-Pincér, egy légy van a levesemben! Vagy ez egy pirított hangya?
-Igen, Uram. Utána hozhatok esetleg egy medium-rare sáska-sztéket lárvapürével? Vagy egy jó rántott tücsök?
Már korábban is lehetett furcsa ötletként hallani a témáról, de most, amikor a vezető angol újságok is tényként hozták, nyilvánvalóvá vált, hogy a thaiföldi utazók egzotikusnak - vagy éppen bizarrnak - gondolt gasztrokalandja, a bogár- és rovarevés hamarosan a hétköznapok része lesz Európában is.
A brüsszeli szakértők egy 3 millió eurós (mostanában mondjuk kb 10 milliárd forint) projektet indítottak, aminek a célja a rovarevés népszerűsítése. Nagyon praktikusan hangzik ugyanis: alacsony zsír- és koleszterin-tartalom. Egy kis szöcske például 20% fehérjét tartalmaz mindössze 6% zsírral, ugyanez a marhahús esetében 24%, viszont 18% zsír! Csak nagy kérdés ugye az élvezeti érték, hiszen az evés - szerencsés esetben - nem kizárólag a proteinutánpótlásról szól.
Ráadásul a rovarok ásványi anyagokban is sokat tudnak, például a tücsök kálciumban, és a "tenyésztésük2 során nem termelnek olyan mennyiségben az üvegházhatást fokozó gázokat, mint más állatok. Egy angol prof szerint 2020-ban már teljesen normális lesz, hogy a szupermarketben rovarokat vásárolunk. Már csak amiatt is, mert a régi források egyszerűen nem állnak majd rendelkezésre megfelelő mennyiségben ahhoz, hogy a Föld lakosságát táplálékkal ellássák.
Tulajdonképpen a garnéla, az osztriga, vagy egy csiga se egy nagyon nemes élőlény, mégis nagy élvezettel fogyasztjuk, legalábbis az ínyencek többsége. Ilyen alapon a rovarok sem alantasabbak, csak kicsit szokatlanabbak. Egyébként - ha nem is népélelmezési céllal - de az egyik legmenőbb londoni áruházban idén év elején már árultak rovarokat, meg is kóstoltam egy pirított óriáshangyát a sok finomság közül. Mondjuk gondolom inkább darálva, azaz felismerhetetlen formában fog tudni elterjedni, azaz mondjuk darázshamburger formájában :)
És visszatérve a légyhez a levesben: állítólag annyi rovar és bogár kerül a kajánkba, hogy az éves fogyasztásunk már így is nagyjából fél kilót tesz ki. (Ez nem sokkal kevesebb, mint amennyi halat eszünk...)
Szép új világ?
Ha érdekel a gasztronómia, csatlakozz!
Közben megtaláltam a londoni fotóimat az áruházból:
Csokis óriáshangya:
A világ legnagyobb hangyája:
Miniskorpiós nyalóka:
Zöld curry tücsök és BBQ féreg:
Skorpióvodka:
A prezentáció:
Ezek nyilván csak snackek, a hír pedig az, hogy hús helyett fogunk ilyet enni hamarosan, nem poénból...