Tegnap volt a Budai Gourmet 0., azaz szakmai napja, aminek a kapcsán begyűjtöttem rengeteg véleményt az eseményről. Beszéltem éttermesekkel, séfekkel, kiállítókkal, újságírókkal, vendégekkel, és az a meglepő kép kezdett kibontakozni, hogy mindenki rettenetesen boldog, hogy van egy ilyen színvonalú fesztivál Budapesten.
Annyiban nem volt meglepő, hogy a saját véleménnyel maximálisan összecsengett, annyiban viszont igen, hogy azért a rögtönzött közvélemény-kutatásom alanyai között volt jó pár híresen kritikus, vagy akár panaszkodni szerető ember is.
De akkor merüljünk bele kicsit a részletekben, hiszen ha már ott voltam, akkor nyilván kóstolgattam is erősen, ez a lényege ugye az egésznek, hogy itt végre magas színvonalú éttermi fogásokat lehet megkóstolni óriási választékban. Ráadásul a csúcséttermektől a rusztikusig megjelentek itt sokan, stílus tekintetében elég színes a paletta, minőség tekintetében viszont - szerencsére - nagyon homogén a választék.
Azt már említettem, hogy milyen kulturáltak a körülmények?
Akkor időrendi sorrendben néhány tegnapi élmény:
Pest-Buda: tökfőzelék a csirke osztrigájával
Egy másik tökfőzelék, ami ma már sajnos nem lesz: borjú rilette-el, hidegen, Alabárdos
Rántott disznósajt fésűkagylóval, pop cornnal, Verjus mártással és saját szőlőmagolajjal (Gere-Mandula)
Egy újabb tökfőzelék, szintén jól sikerült (Pastrami)
Mini hurka "bigmek", vajban pirított blínivel készítve
Egy másik tehetséges vidéki versenyző: burrata és Osvaldo sonka olvadozik a tetején (Anyukám mondta, Encs)
Pacal, szintén tőlük
Ez már egy másik szekció, munkában a Boutiq' báros fiúk
Ez lett a munka eredménye
Na és megkóstolható ám a saját pergetésű akácmézem is :), a Kőteleki Kaptárnál!
Ennyi volt az első körös "élő" beszámoló, csak ajánlani tudom mindenkinek, akinek nagyon fontos a gasztronómia!