Világpiac - gasztroföldrajz Londonban (1. rész)
2010. október 28. írta: világevő

Világpiac - gasztroföldrajz Londonban (1. rész)

 Aranyló svájci raclette sajt sül, várja, hogy megolvadva-megpirulva a héjában főtt krumplira csúszhasson, vietnami bácsi tavaszi tekercseket olajban pirít ropogós barnára, nem messze friss édeskés, zamatos olasz szarvasgombás balzsamecetet kínálnak kóstolásra, de ezúttal inkább a thai tenger gyümölcseivel gazdagon megrakott, erős fűszerezésű zöld curry-re és az egzotikusan hangzó ausztrál kenguruburgerre esik a választásom. A helyszín – bármilyen meglepő – London, Borough market.

granturizmó!: IMG 1176

Londont nem az ízek városaként ismerhettük meg az elmúlt évtizedekben, aki evett már valaha szinte teljesen fűszerezésmentes sztéket például, az tudja csak igazán átélni ennek tragikumát. Pedig egy jó bélszínhez, amit egyébként óriási gondossággal és tökéletesen porhanyósra sütnek meg, szigorúan véresre hagyva annak a közepét, elég lenne némi só és bors is. Nem véletlen, hogy az angol fővárosban élő egyik barátom a munkahelyi fiókjában egy fél kilós zacskó sót tárol, napi használatra. Ahogy minden jó gyarmatosító, az egykori dicsőséges brit birodalom középpontja is hagyta magát befolyásolni a gyarmatok által, és felszippantotta a központba irányuló gazdaságilag jelentős tényezők mellett a kultúra, és annak részeként a gasztronómiai kultúra legjavát is. A gyakran lesajnált angol konyha mellett a fővárosban szinte a világ összes konyháját megtaláljuk és nem is csak a legalapvetőbb formában, mondjuk büféként, hanem akár a legmagasabb színvonalon is.

Nézzünk bele elsőként a Borough Market, a legendás londoni élelmiszerpiac világába:

 

Borough Market
London Bridge metróállomásnál
nyitva: csütörtök, péntek, szombat
www.boroughmarket.org.uk

A sorozatban következik még: egy Michelin-csillagos indiai étterem, egy két Michelin-csillagos franciás, és egy egy csillagos igazi angol, valódi ízes fogásokkal és egyszerű dizájnnal. Ha nem szeretnél lemaradni, kövess minket a FB-oldalunkon! Libanoni konyháról korábban itt, japánról itt olvashatsz.

A bejegyzés trackback címe:

https://vilagevo.hu/api/trackback/id/tr322404929

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

doncarlos 2010.11.27. 23:07:31

Volt szerencsém ízesítés nélküli steak-hez a Sohoban. Nem is értettem. Előző este indiai étterembe voltam, tele benszülött londonival, jól láthatóan imádják az indiai ételeket. Aztán másnap megeszik a gyönyörű de ízetlen steaket.
Persze ettől még imádtam a várost. Igazából ez lényegtelen, egy zacskó só már megoldás.

FalóNyúl 2010.11.28. 10:53:55

A steak ízetlen Londonban? Hmmm... well :-) Akkor én rossz helyeken jártam.
süti beállítások módosítása