Biztos megmosolyogják a lelkesedésemet azok, akik kertes házban nőttek fel, de nekem, igazi nagyvárosi gyerekként, óriási élmény volt, amikor pár évvel ezelőtt a konyhaablakban virágcserépben felnevelt paradicsomcserjém meghozta első termését, 2-3 darab koktélcseresznye méretű paradicsomot. Még úgy is, hogy a paradicsomok egytől-egyig teljesen vízízűek voltak, de hát mégiscsak ez volt ez első élményem, amikor szárba szökkent valami az általános iskolás babcsíráztatás óta.
Már csak emiatt is nagyon megtetszett egyből a Közösségi Kertek alapgondolata, aminek a jegyében a városi kertészkedést igyekeznek fellendíteni, ráadásul az egészet közösségi élménnyé formálva, ami így valóban érdekes, hiszen egyrészt rengeteg támogatást és szakértelmet is adnak hozzá, másrészt annál azért kevés unalmasabb dolgot tudok elképzelni, mint hogy egy telken egyedül kapálgassak vagy gazoljak. De ha mindez mondjuk a Millenárison történik, sok hasonlóan lelkes emberrel együtt, akik szintén szeretnének saját nevelésű paprikát vagy zöldfűszert használni főzéshez, akkor mindjárt vonzónak tűnik a dolog.
A városban szerencsére nem csak egy helyszín van, nekem a Lecsós Kertben jutott parcella, itt már lezárták a "földosztást", de a szervezők várják még a további csatlakozókat, jelentkezőket akár a parcellákért, akár olyan területjavaslatokkal, amiket be lehetne vonni a projektbe. (itt lehet részletesen utánaolvasni a dolognak) A Millenárison volt egy gyűlés, ahol kicsit az alapokba is bevezettek minket, nagyon tanulságos volt, na meg elképesztően sokan érdeklődtek a téma iránt.
És az egész meg ráadásul válságkompatibilis is, biztos nem lesz olyan finom, érett és ízes a sajátom, de legalább az enyém. És még a két jófej unokahgomat is bevontam a melóba, már választottak is maguknak néhány viccesen kinéző paprika- és paradicsomfajtát, elég nagy poén lesz. Az egzotikus fajtákban a MonJardin segít, akiknél egészen elképesztő dolgok is megtalálhatók, ettől nem csak az unokahúgaim jöttek lázba, hanem én is, itt van néhány példa (az egyes, általam "termelt" különleges fajtákról majd írok részletesebben is):
Fotók: MonJardin