Tovább folytatódik a londoni élménybeszámoló, a sokszínű és fantasztikus Borough Market világa után egy egy Michelin-csillagos indiai következett a sorban.
A nagyon magas színvonalú büfék és egyszerű éttermek mellett Londonban szinte minden konyhából megtaláljuk a legmagasabb színvonalat is. Ennek egyik ékes példája a Quilon indiai étterem. A műfajt nem nagyon kell bemutatni, szerencsére itthon is van néhány korrekt indiai, de a Quilon egy olyan szakmai elismeréssel büszkélkedhet, amiről még a legjobb hazai éttermek is csak álmodnak: két éve kapott egy csillagot a Michelin étteremkalauztól. Sriram Vishawanathan Aylur főztje valóban új dimenzióba emeli a megszokott indiai fogásokat is, ügyesen kombinálja a házias dél-indiai ízeket modernebb felfogással, persze nem elfeledkezve a tradíciókról. Már a kezdés is gyönyörű, a frissen készülő fantasztikusan ropogós papadam pirított lótusszal és a hozzávaló ötféle szósz azonnal kijelöli az irányvonalat: friss, autentikus, de modern felfogású ételek. És ebből később sem engednek, a gazdag étlap ellenére a vendégek túlnyomó többsége a séfre bízza magát, én is így teszek, nem is bánom meg. A kagylótól a rákokon keresztül a csirkéig minden nagyszerű, a legkiemelkedőbb élményt mégis a fűszeres rizsétel, a bárány biriánihoz kínált házi joghurt jelenti, a gránátalmával megvadított joghurtnak semmi köze a közértek hűtőpolcain sorakozó dobozba zárt társaihoz, egyszerre lágy és krémes, tényleg könnyű és tényleg finom. Méltó befejezésként a kétféle háziasan egyszerű desszertet izgalmasnak hangzó harmadik kísér: fekete bors fagylalt. A név pedig cseppet sem túloz, a tejszínalapú fagyi csípős, és már-már köhögésre ingerlően borsos, egészen szívet-lelket megmozgatóan vadító lezárása a menüsornak.
A menü fotókon:
Quilon
41 Buckingham Gate
London SW1E 6AF
020 7821 1899
www.quilon.co.uk