Folyamatosan nő a bizonytalanság két pánikbevásárlás között miközben egyre magasabb hőfokon fertőtleníted az egész családot: nem rettentő kínos ez, hogy mi még mindig nem sütünk tökéletes belezetű kenyeret, de még csak be se kukkantottunk a gluténablakon?
Fotó: Pancho Cardenas
NEM.
Nyilván mindenkinek feltűnt az utóbbi hetekben, hogy ellepték a közösségi médiát az otthon sütögetők, akik kovászt etetnek és tökéletes cipókat sütnek, kihasználva a szobafogságot. És ez jó. De az se baj, ha te nem. Én sem.
View this post on Instagram
Ezerszámra bukkannak fel a lelkes amatőr pékek: madrekovász, autolizálás, alakor, gluténablak és hidratáció, szakszavak röppennek. Félszavakból is értik egymást, mi meg csak nézünk, hogy hogy lett a szomszéd Jancsiból, akit legutóbb előrezacskózott zsömléket láttál venni a sarki kisközértben, és rendszeresen mélyhűtött pizzák dobozaival tömte el a szelektív kukát, a kovász tudósa és egyben prófétája.
A liszt az új make-up, a köröm alá ragadt kovászdarabka azonnal jelzi az avatott szemlélő számára, hogy egy szektába tartoznak, aki ha sietősen lépdel, a másik szektatag azonnal tudja, hogy épp azért rohan, mert etetés van otthon. Kovászetetés.
View this post on Instagram
És itt dobta le az agyam a láncot. Nekem ez koncepcionálisan nem megy. Hogy én egy kovász kegyeit keressem, etessem, pátyolgassam, annak érdekében, hogy néha-néha nagy kegyesen a segítségével kenyeret süthessek rengeteg munkával (és utána még nagyobb rendetlenséggel) magamnak? Szó sem lehet róla! Ugyanezen okból nem lettem földműves sem, én nem tudok hónapokig dolgozni azért, hogy majd egyszer, ha az időjárás és a sáskák is úgy akarják, talán betakaríthassam a terményt, és további hihetetlen energiák árán főzhessek belőle ebédet.
View this post on Instagram
Viszont nagyon nagyra becsülöm azokat, akik képesek erre, és igyekszem is őket támogatni, vásárlással, népszerűsítéssel. (Itt vannak például a legnagyobb kedvenceim összegyűjtve) Ők évek óta azon fáradoznak, hogy a lehető legjobb szinten tudjanak szolgáltatni: kenyereket, péksüteményeket, az ő túlélésüket is támogatjuk mi kenyérsütés-megtagadók, szerencsére szinte mindenannyian kitaláltak már valamilyen módszert arra, hogy vagy házhozszállítsanak, vagy legalább biztonságos személyes átvételt kínáljanak.
View this post on Instagram
Azzal sincs persze semmi gond, aki belevág a kenyérsütésbe, kiváló hobbi, a mentális egyensúlynak is csak jót tehet egy ilyen manuális tevékenység, a család számára is fantasztikus pillanat, amikor az étkezőasztalra kerül a még gőzölgő kenyér. Ráadásul, aki egyszer elkezdett ezzel a témával komolyan foglalkozni, sokkal jobban érti, hogy mitől is drágább egy valódi kenyér, mint egy felfújt ipari, na meg mennyi idő és munka van vele, és legfőképpen, hogy mennyire összehasonlíthatatlanul jobb és hasznosabb! Szóval nekik nem lehet már majd ócskát eladni, ami megintcsak hosszú távon a jó pékeknek kedvez.
View this post on Instagram
Szóval semmi gond, de ahol becsukódik egy ajtó, ott sem feltétlenül nyílik ki egy gluténablak.
Az első Világevő Talks vendége is épp egy pék volt... A másodikban: 2 Michelin-csillagos étterem tulajdonosa. Következő élő adás kedden? Bíró Lajossal és egy meglepetéssel!