Szuper nápolyi pizza a belvárosban!
2020. január 25. írta: világevő

Szuper nápolyi pizza a belvárosban!

A világ egyik legegyszerűbb és legnépszerűbb ételében a belvárosban is lehet már enni fantasztikusan jót.

img_8958_digo_pizza_budapest_burrata_napolyi_jokuti_vilagevo.jpg

Disclaimer a poszt végén!

Majdnem pont egy éve jártam végig újra a legjobb nápolyi pizzeriákat, ezúttal már Világetetettel. 

A túra első feléről készült is egy videós összeállítás:

Az igazi nápoliy pizza (vera pizza napoletana) ismérveit bárki elolvashatja ezer példányban a wikipedián és hasonló weboldalakon, de a lényeg egészen röviden az, hogy a nápolyi pizza alapvetően vékony tésztájú, kivéve a szélén (cornicione), ahol az extrém magas hőmérsékleten történő sütés következményeként egészen magasra felhólyagzik (és helyenként meg is ég) a perem.

Ez pedig még egy nagyon régi beszámolóm a - talán - legnagyobb kedvencemből.

A nápolyi etalonom:

img_4144_da_michele_napoli_jokuti_vilagevo.jpg

És a pesti reinkarnáció:

img_8965_digo_pizza_budapest_burrata_napolyi_jokuti_vilagevo.jpg

Semmiben sincs oka szégyenkezni a Kazinczy utcai versenyzőnek, pedig nem a bulinegyedben várna az ember ilyen erőteljes megoldást. A fenti egyébként a Margherita, ami - szerintem - minden pizzák legjobbika, feltéve, ha kiváló alapanyagokból és jó technológiával készül. (San Marzano paradicsommal, fior di lattéval)

A Digóban van egyébként különleges D.O.P., azaz eredetvédett változatban is, ebben D.O.P. mozzarella di bufala, azaz eredetvédett bivalymozzarella szerepel feltétként.

img_2024_digo_dop_margherita_pizza_budapest_jokuti_vilagevo.jpg

 Ez még egyébként egy decemberi látogatáson volt, amire két anonim tesztelőt is vittem magammal:

img_8975_digo_pizza_budapest_burrata_napolyi_jokuti_vilagevo.jpg

És megkóstoltunk még egyet a különlegesebb pizzák közül is, pedig alapvetően a minimalista megoldásokat szeretem minden ilyesmiből (pl mille-feuille gyümölcsök nélkül, corissant üresen, stb.), de nagyon jól működött a friarielli (egy brokkolirokon, Olaszország többi részén főleg cime di rapa néven fut) az enyhén csípős nápolyi szalámival párosítva is.

img_8973_digo_pizza_budapest_burrata_napolyi_jokuti_vilagevo.jpg

Együtt:

img_8972_3_digo_pizza_budapest_burrata_napolyi_jokuti_vilagevo.jpg

img_8962_digo_pizza_budapest_burrata_napolyi_jokuti_vilagevo.jpg

Ezúttal viszont nem hagytuk ki az előételekből a legizgalmasabbat sem, a kemencében sült (vagy inkább csak megolvasztott) burratát se, ami fűszeres paradicsomszósszal készül, hozzá pedig szintén fűszeres, ropogós foccaccia van:

Sütés előtt:

img_8960_digo_pizza_budapest_burrata_napolyi_jokuti_vilagevo.jpg

Sütés és tálalás után:

img_8968_digo_pizza_budapest_burrata_napolyi_jokuti_vilagevo.jpg

A tetején mézes pirított fenyőmaggal és más diófélékkel:

img_8964_digo_pizza_budapest_burrata_napolyi_jokuti_vilagevo.jpg

Garantáltan sok szalvétára lesz szükség:

img_8961_digo_pizza_budapest_burrata_napolyi_jokuti_vilagevo.jpg

A burrata egyébként a legszebb olasz ajándékcsomag, olyan, mint egy kis zsák, ami leegyszerűsítve tulajdonképpen kívülről (a "zsák") mozzarella, benne pedig a szuper lágy és folyós stracciatella és tejszín.

Az étlap dícséretesen rövidke, összesen 8-féle pizza elérhető, és még párféle feltétet lehet rájuk kérni.

img_8969_digo_pizza_budapest_burrata_napolyi_jokuti_vilagevo.jpg

Ez pedig a fönti rész:

img_8971_digo_pizza_budapest_burrata_napolyi_jokuti_vilagevo.jpg

És a végére a fontos tipp: egy rendes olasz, hanyagolva a finomkodóknak kikészített kést-villát, alapvetően feltekeri a pizzaszeleteket, és reménykedik, hogy a másik végén nem az ölébe fog majd folyni a szósz.

img_8963_digo_pizza_budapest_burrata_napolyi_jokuti_vilagevo.jpg

Desszertek sajnos egyelőre még nincsenek, de a kávék méltók a nápolyi példaképekhez.

Ahhoz még egyelőre kicsit szűk a budapesti kínálat, hogy érdemes legyen megkeresni a legjobbat, de az biztos, hogy a Digó baromi jó, tökéletesen alkalmas belekóstolni a nápolyi pizzák varázslatos világába!

A Digó Facebook-oldala.

Disclaimer: a hely egyik tulajdonosával közösen fogjak majd megnyitni közös üzletünket. A vélemény ettől függetlenül a sajátom.

A bejegyzés trackback címe:

https://vilagevo.hu/api/trackback/id/tr8215427550

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

főni 2020.01.25. 21:25:42

AZ első kóstolás után biztos voltam, hogy megvan a város legjobb pizzája. ajánlottam is mindenkinek, ha akarta, ha nem. Utána, meg teljes csalódás, pont mint az Igen, vagy Blitz esetében. Nyilván mindegyik helyen elsülhet a pizzaiolo keze, de ha ennyire változó a minőség akkor nem igazán jogos a közel 3000 ft-os ár. De, nyilván adok még nekik esélyt.

ekat 2020.01.26. 10:17:43

@főni: Igen, az Igenről nekem is ugyanez volt a véleményem, de most a Margit körúton megint jót ettem náluk.

kifli 2020.02.23. 14:11:01

mi családilag összefostuk magunkat a az igen meglátogatását követően valamitől