Vannak olyan fantasztikus éttermeink, amik valamiért nem kerülnek be a média által felkapott helyek közé, pedig minden ok meg lenne erre. Főleg a minőség és a gasztronómiai tartalom. A méltatlanul hanyagolt sorozat újabb darabját mutatom.
Az egyik ikonikus darab, a répatorta izgalmas dekonstrukciója
A téli menüjüket már megmutattam, azóta is nagyon kíváncsian vártam, hogy mivel rukkol elő tavaszra a szimpatikus brazil séf, aki olyan megszállottsággal mesélt már akkor is, hogy ezzel kellően megalapozta a vacsoraélményt. Amit viszont maguk az ételek sem múltak alul, a latinos szenvedély érződik a tavaszi menü ételein is, maradt a tűz, de bejött mellé az "újjászületés és növekedés" is. (Ha ujjá- nem is, de születés és növekedés épp aktuális téma otthon, szóval még kíváncsibban nézelődtem, szerencsére anyatej nem volt a menüben...:)
Az étterem továbbra is elegáns és diszkréten sötét is, azaz nem követi az utóbbi években egyre gyakoribb asztalterítőt nélkülöző trendet. És viszonylag kevés a fény, aminek nagy előnye, hogy jól érvényesül a látványkonyha, mint dizájnelem, illetve akár romantikus vacsorára is alkalmas. Banderas ezúttal nem bukkant fel, ő nyilván direkt a latinos tűz menüre érkezett...
A kenyerek máris külön szót érdemelnek, ugyanis nagyon jók már önmagukban is, főleg az áfonyás tetszett nagyon, és az egyik tulajdonos, David Seboek maga süti őket, ugyanis kitanulta a pékszakmát.
A habosított vaj nekem személy szerint nem akkora kedvencem (jobban szeretem a kemény, tömör vajakat), de ez a kenyér tényleg mestermunka, óvatosnak kell lenni, hogy az ember ne lakjon jól már a vacsora előtt.
Illetve kivételesen még aperitívet is kértem, mert - épp Japánba készülve - izgalmasnak hangzott egy gin tonic egy kézműves japán ginből (Etsu). Szuper is volt.
Üdvözlőfalat némi molekuláris viccelődéssel: ehető 'zacskóban' likőrkaviár:
És egy szférikus 'bonbonmeggy':
És a tavaszi ujjászületés szimbólumaként még pár finom falat pálcikákon (libamáj, quinoa, macaron, stb.):
Na és akkor jöjjön a kóstolómenü! (plusz még néhány fogás, azokat jelölöm külön)
A fűszeres, forró bouillabaisse maradt meg egyedül a téli menüből, nem is csodálom, hihetetlenül jó fogás. Benne párolt hallal töltött gyoza (japán tésztabatyu) és tengeri alga, kapribogyó. [lekéstem a lé betöltése előtti fázist a fotóval]
Menünk kívül megkóstoltuk még az étlapon szereplő előételek közül a galambot is. Franciaországból jön a hús, tökéletesre sütve, hozzá egres, tonkabab, kadaif tészta. Szuper.
És - szintén menün kívül - a libamáj rebarbarával és fekete ribizlivel.
Élőben mindkettő sokkal jobban nézett ki, utóbbi ilyen a hivatalos, művészi fotón: (ami nem a tálalást akarja bemutatni, hanem az ételt)
A degumenü következő előétele pedig a 'nizzai saláta', füstölt tonhal, szardella, olíva, érlelt tojás, yuzu
Marokkói polip, maracuja, dashi (japán halas alaplé), karfiol, tom kha, kaffír, wakame (alga)
Erről is van szép kép:
Észak-atlanti vad vörösmárna, bulgur, spenót, koriander, spárga, misomajonéz (kémfotó+hivatalos)
A másik választható főétel pedig az Új-zélandi bárányborda, répa, narancsbors, fodros kel, Tokyo sör. Erről sikerült egész normális képet csinálnom, de azért megmutatom a hivatalos képet is.
És egy főétel az étlapról: skót lazac, mangó, kalamansi (citrusféle), kelkáposzta
És a desszertek, az egyszerűség kedvéért mmindhárnat megkóstoltuk a válaszhatók közül:
Kéksajt, kókusz, cseresznye (ez az erősen sós-édes határvonalon mozgó desszertek kedvelőinek ajánlott)
Selyemtofu, kókusz, cseresznye
'Répatorta', vörösalga, miso
És ha már így belejöttünk, akkor megnéztük az étlapról a csokoládédesszertet is, bergamottal, olívaolajjal. A Halálcsillag épen:
És felnyitva:
A petit four, és a dobozkában a búcsúajándék:
A téli menüről azt írtam, hogy "tele van izgalmas fogásokkal, érdekes kombinációkkal, kiegyensúlyozott, nagyon átgondolt tányérokkal. A Baraka helye ott van Budapest legjobbjai között!" Ez továbbra is száz százalékig helytálló. A fiatal brazil séf tavaszra is tartogatott meglepetéseket, nem fogyott el sem a kreativitása, sem a lelkesedése, sem a bátorsága, igazi ízes, erős, fine dining sok csúcsponttal, végig nagyon érdekes és magas technikai nszínvonalon megvalósított ételekkel. A Baraka Üde (és csípős) színfolt a hazai kínálatban.
És hamarosan már váltanak a nyári menüre!