Véres vadkacsanyakat ettem a világ legjobb éttermében. Csak erős idegzetűeknek!
2015. szeptember 19. írta: világevő

Véres vadkacsanyakat ettem a világ legjobb éttermében. Csak erős idegzetűeknek!

sam_7948.JPG

Nem vagyok finnyás alkat, de elsőre kicsit megdöbbentem, amikor - a múltkori, szinte teljesen vegetariánus Nomás ebédem után - ez került az asztalra. Egy vadkacsa egészben, fejével, lábával... Persze véresen.

Méretében is meglepően hatalmas adag volt (2 főre) egy komoly degusztációs sorban, nem szokás ennyi húst felszolgálni, főleg nem egy fogásban. És főleg nem ennyi vért.

sam_7964.JPG

[Aki csak borzongani és/vagy trollkodni akar, kapcsolja be a sznobirtót és már jöhet is a komment, amiből kiderül, hogy ennek a Redzepinek fogalma sincs semmiről (se ízről, se ízlésről), és amúgy is állatkínzás megenni egy vadkacsát, és pont ezt érdemlik a sznobok, akik itt eltartott kisujjal eszik a körömhegynyi adagokat csilliárdokért!]

A többieknek még pár részlet is jön:

A melle egyébként - ahogy az ételek itt általában - falatnyi méretűre volt bevagdosva, így nagyon egyszerűen, akár kézzel is lehetett enni. Köretként a kis káposztalevelek szolgáltak, abba betekerve, a pekingi kacsához hasonló megoldással kellett enni. A levélen fermentált szilvaszósz (sokkal visszafogottabb ízű, mint a Hoisin, édesítés nélküli, kifejezetten savanyú) és édeskömény virágja.

A hús leírhatatlanul szaftos, ízes és zsenge, a bőre maitake gombás nádcukros bevonatot kapott. A káposzta roppanós, rajta fanyar ízek, tökéletes kiegészítő. Harapás közben persze csorognak a levek a kis tekercsből, de itt ez természetes, ahogy a kézzel evés is.

Megettük a melldarabkákat, közben még azért kaptam egy kis utánpótlást káposztából, aztán elvitték a kacsát, amin meg is lepődtem, mert volt azon még sok hús...

Érkezett egy kis tartelette, a 'tészta' tengeri algából készül, rajta petrezselyempüré, azon friss, hámozott dió. (A konyhán egyébként 6 ember folyamatosan csak a dió hámozását végzi...)

sam_7967.JPG

Aztán megérkezett a kacsa maradéka, a fej kettévágva (benne az agy és a nyelv), a nyak felkarikázva, lábak, combok és a többi.

Szerintem gyönyörű. És hihetetlenül finom volt.

Redzepi éppen ellenőrző kóstolgatást végez a konyhán, a vadszezon indulásával a vadkacsa épp aznap került be a menübe:

Amelyik szakácsnak van pár szabad perce, már mehet is vadkacsákat pucolni, sörétet szedegetni:

Bár a teljes elkészítést nem sikerült kinyomozni, de az biztos, hogy a kacsák először is koji (fermentált rizs) bevonatot kapnak:

És ez lett a végeredmény:

sam_7948.JPG

Na meg az, hogy megerősödött bennem, hogy ez a Redzepi nem csak roppant rokonszenves, de egy zseni is. És persze nem riad vissza a megosztó megoldásoktól sem, de ezek nem öncélúak, van mögötte filozófia és kreativitás, a végeredmény pedig brutálisan jó. Vagy inkább bizarrjó.

Az étterem weboldala.

Érdemes megnézni ezt a pár nappal ezelőtti videót, ahol az étterem teljes átszervezéséről és átköltöztetéséről beszél.

A képek egy Samsung NX500-al készültek.

A bejegyzés trackback címe:

https://vilagevo.hu/api/trackback/id/tr907799882

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Jóléti Dán Kekszesdoboz 2015.09.19. 20:11:47

Irénke néni azt mondta (Isten nyugosztalja)
"TUDOD HOGY PUCOLOM A KACSÁT?! A VALAGÁN ÁT KIHÚZOM A BELIT!"

A fickó 2015.09.21. 00:36:17

Első blikkre azt hittem, hogy szegény kacsára egyszerűen rágyújtották a nádast. :)
Viccen kívül, ha jobban belegondolunk akkor egy sült csirke, vagy kacsatorzón, egyben sült halon, sült malacon már nem botránkozunk meg, be is indul a nyálelválasztásunk íziben, de ha egy szárnyas készül így el (fejjel, lábakkal), az már bizarr. Egy vörös tollában lógatott vadhús, meg milyen legyen szaftosra készítve, ha nem vörös. Egy, biztos, hogy Redzepi legalább annyira lökött, mint Blumenthal - jó értelemben. :D
A szakácsokat nem irigylem a hamupipőke munkával (a sörétekkel és az általuk bevitt toll kiszedegetésével). :)

eszpee · http://bp.underground.hu 2015.09.21. 11:32:15

Nagyon szép ez a kacsa azért. Amikor Japánban voltak, "matsubusa berry" volt hozzá, de gondolom az valami helyi dolog lehetett.

instagram.com/p/yNCVPYg9x4/?taken-by=little_meg_siu_meg

Hobbiszakács · http://hobbiszakacs.blog.hu 2015.09.21. 14:39:56

"vadkacsákat pucolni, sörétet szedegetni". Hm... Érdemes fémdetektorba beruházni, sokba kerülhet az étteremnek egy törött fog.

A friss, hámozott dió valódi - és nagyon finom - szezonétel. Talán a hámozott kajszibarackmag veszi fel vele a versenyt. Cián ide, cián oda, gyermekként annyit ettünk az utóbbiból, amennyihez befőzésekkor jutottunk. Mai ésszel nem értem, hogy éltük túl.

Kandisz Nórika 2015.10.20. 14:04:14

Ma bukkantam erre a blogra, és parádés. A diétám kellős közepén kellett ebbe is belefutnom. A világevő amiket a reakciókból, az írásokból szűrtem le, egy bugris paraszt lehet, de az a fajta mint pl Dr. House. :)
Remélem nem vette sértésnek, nem annak szántam, de több ilyen embert is ismerek.
Kérdés: Lehet az oldalon keresni?
Ha esetleg nem lehet, akkor lehetne... :)

világevő · http://vilagevo.blog.hu 2015.10.20. 14:17:01

@Kandisz Nórika: jobb oldalt középen van keresés, de a google talán még jobb (keresett szó világevő).

Bugris paraszt
süti beállítások módosítása