Egy szuper belvárosi étterem, amit nem könnyű megtalálni, pedig nagyon megéri!
2017. január 12. írta: világevő

Egy szuper belvárosi étterem, amit nem könnyű megtalálni, pedig nagyon megéri!

 Érdekes módon nagyon keveset lehetett eddig hallanai a Tama nevű étteremről, pedig abszolút megérdemelné a figyelmet!
tama_budapest_jokuti_vilagevo_restaurant.jpg

Nem olyan könnyű megtalálni a helyet, valahogy a cégér nem elég figyelemfelkeltő, a portál se igazán, így elsőre simán elsétáltam mellette, de aztán csak meglett szerencsére.

A beltér:

De az igazi extra nem a berendezés, hanem a "séfablak", ami úgy néz ki, mintha egy hatalmas tévén lehetne nézni a konyhán folyó munkát, csak éppen a hangok szinte alig szűrődnek ki, a szagok meg persze egyáltalán nem. Szóval igazi leskelődős élmény, ráadásul az étterem sötétebb is, mint a konyha, ami kifejezetten nagyon világos, így tényleg megunhatatlan a benti sürgés-forgás nézegetése:

img_8962.JPG

Na és ilyen szemből:

img_8963.JPG

img_8967.JPG

Ilyen videón: 

Elvileg 3-4 fogással is jól lehet lakni, de szerettem volna kicsit komolyabb összképet kapni, így alaposan próbára tettem a gyomorkapacitásomat, és nagyjából egy komoly degusztációs menünyi sort végigettem, őszintén szóval nagyon nem bántam meg, bár mennyiségre egyértelműen túl sok volt.

Nyitásként kaptam egy üdvözlőfogást, ez nincs is az étlapon, egy nagyon könnyű, üdítően savanykás uborkakrémleves, hozzá egy falatnyi csirkemell, aszalt paradicsommal. A kenyér is nagyon rendben van, hozzá sós vaj jár.

Aztán egy nagyon erős előétel, amiből szerintem emblematikus fogás lesz: (nyers) garnélacarpaccio, a rák és az érett mangó természetes édessége tökéletes kontraszt a bátor, kissé csípős fűszerezéshez. És fantasztikusan néz ki, de ez mondjuk minden ételre igaz.

A borjútatár sült paprika krémmel, marinált zöldségekkel, shimeji gombával, olívatapenáddal, félig főtt fürjtojással is kiváló, bár nekem lehetne egy kicsit animálisabb, bátrabb, a borjú ugye eleve egy zsengébb ízű hús, ahhoz nekem kicsit hiányzott az erősebb kontraszt, de lehet, hogy főleg a rákcarpaccio miatt.

Egy igazi, téli hidegben még inkább kiváló kacsaerőleves, nincs trükközés, csak egy nagyon mély, erőteljes ízű bouillon, benne kacsahússal töltött ravioli, és szerencsére teljesen ress sárgarépa, cukorborsó, shimeji.

Tengeri sügér avokádóval és királyrákkal, na és édesköménnyel, sárgarépa- és brokkolikérmmel, bok choi-jal. Ízletes branzinofilé, ropogós bőrrel, nagyon jó állagú zöldségekkel! (Talán az avokádó nem érvényesül annyira, mint azt az étel neve alapján gondolhatnánk, de szépen belesimul az is összhatásba). És gyönyörű!

Mangalicapofa céklás rizottóval, parmezánnal, marinált miniretkekkel. Itt is látszik, hogy a séf nagyon elemében van az olaszos tételeknél, a nagyközönségnek talán kicsit keménynek tűnhet a rizs, pedig pont ez a hibátlan állag egy tökéletes olasz risottónál! A pofa is remek, omlós, nagyon jó pecsenyelével.

Egy kis meglepetés elődesszert, de ezért a panna cottáért már önmagában is megérte volna eljönni! Tökéletes állag (nyoma sincs a mindenhol szokásos zselatintúladagolásnak köszönhető kemény textúrának, helyette hibátlanul krémes), hozzá nagyon jó a mangó- és a málnakrém, boldogan enném komoly adag pohárdesszertként is!

img_9001.JPG

Valamivel el kell ütni az időt a szuflé elkészültéig (azt érdemes kivételen még a többi étellel együtt megrendelni, mert ugye csak frissen készülhet, és az legalább negyedóra), így kérek egy csokoládétortát, ami inkább egy kissé upgrade-elt, tortásított csokimousse, viszont fantasztikus ízre és állagra egyaránt, semmi túlzó édesség, a hozzá adott, krémes sós karamell fagyival együtt pedig kifejezetten nagy kedvenc lesz.

És a szuflé, amit nem is nagyon szoktam látni itthon étlapon (legutóbb Párizsban ettem egy két fogásos soufflé ebédmenüt egy Ducasse-étteremben, homár majd csoki, megírom azt is hamarosan), praliné, azaz karamellizált mandula ízű, és látványra is, állagra is mindent tud, szuper hozzá a banánfagyi is, ami kicsit retrónak hangzik, de szó nincs róla, valódi, erőteljes, friss banánízt hoz.

A fogásokra egytől-egyig jellemző, hogy nagyon átgondolt, kitalált, erőteljes, határozott stílusban megvalósított tányérok, amik vizuálisan is bőven a felső kategóriába tartoznak, szép színek, erőteljesen szezonalitás, az egyszerűbb ételeket, éttermeket kedvelő vendégek ugyanúgy megtalálják a számításukat, mint a cizelláltabb élvezetekre vágyók.

img_9016.JPG

Ő pedig a séf, Kiss Gergely, aki ismerős lehet többek közt a székesfehérvári 67-ből, vagy például a villányi Mandulából is:

img_8942.JPG

Az étterem weboldala és Facebook-oldala.

Következik élőben a Facebookon és Instagramon: Mád, Koppenhága és Lyon, a Bocuse d'Or a színfalak mögül! Csatlakozz!

Ja és legutóbb ettem a kacsasültből, akkor nem volt nálam rendes gép, de azért azt is nagyon ajánlom, a lila káposzta ugyanis levendulával van ízesítve, ami megdöbbentően passzol hozzá!

 

A bejegyzés trackback címe:

https://vilagevo.hu/api/trackback/id/tr3812121223

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Étteremkritikus · http://legjobbetterem.blog.hu 2017.01.13. 07:46:35

Végre ír valaki a Tamáról, már szeptember óta várok egy hiteles beszámolóra, ilyen árkategóriában nem szeretek kockáztatni. A GM nem jegyzi az éttermet, de ők hajlamosak a nekik nem tetsző személyeket és a hozzájuk kapcsolódó éttermeket bojkottálni (a villányi Mandula "véletlenül" lemaradt a kalauz online toplistájáról, hiába szóltam már kétszer a megjelenés óta, a Borkonyhát persze 24 órán belül pótolták).

Muad\\\'Dib 2017.01.13. 15:02:27

@Étteremkritikus:
A diningguide írt róla decemberben.

Intimitás Gourmet · http://intimitasgourmet.blog.hu/ 2017.01.13. 15:21:57

@Étteremkritikus: ez egy ilyen ország, MGE-en belüli és kívüli. Csak senki nem mer róla rendesen írni.

Sexual Harassment Panda 2017.01.13. 15:37:16

Kiss Gergely Úr alkoholistának tűnik.

Sexual Harassment Panda 2017.01.13. 16:47:10

@zsebatya: sztem at ételek és az írás is kifejezetten jó.

zsebatya 2017.01.13. 16:58:15

@Sexual Harassment Panda: Az ételeket monitorról kóstoltad? Amúgy meg fizetett cikket is meg lehet jól írni. De azért disztingválni illik tudni. A kritika és a benyalás nem ugyanaz a műfaj.

Sexual Harassment Panda 2017.01.13. 17:08:29

@zsebatya: Nem tudom.
Szerintem jók az ételek, és a séf is jó.
Egy megrendelt cikkel mi a baj?

Báró Kissfaludy Mihály 2017.01.13. 21:18:36

Jó az írás és az ételek :)

kvadrillio 2017.01.13. 22:56:36

Meg ne egye, ha ilyen füstölt lazacot vett
január 13. 19:15
Olaszországból származó füstölt lazacot vont ki a forgalomból a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal - közölte a Nébih pénteken az MTI-vel.

A tájékoztatás szerint a termék mikrobiális szennyezettsége – magas Listeria monocytogenes tartalma – súlyos élelmiszerbiztonsági veszélyt jelent.

Ezért az érintett tételt a Nébih azonnali hatállyal kivonta a forgalomból. A hatóság megkezdte továbbá az olasz előállítótól származó hasonló termékek mintavételét és vizsgálatát, amelyeket – elővigyázatosságból – a vizsgálatok lezárásáig szintén kivont a forgalomból.

A hivatal kéri, hogy aki vásárolt a 2385 tételszámú, ÍLAURI márkájú, Olaszországból származó termékből, amelynek fogyaszthatósági ideje 17/01/17, ne fogyassza el és vigye vissza a vásárlás helyére.

A Nébih a külföldi érintettség miatt az esetről – a RASFF gyorsriasztási rendszeren keresztül – értesíti az unió tagállamait is.

Az esetről és a liszteriózis betegséggel kapcsolatos tudnivalókról bővebb információk találhatók a Nébih honlapján – áll a közleményben.

ÉLETEMBEN NEM ETTEM MÉG SOHA LAZACOT. MOST MEGNÉZEM A GOOGLE-BAN MIJAZA Listeria monocytogenes????? AMÉRGEZIK A MAGYAROKAT ????? MÁR MEGENT ???

kvadrillio 2017.01.13. 22:57:57

"A liszteriózis tünetei
A fertőzött élelmiszer fogyasztása után enyhe gyomor- és bélrendszeri tüneteket (hányást, hasmenést) tapasztalnak a betegek, jellemző a láz és az izomfájdalom is. A betegek egy részénél nem jelentkeznek a gyomor-bélrendszeri tünetek.

Egyes esetekben a baktérium bejut a véráramba, ekkor influenzaszerű tünetekkel jár. Ezt követően a betegség vagy következmények nélkül gyógyul, vagy felléphetnek súlyos szövődmények. Ha a fertőzés eléri az idegrendszert, agyhártyagyulladást okoz. Ennek a tünetei között a fejfájást, tarkókötöttséget, zavartságot, eszméletvesztést említhetjük.

A várandós nőknél az enyhe lefolyású megbetegedés is vetéléshez, halva-, illetve koraszüléshez továbbá az újszülött megbetegedéséhez, agyhártyagyulladásához (meningitis) vezethet. "

CSODÁS TÜNETEK NA.....

A fickó 2017.01.15. 22:51:16

Nekem kissé erőltetettnek hat ez a ha kell, ha nem pöttyözés. :) Na, jó két tányért feldobtak a lemezjátszóra is. :) Értem én, ha már benne a matéria a cumiban azt fel is kell használni.
süti beállítások módosítása