A valódi, igényes alapokból dolgozó pékségek nyitása mindig ünnep, ugyanis ez nem olyan műfaj, amit divatból, félig-meddig lelkesen lehet művelni. Ide teljes elszántság kell, és a nagyon kevés alapanyagnak hála, pillanatokon belül ki is derül, hogy milyen a végeredmény. Liszt, víz, só, na meg idő és szaktudás kell hozzá.
Aztán a végeredmény mégis rettentő különböző tud lenni, épp ez a fantasztikus ezekben a kenyerekben, hogy azonnal kiütközik, hol nem spórolnak az idővel és a tudással, na meg az alapanyaggal. Vannak a nem is igyekvő, tömegpékségek, ahol mindenféle adalékanyagokkal, technológiai trükkökkel igyekeznek kenyérnek látszó tárgyakat előállítani, vannak az igyekvő pékségek, akik értik már, hogy vadkovásszal kell dolgozni, és hosszú erjesztési időkkel, de még nem tartanak ott tudásban, vagy nem használnak elég jó alapanyagokat, és vannak - szerencsére egyre többen - a tényleg jó pékségek, ahova érdemes vinni a pénzt, hogy támogassuk őket.
Itt gyűjtöm a legnagyobb kedvenceket, hamarosan bekerül ez az új hely is, csak még tesztelnem kell a többi termékét is.
A hely a Sasadi út - Tömős (Köszi, Freud!) Tömös utca találkozásánál található Babushka pékség, őszintén szólva nem ismerem a tulajok/pékek háttértörténetét, de biztos ők is pályaelhagyó értemiségiek, mint nagyjából mindenki ebben a témában, aki igazán maradandót alkot, de ennél sokkal izgalmasabb, hogy baromi jók a kenyerek, bekerült azonnal a személyes toplistámba, visszajáró vendég leszek!
Egy kiváló kenyérhez nem kell hosszú sztori, elég egy kis vaj.
Ez a francia parasztkenyér:
Ez pedig a teljes kiőrlésű szilvás papucs, illetve a kakaós csiga, mindkettő szintén kiváló!
A hely: Babushka pékség