Egy ausztrál 2-csillagos francia étterme  - Gasztroföldrajz Londonban 3.
2010. november 24. írta: világevő

Egy ausztrál 2-csillagos francia étterme - Gasztroföldrajz Londonban 3.

A fantasztikus indiai vacsora után tovább folytatom képzeletbeli hajóutamat kelet felé, a cél ezúttal az egykori fegyencsziget, Ausztrália.

granturizmó!: IMG 1048

Innen származik ugyanis a Pied à Terre étterem séfje, Shane Osborne, aki elmondása szerint csak pár hónapra jött Angliába egy bő évtizeddel ezelőtt. Alaposan kétségbe is esett, amikor meglátta, hogy milyen alapanyagokhoz lehet hozzáférni a londoni piacokon.

granturizmó!: IMG 1065

Próbálja az akkori szörnyű állapotokat egy hasonlattal érthetőbbé tenni: „olyan lehetett London akkoriban mint Budapest ebből a szempontból”, de felvilágosítom, hogy abban az időben már attól is boldogok voltunk itt, ha sorba állhattunk banánért. Aztán távozott a konyhafőnök, és őt, a helyettest, rábeszélték a maradásra. Hogy alaposan megtalálta a helyét a brit fővárosban, arra aligha kell jobb bizonyíték, mint a már emlegetett Michelin kalauz által kiosztott 2 csillag. (Ez már a gasztroligák legfelsőbbike, mindössze két étterem birtokolja Londonban a maximális 3 csillagot, 2 csillagja is csak 6 továbbinak van.) Persze amíg ideáig eljutott, történt néhány érdekes esemény.

granturizmó!: IMG 1069

Leégett például szinte az egész épület, ironikus módon – ahogy fogalmaz – a jégkészítő gép miatt. Így viszont legalább mindent átalakíthatott a kedvére, így a legfelső szinten egy külön terem szolgál private dining célokra, alatta egy elegáns bár, a földszinten az étterem maga és a pincében a konyha. Ahol Shane a hét hat napján reggel fél 7-től éjfélig robotol 8 kollégájával, köztük -természetesen- egy magyarral, Lajossal. Hamar le is vonja a következtetést, hogy a magyar férfiak mind szép nagydarabra nőnek, hiába mondom, hogy nem feltétlenül reprezentatív a minta. Szinte mindennel elégedett itt egyébként, nem csak Lajos munkájával, csak a konyhát gondolja „fucking small”-nak. És persze azt se bánná, ha lenne kilátás. Az egyetlen hely, ahova el lehetne csábítani Saint Tropez lenne, tengerre néző konyhával és egy millió fontos fizetéssel. A feltálalt ebédmenü ízei azonban tökéletesen alkalmasak arra, hogy akár egy pincében fogyasztva is a legboldogabb nyaralások emlékeit ébresztgessék az ízlelőbimbókon és nem utolsó sorban a szemen keresztül. Még a galambsült sem tud elriasztani, pedig a comb folytatásaként még a karmokat is rajtahagyták. A kissé sokkoló látványért viszont bőségesen kárpótol a harmonikus ízvilág, a fantasztikusan omlós, rózsaszínre sütött hús. Na és a fogások többségét végigkísérő szarvasgomba, ami a kétcsillagos séf kedvenc alapanyaga.

Pied à Terre
34 Charlotte Street
London W1T 2NH
020 7636 1178
www.pied-a-terre.co.uk

Az eddigi londoni gasztrokalandok:
-Világpiac - Borough Market
-A legjobb afternoon tea
-A csillagos indiai

És még mindig tart a JÁTÉK a dedikált Segal-szakácskönyvért, ne hagyd, hogy másé legyen!

A bejegyzés trackback címe:

https://vilagevo.hu/api/trackback/id/tr282469892

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

doncarlos 2010.11.24. 13:47:01

Isteni kép a galambról ... :-)
Egyébként tetszik az írás

serteperte55 (törölt) 2010.11.24. 13:56:23

Brutális az a karom. A szarvasgomba viszont király. Kár hogy ízminta nincs a cikkben.

baliquez 2010.11.24. 14:03:09

Karmos szárnyasláb nem való tányérra, simán visszavittem volna a konyhába. Nem kevés guanóban tapicskolt az a jószág életében, és nem érdekel hogy mennyire van megtisztítva meg kikörömkefézve.

Serio (törölt) 2010.11.24. 14:27:43

Én nagy rajongója vagyok a francia és a modern konyhának, a molekuláris buzmányoknak meg mindennek, de MIÉRT nem képesek végre a rákba elfelejteni azt az ocsmány, undorító habot?! Az ilyen ritkás, áttetsző hab a legkevésbé sem étvágygerjesztő. Olyan mintha valaki lecsulázta volna az ételt...

hegyilany 2010.11.24. 14:55:00

Nekem is csak a habbal van bajom. Illetve csak VOLNA bajom, ha ott "kéne" ebédelnem. :)
Jó írás.

zr 2010.11.24. 15:17:42

vicces, hogy van aki egy michelin csillagos étteremben attól fél, hogy a galamb lába fertőzéseket visz a tányérra. az teljesen valószínűtlen

ámde sokkal egyszerűbben lehet ételmérgezést kapni bárhol. elég ha egy tálaló szakács nem mos kezet pl. a wc használata után és már jön is a coli és társai: láz, hányás, hasmenés... volt "szerencsém" hozzá egy akkor még 1 michelin csillagos brüsszeli étteremben

szóval don't worry: egy "rendes" étteremben előbb leszel beteg a szakácstól, mint az ételtől :-)

demagofób 2010.11.24. 15:27:24

@Serio: Sokan szidják a habot a kinézete miatt, addig amíg meg nem kóstolják mit lehet vele elérni.
süti beállítások módosítása