Tele fiatalos energiával és ízekkel, alaposan megújult a Laurel, Budapest egyik titkos kincse.
Íme a séfmenü, 2022. március közepén, először az ételek, aztán legalul a szubjektív értékelésem.
Snackek, és egy alholmentes aperitif:
(pisztrángsushi, málnás gluténmentes gofri, pálpusztaival töltött fánk szilvalekvárral és coppával)
A nigirin egy tahitótfalui, hidegen füstölt pisztráng, hozzá jó poén a reszelt torma wasabi helyett (ráadásul ugye szinte minden sushizóban valójában színezett, aromázott tormát kapunk). A shari, azaz a rizskocka azért nem veszi fel a versenyt egy sushimesterével, de ez nem is elvárható nyilván, nem véletlenül tanulják sok-sok évig.
A gofri kiváló és könnyű, málnaporral és borssal, mondjuk én inkább desszertnek enném :)
A fánkocska remek, jól passzol a szilvadzsem és az erőteljes sajt, na meg a SzatmárDry érlelt sonkája.
Vízibivaly, Mogyoró, Sudachi kosho
Mindez egy brioche feuilletée, azaz egy leveles (tésztás), kézzel hajtogatott brióson. Rajta a vízibivalytatár, természtetesen nem darálva, ahogy az elvárható is, langusztinmajonéz, és egy pikáns sudachi kosho (citrusos-csípős fűszer) és parmezán forgács.
Süllő, Kagyló, Zeller
Kisbajcsi süllő gőzölve, rajta fehérborban főtt kék kagyló és sókéregben sült zeller. Lazacpisztrángikra, és erőteljes savat (és roppanást) adó finger lime rajta, tejszínnel tálalva.
Mártással:
Borjúmirigy, Csicsóka, Verjus
A mirigy borsikafűvel ízesítve, barnavajban előkészítve, majd faszénen könnyedén grillezve.
Házi kovászos kenyér, Füstölt vaj
Kakas ramen
Igazi mesterleves, malacfüllel, onszentojással.
Harcsapaprikás
Előtte:
Utána:
Ez már egy Laurel-klasszikus: halászlémártással tálalt friss tészta, amin egy hajszálvékony mangalicalardo is helyet kap. Kifinomult, de a klasszikus értékeket is kiválóan megőrző fogás, ott a helye a tankönyvekben.
Mangalica tarja, Tatárhajdina, Miso
Magyar vágású, de spanyol érlelésű Monte Nevado mangalicatarja, tatárhajdina, a szósz miso és barnavaj.
És a köret:
Reteksaláta bodzaecetes marinádban.
Homoktövis, Gríz, Méz
Az egyik legjobb desszert a hazai mezőnyben, igazi comfort food, mint az ihletadó, ami ropogósként és habként jelenik meg, de bevillan a képbe a grízes tészta is, csak épp - nagyon szuper módon elkerülve a túlzott édességet - baracklekvár helyett homoktövisfagyival.
Kakaóbab, Meggy, Füst
Kiváló, ropogós, karamellizált tésztalap, Zsuzsa örömjátéka, hozzá meggy és hűvüsen savanykás csoki.
Petits fours
Értékelés:
Mede Ádám és kifejezetten fiatal csapata már évek óta bizonyítja, hogy ott van a Laurel helye legjobb kortárs magyar éttermek között. Ügyesen lavíroznak a hagyományos ízek és ételek modern bemutatása, és a legjobb hazai alapanyagok kreatív prezentálása között.
Az első idők kisebb bizonytalanságai is egyre inkább egy letisztult, határozott konyhának adták át a helyüket, a már a kezdetektől bivalyerős desszertszekció (Ötvös Zsuzsa) továbbra is nagy kedvvel teszi a dolgát, sőt, a menü első részébe is egyre erősebben vállal szerepet, ami eredményez némi szénhidráthang(=túl?)súlyt, de azért talán senki se mondana le szívesen azokról a falatokról sem.
Nagyon bátor ízek, rengeteg umami, ehhez erős savak, tulajdonképpen a magyar konyha megszokott értékei ezek, amik itt fine diningban is remekül működnek, izgalmas és hű képet adva a helyi értékeinkről. Az erős menühöz pedig figyelmes, kiváló szerviz, na és a már korábban is emlegetett remek sommelier, Tüű Péter borkísérete tartozik.
Mede Ádám, mint sushimester: