedig a saját képeim a Steirereck végtelen sok fogásos menüjéből, így szervírozzák a vajat, illetve a galambot, jön majd a részletes beszámoló hamarosan, ha már a világ 11. legjobb éttermének egy ilyen közeli helyet választottak:

[Vietnami Világevő Vacsora két hét múlva! És hamarosan FagyiNap, csatlakozz itt!]

Booking.com

A bejegyzés trackback címe:

https://vilagevo.hu/api/trackback/id/tr314481181

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

chipanddale74 · http://www.autosvilag.com 2012.04.30. 22:42:10

Azért Heston Blumenthal hirtelen dobbantása elég nagy meglepetés, még akkor is ha tudjuk évek óta, hogy milyen zseniális, amit csinál.

világevő · http://vilagevo.blog.hu 2012.04.30. 23:01:28

@chipanddale74: a Fat Duckkal eddig előkelőbb helyen volt (5.)

see and hear 2012.04.30. 23:08:47

@világevő: jogos, bocs, nem. csak a lidtát néztem, meg a noma képeit.

Kónya István 2012.04.30. 23:37:29

@világevő: Gondoltam megosztom veled az észrevételemet.
Nem tudom ki szerkesztő a player.hu gaszto résznél, de nagyon "Másolás/Beillesztés" technika híve. (Ha te vagy a szerző, akkor elnézést.
Ha nem, akkor pofátlanság, s azonnal lépj fel!

player.hu/gasztro-utazas/breking-ime-a-vilag-50-legjobb-etterme/

világevő · http://vilagevo.blog.hu 2012.05.01. 00:19:37

@mxplanet: a Chateaubriand még annál is sokkal olcsóbb, kb 60 euro, csak nehéz bejutni, de egyszer csak összejön.

mxplanet 2012.05.01. 00:26:53

@világevő: de az parizsban van nem? en londonban elek

Lacusru 2012.05.01. 00:40:49

Szép lista :-) ezen vissza csúszni pár helyet, vagy lekerülni róla borzalmas érzés lehet!
Felkerülni viszont hatalmas elismerés. Érdekes, hogy alig van a listán európai, viszont aminek örülök, hogy Bécsben van olyan hely, akik rákerültek a listára.
Ha valaki igazán jót akar, nem túl drágán, akkor... Steirereck. Ebéd időben mondhatni kifejezetten nem drága (65eur körül) és bejutni sem lehetetlen, legalább is akitől eddig senki sem panaszkodott, hogy nem akkora kapott asztalt, mikorra szerette volna :-)
Ami viszont biztos, hogy több magyar "csapat" is volt már kint náluk enni, és senkinek sem sikerült semmilyen hibát találni az ételben... a felszolgálásban viszont annál többet! Ezek szerint ez a lista is "csak" az ételek minőségéről szól?

világevő · http://vilagevo.blog.hu 2012.05.01. 00:54:44

@mxplanet: hát azt én nem tudtam :) de az párizs, igen.

@Lacusru: pedig itt nagyobb a mozgás, mert elvileg nincs semmi egyeztetés, csak összesítik a szavazatokat...
és a steirereck szerintem is hibátlan, hihetetlen izgalmas élmény, nálam a szervizzel se volt semmi gond.

mxplanet 2012.05.01. 01:07:43

@világevő: semmi baj :))
fat duck kozel van, de oda bejutni.....

jEnci · http://vajaskenyer.blog.hu 2012.05.01. 01:10:13

A Fat Duck valószínűleg azért zuhant, mert már 5 éve ugyenez a menü van. Míg a többiek változnak, újítanak, jönnek új éttermek, addig ott minden ugyanaz marad. Arról beszélgettünk ma, hogy ez vajon Heston-t hogy érinti, és hogy vajon hogyan reagált, mert azért ő is ott volt a dobogósok között. Üzleti szempontból viszont kár hozzányúlni meg bármit is megváltoztatni, mert 2 hónapra előre folyamatosan teltház van...
Ami minket ugyanennyire meglepett az az hogy a jelenleg egy csillagos Dinner megelőzte... Ez azért nem semmi.

Ma néztem az Alinea szakácskönyvét, olyan, mint egy lexikon. Végiglapozva azonnal a gasztrolistámon lett a hely. Bár azt kétlem, hogy a közeljövőben el tudnék menni egy kirándulásra Chicagoba.

világevő · http://vilagevo.blog.hu 2012.05.01. 01:18:31

@jEnci: na erre nagyon kíváncsi vagyok, hogy mit szól hozzá, tudósíts majd, pls!
nekem nagy mázlim van, elcsíptem az Ikarusban az Alineát, csodálatos volt. Tényleg, meg se írtam még a blogra :)

Lacusru 2012.05.01. 01:19:46

Köszönet az UP-ért :-)

A Steirereck-ben az a legjobb, hogy elérhető távolságban van :-)
Lehet sikerült ebédidőben kifogni valami gyakornok csálinger csapatot? Nem hinném :-) de egyébként apróságokról volt szó, ha nem szakmabeli lett volna a csapat, és nem kiélezve figyel mindenki mindent, akkor tuti nem tűnik fel szerintem.

Szóval, azt akarod mondani, hogy erre a listára könnyebben van esély felkerülni és ugyan úgy lekerülni is? 800 szavazat azért rengeteg, az biztos... de gondolom nem egyszerű dönteni, kinek hány pontot adjon az ember.
Szerintem én inkább a zsűribe szeretnék bekerülni - gondolom Te is András :-) - egye fene, leadom a szavazatokat, sőt...

világevő · http://vilagevo.blog.hu 2012.05.01. 01:26:17

@Lacusru: szerintem könnyebben változik ez, igen. És nem pontoznak, hanem minden zsűritag megnevez 7 éttermet, ami szerinte a legjobb (és járt is ott), ebből áll össze a mezőny. Szóval ez inkább társadalmi munka lehet, azért persze jó lenne bekerülni :)

jEnci · http://vajaskenyer.blog.hu 2012.05.01. 01:30:40

@világevő: valami visszhangja biztosan lesz, de majd megírom, ha tudok valalmit. :)

Hát most marha féltékeny vagyok, szerintem akkor is az leszek majd ha a bejegyzést olvasom róla, de mindegy, ami késik nem múlik. :)

Lacusru 2012.05.01. 01:33:15

@világevő: Értem, és köszönöm, hogy kérdés nélkül elárultad, hogyan készül a lista :-)

Én azt hittem, szegény zsűritagoknak naponta 2x kötelező jelleggel enniük kell valahol, majd értékelni az elfogyasztott ételeket.
Jobban bele gondolva, kemény meló lenne nagyon :-) de talán egy "szezont" végig csinálnék...

herczega 2012.05.01. 03:42:30

Nagyon buszkek vagyunk, hogy a Grof Buttler Chardonnay-t fogjak egesz majusban ajanlani a vilag 9. legjobb ettermeben.... :)))))

Ireum · http://bit.ly/H9LE4o 2012.05.01. 11:34:01

Olyan sokat irtatok a jobbnál jobb éttermekről és séfekről, hogy már meg is éheztem. Gratulálok a legjobbaknak! Ők valami pluszt is adnak az étel mellé, mint én a nick mellé.

baba jaga 2012.05.01. 12:17:35

Köszönet, jó volt olvasni.
Megyek és össze is dobok egy jó rántottát 4 tojásból.

protézisesh 2012.05.01. 12:26:41

azt gondolom az elso 50 kozott lenni nagy dicsoseg. hogy az 50bol aztan elso, nyolcadik, vagy harminckilencedik helyen vagy az sztem csakvazon mulik h a 800 szavazo kozul ki hova jutott el az elmult evben.

nekem szemely szerint nem kedvencem a skandinav konyha, mediterran kajaert meg tuti nem oda indulnek, ahol csak a hering, a hagyma meg a krumpli terem meg HELYBEN... hiaba jo ott a szakacs.

Ann1294 2012.05.01. 12:50:21

Utalom az egyforma varosneveket. Gondoltam a brayi jol hangzik, megprobalok bejutni, ugyis gyakran megyek Dublin fele. Erre Bray UK, nem Bray ROI (Dublin alatt). Ekkora csalodast! Hiaba, aki nem ert a gasztronomiahoz igy jar. :)
süti beállítások módosítása