A fantasztikus indiai vacsora után tovább folytatom képzeletbeli hajóutamat kelet felé, a cél ezúttal az egykori fegyencsziget, Ausztrália.
Innen származik ugyanis a Pied à Terre étterem séfje, Shane Osborne, aki elmondása szerint csak pár hónapra jött Angliába egy bő évtizeddel ezelőtt. Alaposan kétségbe is esett, amikor meglátta, hogy milyen alapanyagokhoz lehet hozzáférni a londoni piacokon.
Próbálja az akkori szörnyű állapotokat egy hasonlattal érthetőbbé tenni: „olyan lehetett London akkoriban mint Budapest ebből a szempontból”, de felvilágosítom, hogy abban az időben már attól is boldogok voltunk itt, ha sorba állhattunk banánért. Aztán távozott a konyhafőnök, és őt, a helyettest, rábeszélték a maradásra. Hogy alaposan megtalálta a helyét a brit fővárosban, arra aligha kell jobb bizonyíték, mint a már emlegetett Michelin kalauz által kiosztott 2 csillag. (Ez már a gasztroligák legfelsőbbike, mindössze két étterem birtokolja Londonban a maximális 3 csillagot, 2 csillagja is csak 6 továbbinak van.) Persze amíg ideáig eljutott, történt néhány érdekes esemény.
Leégett például szinte az egész épület, ironikus módon – ahogy fogalmaz – a jégkészítő gép miatt. Így viszont legalább mindent átalakíthatott a kedvére, így a legfelső szinten egy külön terem szolgál private dining célokra, alatta egy elegáns bár, a földszinten az étterem maga és a pincében a konyha. Ahol Shane a hét hat napján reggel fél 7-től éjfélig robotol 8 kollégájával, köztük -természetesen- egy magyarral, Lajossal. Hamar le is vonja a következtetést, hogy a magyar férfiak mind szép nagydarabra nőnek, hiába mondom, hogy nem feltétlenül reprezentatív a minta. Szinte mindennel elégedett itt egyébként, nem csak Lajos munkájával, csak a konyhát gondolja „fucking small”-nak. És persze azt se bánná, ha lenne kilátás. Az egyetlen hely, ahova el lehetne csábítani Saint Tropez lenne, tengerre néző konyhával és egy millió fontos fizetéssel. A feltálalt ebédmenü ízei azonban tökéletesen alkalmasak arra, hogy akár egy pincében fogyasztva is a legboldogabb nyaralások emlékeit ébresztgessék az ízlelőbimbókon és nem utolsó sorban a szemen keresztül. Még a galambsült sem tud elriasztani, pedig a comb folytatásaként még a karmokat is rajtahagyták. A kissé sokkoló látványért viszont bőségesen kárpótol a harmonikus ízvilág, a fantasztikusan omlós, rózsaszínre sütött hús. Na és a fogások többségét végigkísérő szarvasgomba, ami a kétcsillagos séf kedvenc alapanyaga.
Pied à Terre
34 Charlotte Street
London W1T 2NH
020 7636 1178
www.pied-a-terre.co.uk
Az eddigi londoni gasztrokalandok:
-Világpiac - Borough Market
-A legjobb afternoon tea
-A csillagos indiai
És még mindig tart a JÁTÉK a dedikált Segal-szakácskönyvért, ne hagyd, hogy másé legyen!