Michelin-csillagos tésztanyújtás
2011. március 08. írta: világevő

Michelin-csillagos tésztanyújtás

Sikerült hazatérni az olasz túráról, a cél ezúttal Emilia-Romagna tartomány volt, ami rengeteg világhírű olasz specialitás hazája, a parmezántól a pármai sonkán keresztül a modenai balzsamecetig. Az érkezés utáni következő reggelre téli tájjá alakult az egész környék, így sajnos nem sikerült meglátogatni a Michelin-csillagos Trattoria da Amerigo 1934 beszállítóit, akikhez meredek hegyi utakon keresztül vezetett az út. Cittá del tartufo, azaz a szarvasgomba városa hirdeti a tábla Savignóba behajtva, ez egyben az étterem legfőbb specialitását is jelenti.

A beszállítók helyett egy talán még izgalmasabb programmal sikerült vigasztalódni, ebéd után a helyi asszonyok, sok évtizedes rutinjukkal felvértezve, nekiálltak tésztát gyúrni. 

Gépet persze nem használnak, csakis sodrófa a segédeszköz, és persze kőkemény kézi munka, amíg kis adag tészta egyenletesen eloszlik a hatalmas gyúródeszkán.

A tojásos tésztából ezúttal tortellini készült, némi ricottás töltelékkel, és persze szakértő mozdulatokkal.

A frissen készült tésztát aztán este viszontlátjuk, csirkelevesben tálalva (tortellini in brodo), ez volt talán az egyetlen fogás a szenzációs menüből, amiben nem volt szarvasgomba, de ez már egy másik történet.

Na és így gyúrják a Michelin-csillagos tésztát:

 A vacsora brutálisan jó volt, jönnek majd még a részletek, és azért sikerült eljutni pár izgalmas helyre, például egy szarvasgomba-feldolgozóba és a modenai balzsamecet múzeumba, ahol termelés is folyik.

Booking.com

A bejegyzés trackback címe:

https://vilagevo.hu/api/trackback/id/tr942719553

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

ZiziKalandjai · http://zizikalandjai.com 2011.03.08. 09:15:16

Minden elismerésem a tésztát nyújtó nénié!!! :)

doncarlos 2011.03.08. 09:36:38

Isteni lehetett.
Csak tényleg jöjjenek a részletek...

ehran 2011.03.08. 10:02:59

Az igen, le a kalappal a néni előtt, látszik a rutin, és nagyon szép lett a végeredmény.

eva.zs 2011.03.08. 11:11:26

Anyukám is mindig így nyújtotta a tésztát. És hihetetlenül vékony cérnametéltet vágott kézzel(!) Nem is tudtuk mi az, hogy boltban tésztát venni. Régi szép idők...

világevő · http://vilagevo.blog.hu 2011.03.08. 11:18:36

@doncarlos: igyekszem!
@eva.zs: komoly? elképesztő lehetett, sose ettem még kézi cérnametéltet.

BraviaBoy 2011.03.09. 11:27:13

Aztamindenit! A nénik nem semmik!
Mi is szoktunk otthon tésztát készíteni, de nem nyújtófával, hanem tésztanyújtóval, a végeredmény ugyanaz, bár ez sokkal látványosabb! :)
Az otthoni tésztának teljesen más az íze, mint a boltinak és bármilyen ízesítésben csinálhatod...
süti beállítások módosítása