Életem legjobb ebédje: kobe steak Kobéban
2010. október 26. írta: világevő

Életem legjobb ebédje: kobe steak Kobéban

 Elég sokfelé próbálkoztam már finom ételek kóstolgatásával, de a kiemelkedően legfinomabb mégis egy olyan hússzelet (egyelőre), amivel épp csak pár percen keresztül volt munkája a szakácsnak. Nem volt több napos előkészítése, nem volt modern és bonyolult konyhatechnológia, semmi molekuláris trükközés, csak egy őszinte hússzelet a grillen.

Sütés előtt

Persze mielőtt odakerült volna az étterembe, éppen elég komoly előkészületeken esett át az a hússzelet, csak éppen még akkor, amikor még egy derék marha egyik darabja volt. 

Még egy kicsit több idővel sütés előtt (nem saját fotó) 

A sztorit a masszírozásról, komoly zenéről, sörrel és szakéval itatásról biztos ismeri mindenki, de annak még mindig nem sikerült a végére járnom, hogy ezeknek tényleg van-e szerepe a húsok márványosságában, zsírral gazdagon átszőttségében, vagy csak egy zseniális ősi PR-fogásról van szó. Azt viszont fontos tudni, hogy a wagyu (bár magyarul a kiejtés miatt talán helyesebb lenne vagjúnak hívni) fajtájú marha csak akkor lesz kobe, ha a megfelelő helyen nevelkedik, bárhol máshol csak a wagyu elnevezést használhatják, igaz, sok helyen trükközgetnek a kobe-jellegű és hasonló megtévesztésekkel is. Vagjút ugyanis tenyésztenek ma már sokfelé a világon, ettem is pár helyen magam is, de valahogy azt a legelső, valódi kobe steak ízét és minőségét hiába kerestem még a legjobb helyeken is (például Grant Achatz, a molekuláris gasztronómia amerikai fenegyerekének menüjében is szerepelt egy wagyu steak, de arról a salzburgi vacsoráról majd később).

Na és így készült a saját kis steakem, csak emiatt tettem egy kis kitérőt Japánban vonatozgatva, hogy Kobéban ehessek kobe steaket. Megérte. 

További japán gasztrokalandok a Világevőn. És japán kalandok társblogunkon, a granturizmó!-n: őrült japánok, kapszulahotel, mindkettő videóval, fotókkal.

A bejegyzés trackback címe:

https://vilagevo.hu/api/trackback/id/tr582398361

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Csermák Antal · http://on.fb.me/9OJGyM 2010.10.26. 08:44:35

Dubaiban, az Atlantisban lévő NOBU-ban ettem wagyu steak-et, az is egy csoda volt, de ez biztosan még kettővel extrább... :)

Orson 2010.10.26. 10:20:16

Elmondanád 0:03 nál a tányéron mik vannak?

Link Elek 2010.10.26. 10:41:55

ez a hus sutes nem mesterseg, hanem muveszet:)

chipanddale74 · http://www.autosvilag.com 2010.10.26. 11:04:36

Csak a hecc kedvéért mennyibe kerül egy ilyen hússzelet?

Savior 2010.10.26. 12:14:51

@Orson: Szerintem szójacsíra (a levél nem tudom, mi), paprika, padlizsán (esetleg édesburgonya, de abban nekem nem rémlenek pöttyök), tofu, konnyaku.

Amúgy nekem gyanús, hogy láttam már ezt a videót valahol belinkelve (Bűvös Szakács vagy Malackaraj).

harcsaparcsa 2010.10.26. 12:18:58

Vajon ha ugyanezt pl. Nyékládházán ennéd, akkor is a legfinomabb lenne? Nem lehet ebben egy adag sznobizmus? Szerintem...

Cook kapitány 2010.10.26. 12:25:39

@Savior: Párszor be volt már linkelve ez a videó különböző blogokon, én azt hiszem harmadszorra nézem végig. :-)

Tényleg gyönyörű ahogy csinálja, de én egy kicsit még hagytam volna sülni. Tudom, trendi a véres marha, de nekem maximum a halam legyen nyers. :-) A tatárbifszteket sem szeretem.

teddybear01 2010.10.26. 12:26:38

Ahogy elnézem a fenti képet, ez egy mócsingdarab, nem hús. Gyakorlatilag zsírszalonna, egy kis húsosával.

Minden tiszteletem azoknak, akik ezt a silány "húst" ilyen áron képesek rásózni egy csomó sznobra.

Szelid sunmalac 2010.10.26. 12:37:07

Ez nem steak vazze! A steak nalam ketujj vastagon kezdodik. Ez egy baszom eloetel!

Dezsőjóska 2010.10.26. 12:40:23

Az index címlap nem tett jót a kommenteknek :)

KennyOMG · http://etkt.blog.hu 2010.10.26. 12:50:24

@Dezsőjóska: Hat nem. :]]]

En Szingapurban kaptam el egy adag Satsumat, az is utott, mint buszkerek.

MezonBozon 2010.10.26. 13:00:41

Sznoboknak való zsírcafat.

kerdesek05 2010.10.26. 13:05:00

mennyibe van ez a zsíros hús?

kopp 2010.10.26. 13:36:58

úgy néz ki, mint 1 jobbfajta kövesztett szalonna! Azt a jó kis sört + kár emiatt azokra a marhákra kenegetni! :)
Abszolút sznobizmus!
Akinek ez élete kajája, csak sajnálni tudom! :)

Fue · http://www.english-hungarian.com 2010.10.26. 13:51:21

Érdekes, harmadszor van az index-címlapon, de ilyen fikázást még nem kapott. Persze nem akarom etetni a trollokat, nyilván nem ettek még ilyent, savanyú a szőlő (zsíros a kobe:))

Mondjuk én sem, de marhára megkóstolnám.

Szelid sunmalac 2010.10.26. 13:57:40

@Fue: El kell keseritselek, de. Sot! A Beluga kaviar sem egy hude valami.

világevő · http://vilagevo.blog.hu 2010.10.26. 13:58:20

@Fue: @Cook kapitány: @Savior: Valóban szerepelt már más blogon a videó, de ez most egy tematikus (új) blogom, nem hagyhattam ki. A legnagyobb bajom vele, hogy azonnal vissza akarok menni Japánba, amikor megnézem...

petergriffin 2010.10.26. 14:39:51

ti egyétek csak a "milánóit", meg ünnepnapokon rántottcsirkét sültkrumplival, meg igyátok a karácsonyi asztalnál a kólát. én szeretem az igényes kaját

Parajpuding 2010.10.26. 14:47:01

Jól szórakozom, amikor sznobok ájtatos fejjel képesek felmagasztalni valamit, művészetnek kiáltani valamit, mert azt az adott nép annak tartja. Ugyanmár..... Ugyan mi ebben a művészet és mi ebben a világraszóló? Ez is olyan, mint a világ legdrágább cibetmacskaszaros kávéja.
Nagyon sok dolog van, amit a sznobok és a hírverés tesz azzá, ami.

mizie 2010.10.26. 15:14:00

Az a baj hogy valaki a minőségi kaját sznobságnak tartja. Ezért nincs itthon rendes érlelt marha meg sonka, rendes sajtok. Amíg nincs rá igény és a termelő el tudja adni a műanyag kajáját addig nem is lesz.

Szelid sunmalac 2010.10.26. 15:22:00

@mizie: Az a baj, hogy minden ami sznob, te mar igenyesnek is tartod. A birkaporkolt is lehet igenyes, jo minosegu husbol, de TE azt soha nem fogod elismerni, mert nem eleg sznob. EZ a baj.

Savior 2010.10.26. 15:48:26

@Szelid sunmalac-Elmeny designer: már bocs, de ez hülyeség. A steaknél egyszerűbb ételt elképzelni is nehéz, a kobe csak annyit tesz hozzá, hogy "igényes, jó minőségű hús".

@mizie: Van, csak nem olcsó. Meg azért, mert az érlelést az ÁNTSZ tiltja, a magyar termelő meg nem tud jó sajtot csinálni. Még az sem, akinél amúgy a joghurt vagy tejszín jó.

prukker 2010.10.28. 00:05:22

savior: igenyes hus, kivalo alapanyag, igen ez fontos. De az a szelet hus nem a legjob lapanyag, Bar a vaslapos suteshez talan jo, mert eleg zsiros, de igazabol ennyi ido alatt at sem melegedett a faggyu a hus kozepen, csak megszinezte a kobe a feluletet.
Ettol meg lehet finom, de nem kell ilyentol elajulni. Veszel egy szelet marhanyakat oszt a tarcsan megmelegited.
:)
Ez nem szakacsmuveszet, az elteres esetleg a marhatenyesztok kozotti kulonbseg miatt lehet.

prukker 2010.10.28. 00:06:37

viszont klassz eles a szaki kese:)

vasdinyey 2010.10.29. 11:54:22

off: nem linkelem be nehogy reklám legyen :-), de egy fickó vezet egy blogot arról, hogy itthon wagyu tenyészésbe fogott. ON

ideasz 2010.10.31. 23:49:45

Ez semmi. Az igazi gourmandok csak Kobe-homárt fogyasztanak! (amit kizárólag Kobe marha húsával etetnek 2 évig)

Borzasztó Károly 2010.11.03. 18:09:34

2:29 még a tányér is csorba, ahh átverés

poseidon 2010.11.03. 20:23:05

Basszus! Nekem csorog a nyálam... :-)

rincewind 2010.11.03. 21:42:45

@ideasz: És akkor a kobemarhával etetett konfitált kobehomárzselében 100 napig ötezer mélyen érlelődő kobepontyról még nem beszéltünk.

Azért ha a posztíró élete legjobb kajájaként említette és eléggé körülzárta indoklását némi objektivizmust belengetve mondatai közé, azért én elhiszem neki hogy jó elég király lehetett.

ui. És vajon milyen lehet a kobeszalonnabőrke?

Ngelina 2010.11.03. 22:22:18

A kommenteken nem kell csodálkozni, tudjuk jól, hogy mi magyarok mindig mindenhez jobban értünk, ez itt a tízmillió polihisztor országa :))))) Csak azt nem értem, hogy akkor miért tartunk még itt...beleértve azt is, hogy miért lehet itthon trappista sajt címén olyasmit eladni amit csak a színezék választ el a gittől és miért hiszi azt a jónép, hogy érdemes érte pénzt kiadni...? Annyira gazdagok lennénk, hogy örömmel fizetünk a szemétért is?
Hát, ilyen ez az ország, ezér tartunk még itt :) )

Szóval disznók elé gyöngyöt...ebben az országban ha rendes tápértékhez akarsz jutni akkor:
- vagy sznob vagy kapásból, akinek nem jó a rántottsajt-sültkrumpli menzakombó ("mert ez műanyag")
- vagy önnfentartó vagy mert megtermeled/tenyészted magadnak amit eszel
- vagy burzsuj vagy mert nem csak a valutakereted terhére évente egyszer a horvát tengerpartra utazol le, hanem szeretsz oda utazni, ahol rendes a tápérték.

(Ja, ha önnfenntartó vagy akkor sznob és burzsuj is egyszerre, mert az tök ciki, hogy nem szereted a kaját porból és biztos felvet az idő és a pénz...mondom, ilyen ez az ország :) )

világevő · http://vilagevo.blog.hu 2010.11.03. 23:19:36

@ideasz: @rincewind: :) tényleg van összehasonlítási alapom, ez a kobe elég jó kaja... :)
@Ngelina: azért én optiistább vagyok ennél :)

Boogie66 · http://rotoma.blog.hu 2010.11.03. 23:42:32

@világevő: Argentin steak? Mondjuk nekem Madridban sikerült kipróbálnom ...

BelaVak 2010.11.04. 05:09:38

A sor valszeg igaz, de nyilvan a tenyesztesnek van a legnagyobb szerepe abban, hogy ilyen egyenletesen marvanyos a hus.

kommentelok: magyar etkezesi kultura... bazmeg, harapok.

Deuce Bigalow 2010.11.04. 09:23:48

hát nemtom, én sem ilyennek képzeltem ezt a steak-et (inkább egy jó cupákos t-bone lebegett a szemem előtt), de ettől függetlenül biztos finom lehet, és szívesen megkóstolnám.
a sörös-szakés mítoszról meg csak ennyit:
"A sikerhez azonban kicsit több kell a Beethoven-zenéről és a csapolt sörről szóló mítosznál. A „titok” jelentős részben a különleges tulajdonságú, erős genetikai állománnyal rendelkező, csak egy bizonyos földrajzi területen – jelen esetben Japánban – található fajtában rejlik. Ez az állat a fekete szőrű japán igásmarha, a vagjú, amelyet százötven évvel ezelőtt még nem is fogyasztottak. "
"A mítoszt a Kobe marhával évtizedek óta foglalkozó Tanimoto azonnal eloszlatja. Mint mondja, legfőképp a Tadzsima marha génállományának, kicsit a takarmánynak, valamint a felnőtt állat nyugodt, unalmas, szinte mozgásmentes életmódjának is köszönhető a különleges húsminőség. „Nézzenek rám, elbírnék én egy ekkora állattal?” – mondja nevetve Isida Takumi, egy Kobe marha tenyészet vezetője, majd nevetve mutat rá egy hétszáz kilós Kobe marha jelöltre. Mint mondja, ötven évvel ezelőtt voltak olyan tenyésztők, akik étvágygerjesztés végett söröztették az állatokat, de a masszázs akkor sem volt jellemző."

világevő · http://vilagevo.blog.hu 2010.11.04. 10:38:45

@Deuce Bigalow: Az idézett cikk legnagyobbrészt egy fordítás, kicsit csodálkozom is rajta, hogy megjelenhez ilyesmi. Itt van az eredeti forrás:
www.kobe-niku.jp/

világevő · http://vilagevo.blog.hu 2010.11.04. 10:40:07

@Boogie66: Jó az argentín steak, nagyon jó, de ez valami egészen más, ahogy az látszik is rajta, olyan, mintha nem is hús lenne szinte. Sőt, tegnap egy kifejezetten jó T-bone-t ettem a Ring Caféban például.

az igazi medwe · http://medwe.blog.hu 2010.11.04. 11:38:57

@harcsaparcsa: lehet Nyékládházán vagju bélszínt kapni? Melyik étteremben?
Mert azonnal indulok!

Kylian 2010.11.05. 10:02:35

Arra végül nem érkezett válasz, hogy mennyit kóstál egy szelet kobe, pedig szerintem sokunkat érdekelne (valakit nyilván azért, hogy méginkább beszólhasson érte, engem viszont őszintén, mert egyszer kipróbálnám).

világevő · http://vilagevo.blog.hu 2010.11.05. 10:15:09

@Pimpili: @kerdesek05: @chipanddale74: szándékosan nem írok árakat sehova, mert az ilyesmi egyáltalán nem árfüggő nálam. nem mintha nem számítana, csak mert bármennyibe is kerül egy kobe steak, nem hagyhattam ki, ha már ott vagyok.
amúgy kábé annyiba került ez a kis szeletke, mint itthon a drágább éttermek komplett degusztációs menüje. cserébe pedig életre szóló élmény.

Katalin Mesznikov 2015.06.21. 13:07:23

SZiasztok..nos mint altalaban a velemeny megnyilvanulas magyar modra..bar 2010 es bejegyzesek ..de megsem tudom megallni hogy ne irjak azok akiknek fogalmuk sincs az etkezes kulturarol szerintem jobb ha velemenyt sem nyilvanitak..lefikazni konnyu barmit...de ha egyszer kihuzna a fejet a seggebol es tudna kulombseget tenni allat es allat kozott talan meg ra is jonne mekkora marha volt eddig..nem sznobizmus az ha valaki igenyes es tudja a hus szarmzasat vele egyutt kepviselt kulturat..hat fikazos baratom szerintem menj haza es szolj anyadnak fejezzen be...

Nemozoli 2016.12.18. 23:26:52

A Lidlben most lehet kapni vagyu hátszínt... 2300/100 g, tehát gyenge 23000/kg áron. Ettől függetlenül holnap megyek és veszek egy keveset, ezt is ki kell próbálni, hogy értelmes véleményt mondhassak később róla (ellentétben az átlag hozzászólóval, aki előre tudja, milyen az adott cucc, miközben semmiféle ismeret nem homályosítja el a tisztánlátását).

világevő · http://vilagevo.blog.hu 2016.12.19. 21:50:25

@Nemozoli: érdemes kipróbálni, bár ugye ebben is vannak hatalmas minőségi különbségek, de egy kis szeletet mindenképpen megér! amúgy szerintem lesz az még féláron is hamarosan :)

sünpiroska 2016.12.28. 15:29:24

@világevő: 23-án este 6990 Ft/kg áron vettem egy darabot. És most meg kellene sütnöm...

világevő · http://vilagevo.blog.hu 2016.12.28. 18:10:25

@sünpiroska: remélem jó lesz! ez nagyon olcsó, na meg nem is kobe, de hátha finom azért.

sünpiroska 2017.01.02. 12:47:57

@világevő: nem kobe, wagyu. Én is pont ezt gondoltam, mikor megláttam 22900-ért, hogy nem fogjak ezt a mennyiséget itt ennyiért eladni. Előbb leárazták 9900-re, de 23-án már 6990 volt. Nagyon finom volt, és ugyan nem vagyok mestere a húsoknak, de sikerült nagyon jól meg-, és nem túlsütnöm is.

világevő · http://vilagevo.blog.hu 2017.01.02. 14:49:00

@sünpiroska: igen, az nem volt kérdés, hogy nem kobe, de ugye vagjún belül is hatalmas (ár és minőségi) különbségek vannak. Örülök, hogy jól sikerült!
süti beállítások módosítása