Amióta Bejrútba készültem (az eddigi posztok a témában: 1. rész, 2. rész), alaposan átkutattam a netet libanoni specialitások témájában. Így akadtam rá Anissa blogjára (angolul), és abban is egy Lamb testicles című bejegyzésre....
Anissa birkaheréje
A dolog nem hagyott nyugodni, na nem mintha nem tartnám rémisztőnek a képen lógó csomagot, de az új ízek, kalandok iránti vágy miatt azonnal felkerült a kötelezően kipróbálandó kaják közé. Kicsit kétségbe is estem (meg titokban kicsit meg is könnyebbültem, amikor sehol sem sikerült hasonló, a szélben szelíden himbálózó golyókat megpillantanom a libanoni fővárosban.
De persze a sorsomat nem kerülhettem el, amikor a szuper angol tudású és nagyon profi idegenvezetőnek is bizonyuló Elias-szal visszatértünk az egész napos vidéki kirándulásról, megkérdeztem, tud-e egy helyet, ahol megkóstolhatnám ezt a különlegességet. Tudott. Innentől már nem volt visszaút.
Íme a sült birkahere
Kicsit még reménykedtem, hogy hátha épp már elfogyott, mert napközben felvásárolták a birkahere-spekulánsok, esetleg épp valamilyen birkajárvány dúl, a pincér ugyan eléggé csodálkozva nézett rám, de nem volt menekvés.
Fokhagymaszósszal, citrommal
Elias a kérdésem után egyből jelezte, hogy nagy bátorságra vall megkóstolni a birkaherét, ha nincs kivel töltenem az éjszakát, ugyanis erőteljes afrodiziákum hírében áll, vagy ahogy ő mondta, "makes your penis raise".
Innen még lett volna visszaút
Elég erős, inkább kellemetlen szaga volt, citrom és fokhagymaszósz nélkü sokkal jobban érvényesült volna a cseppet sem vonzó íze is, persze lehet, hogy némi megszokás után, az ember még élvezni is tudja. Minden esetre végigettem a fogást, és nem lett tőle semmi bajom persze, még csak undorító sem volt, mondjuk igyekeztem nem arra koncentrálni, hogy mi az, amit éppen lelkesen fogyasztok. A textúrája érdekes volt, kívül inkább kérges (a sütés miatt), belül pedig lágy, szaftos, Szt. Jakab kagylóra emlékeztető.
A Serious Eats még néhány elkészítési tanáccsal is ellát a témában, ha megjött volna a kedved.
A Világevő Facebook oldalán hamarosan bónuszvideó az első falat bekebelezéséről. Testvérblogunkon, a granturizmó!-n pedig folyamatosan frissülő libanoni képek és sztorik.
Jó étvágyat!