A Világ Legjobb 50 Étterme mellett egy egyelőre kevésbé ismert, de annál hasznosabb listára került fel pár magyar étterem is különböző kategóriákban!
Az Opinionated About Dining* európai legjobb éttermeinek listájára jutott pár hazai étterem.
A legfőbb toplistára, Európa 100 legjobb étterme közé ugyan nem fért be magyar étterem, de azért a külön ajánlások közé bekerült még a Babel és a Costes is.
Itt a dobogón:
1. Frantzén
2. Alchemist
3. Schloss Schaunstein
Az Európai Heritage (örökség) éttermek 100-as listájáról éppen csak lemaradt a Bock bisztró, a 105. helyet sikerült megcsípniük.
1. Ibai
2. Casa Julián
3. Elkano
Úgy tűnik, hogy a Mediterráneumban, Spanyolországban, azon belül is Baszkföldön bánnak a legjobban a gasztronómiai örökségükkel, ezen a listán egészen megdöbbentő a spanyol túlsúly: az első 17(!!!) hely egy kivételével mind spanyol, később se sok más náció fér be, csak olaszok, portugálok, franciák...
Az Európai Klasszikusok TOP100-ba az Onyx jutott be, illetve csak majdnem, ugyanis a 106. lett.
Viszont a Europe Gourmet Casual (kb. minőségi bisztrókonyha) az előkelő 30. helyen van a Szulló-Széll kettős Stand25-je, 57. helyen pedig Sárközi Borkonyhája.
A Cheap Eats, azaz kajahelyek kategóriában egyáltalán nincs magyar szereplő.
Az egyes kategóriák egyébként nincsenek igazán pontosan definiálva, így leginkább a rajtuk szereplő éttermek segítenek megérteni a rendszert.
Túlzás lenne tehát azt állítani, hogy a hazai éttermek dominálnák a listát, de olyan nagy a merítés, Portugáliától Olaszországon át Angliáig, hogy nem könnyű bekerülni, a most csillagokkal alaposan megszórt Szlovénia például összesen 1 listára került egyetlen - világhírű - étteremmel, Csehország és Lengyelország egyáltalán nem szerepel.
*Az OAD, azaz az Opinionated About Dining listája évről-évre listázza a világ legjobbjait, különlegessége, hogy saját zsűritagok helyett egy szélesebb bázisból szerzi a szavazatokat, rengeteg foodie értékeli a világ éttermeit, egy-egy szavazat erejét pedig az adott szavazó súlya adja meg, amit a rendszer egy saját algoritmus alapján számít, ami első sorban az adott szavazó "műveltségét", tapasztalatait veszi figyelembe. Nyilván semelyik lista nem tévedhetetlen, de az OAD-lista egyik hatalmas előnye, hogy nem a drága luxushelyekre koncentrál, hosszadalmas kóstolómenüvel, nem is feltétlenül csak a divatosakra, hiszen a különböző kategóriák miatt ugyanúgy beférhet ide Paul Bocuse éttermi, mint a legjobb dán pékség, nápolyi pizzázó, vagy egy progresszív étterem, és lehet nagyjából sejteni, hogy az ember mire számítson, ellentétben mondjuk a Worlds50Besttel, vagy a Michelin kalauzzal. Szóval bárki bármit is gondoljon ezekről a listákról, az OAD listáján rengeteg a figyelemre méltó, izgalmas hely, és ez a lényeg.