Magyarország! - vágna rá mindenki, pedig ezúttal nem ez a helyes megfejtés, hanem egy talán meglepő válasz: Baszkföld. Hogy egy kicsit még bonyolultabb legyen, Baszkföldnek egészen konkrétan a Franciaországban levő részén található Espelette városka, ahol eredetvédett (AOC) paprikát termelnek,a piment d'Espelette-t, vagy baszkosabb változatban: Ezpeletako biperrát.
Ez persze egy újabb kínzó hiányosságomra hívja fel a figyelmem, ide is el kellene jutni sürgősen, ideális esetben persze a kapcsolódó fesztivál idején, ami jövőre október vége felé lesz majd és körül-belül 20 ezer turistát is megmozgat a helyiek mellett.
(Ennek megdelelően a fotók sem mind sajátok ezúttal. Forrás: pimentdespelette.com)
A fűszernövény eredetileg Mexikóból jutott ide, és több mint 10 éve számít eredetvédettnek, és erős színe ellenére sem különösebben csípős, inkább az édes kategóriába tartozik. (olyan videóra ne számítsunk, ahol a Malackarajék torzult arccal küzdenek egy piment d'Espelette-el.). A Scoville-skálán elért magas pontszám helyett van viszont különleges, intenzív, édeskés, kicsit füstös aroma, és gyönyörű mély szín.
A nyár végi szüret után - a hazai szokásokhoz hasonlóan füzérekben akasztják fel kiszárítani, majd októberben jöhet ugye a buli.
Lyonban, a Bocuse Intézetben is használtuk párszor, amíg a baszk konyhában szinte teljesen kiszorította a fekete borsot, addig a franciák inkább csak néhány esetben használják ízesítésre, mi például scampira szórtunk belőle egy keveset, de a rizottó is kapott azért.
Na és a piperade-ból sem hiányozhat, de az már egy másik sztori:
Szóval alapvetően a sáfrányhoz hasonlóan kis mennyiségben használják, ez persze az egymással összevethető áruknak is köszönhető. (a nem méregdrága sáfrány nem is az valójában, hanem pl sáfrányos szeklice.)
A piment d'Espelette azonban nem csak őrölt fűszerpaprika formájában létezik, hanem sokféleképpen feldolgozva is, ebben a leginkább a kisvárosban működő BiPiA cég jár élen. Minden termékükben ott van a biperra, szószokban, majonézben (ami itt viccesen Bayonnaise), ketchupban, grillpácban, mustárban egyaránt. Az ő egyik különleges agyszüleményük egy paprikazselé, ami édes és kifejezetten csípős is, egyfajta (fűszer)paprikalekvár, ez szerepelt egyébként a múltkori találós kérdésben is a velős pirítóson, végül volt olyan, aki szinte kitalálta, gratulálok!
Ahol viszont még sokkal jobban bevált: kecskesajtos baguette-en, illetve sült húsokhoz kifejezetten zseniális. Libamájjal még nem kóstoltam, de egészen biztos, hogy szintén szuper.
A BiPiA termékei elérhetők Budapesten a Baldaszti's-nál.
Annyira szeretik a baszkok ezt a formát, hogy még egy bicskamárka is kizárólag piment d'Espelette alakú késmarkolatokkal került forgalomba. Működhet a dolog, mert van már rengeteg változata, többek közt gyémántberakásos is.
Ilyet igazán csinálhatna valaki kalocsai változatban is.
Csatlakozz a Facebookon, már csak azért is, mert mindjárt indul egy játék szuper nyereményekért!
[A Baldaszti's-zal együttműködésben.]