További érdekességek a 2019-es Michelin kalauzból
2019. március 29. írta: világevő

További érdekességek a 2019-es Michelin kalauzból

Mivel kereskedelmi forgalomban még nem elérhető sehol, összeszedtem pár érdekességet a frissen megjelent Michelin Main Cities of Europe kalauzból

51z5v6qcn-l.jpg

 

Magyarország ismét a volt keleti blokk legjobban teljesítő országa lett a csillagos éttermek száma alapján: mivel a horvátok új csillagosait már korábban közzétették, az ott levő 5 csillagos étteremmel átmenetileg beelőztek minket.

Mindössze két magyar étteremnél adnak meg séfet is, egyébként nemzetközi viszonylatban is ritkán tesznek ilyet (Bécsben például a Steirerecknél, és egy új csillagosnál), a Borkonyha esetében Sárközi Ákost, a Standnál pedig a Szulló-Széll párost nevezik nevén.
Arra sehol sincs magyarázat, hogy mi ennek az oka.

A Textúra a novemberi nyitás után mindössze 4 hónappal máris bekerült az ajánlott éttermek közé. (tányért kapott) Ez eléggé rekordgyanús, ugyanis vélhetően a könyv már a márciusi megjelenés előtt 1-2-3 hónappal készen volt tartalmi szempontból.

A Stand gyorsasága is elég komoly: pontosan egy évvel a megjelenés dátuma előtt még bőven építkeztek csak! Júliusban, azaz a kalauz megjelenése előtt mindössze 8 hónappal nyitottak, így tulajdonképpen korszülöttnek számít az a csillag :)

Ausztria hihetetlen nagyot ugrott a 3 csillaggal, igaz, tavaly is már alaposan megszórták, de akkor még az egycsillagosok mezőnye gyarapodott. Miközben mindenki boldog is, hogy ott vannak a legfelsőbb kategóriában, közben azért láthatóan - és talán indokoltan is - rosszul esett nekik, hogy nem a helyi, évek óta magas szinten teljesítő nagyágyúk közül léptettek elő valakit, hanem egy németországi 3-csillagos spanyol “áttelepülőt” díjaztak például a Steirereck, vagy a Filippou helyett.

Horvátországban egészen furcsa logika mentén zajlanak az események: bekerült két városuk is újoncként a Main Cities-be, de ők - valamilyen kivételes státusznak köszönhetően - nem csak a főbb városaikban kaphatnak csillagot, ugyanis már tavaly is volt kizárólag online publikált csillag, például a Pelegrini Sibenikben, amit még a legvérmesebb lokálpatrióták se sorolnának Európa főbb városai közé…

Van a kalauzban olyan város is, amelynek nem igazán érthető, hogy miért vették fel egyáltalán: Krakkóban a néhány listázott ajánlott étterem mellett csak egyetlen hely érdemelt kitüntetést: egy Bib Gourmand-t. Hasonló a helyzet Rejkjavikban is (de ott korábban volt csillag is, így érhetőbb a megjelenés).

A bejegyzés trackback címe:

https://vilagevo.hu/api/trackback/id/tr1614726841

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása