Hatalmas iparággá nőtte ki magát olyan ételek árusítása, amik főleg instagramon mutatnak majd jól. Szívárványos fagyi, shake, aminek a tetejére születésnapi tortákat applikálnak, agyondekorált cupcake-ek, unikornis alakú babfőzelékek világát éljük. És van egy hely, ahol szinte lehetetlen az ételt rendesen lefotózni, viszont megenni annál nagyobb élvezet.
Igazából semmi sem változott, a véleményem ugyanaz, mint amikor az Év Étterme lett, persze közben azért nemzetközi szinten is felkapták rá a fejüket. És meg is érdemlik, továbbra is hihetetlenül magas színvonalon teszik a dolgukat. [Egy apróbb változás azért van, a csapatban, Langer Gábor távozásával Veres István maradt a séf.] És egyre erőteljesebben érvényesül a fejtől a farkáig gondolkodés, ami szintén nagyon szimpatikus és előremutató.
Nézzük a friss menüt, amiben szinte minden tétel új, és különösen bátor húzása, hogy kimaradt minden Babel-vendég nagy kedvence, a tojásos galuska. Ami a séf szerint nem passzolna ebbe a sorba, de azt nem zárta ki, hogy esetleg viszontlátjuk majd még az ételt a jövőben.
Na és akkor következzen az új menü:
Az üdvözlőfalatok, egy édes kenyér, ami a háromféle (karamellizált hagymás, fenyőrügyes és sima) vajhoz érkezik elsőként, melegen, és több apró finomság, például savanyú káposztás, vagy épp polentás hangolással.
Csicsóka, napraforgómag, égetett körtelé
Hagyma. Savanyítva és grillezve, hozzá tokhalkaviár:
Makréla, cékla, torma, kamilla:
Gombaconsommé, zeller (ami ott az asztalnál nyeri el a végleges formáját), mogyoró, csokoládé, hagyma:
Tengeri süllő, mangalica, kapor:
Sorbet, ami szerencsére megmaradt egyelőre az előző menüből: zöldalma, hozzá pedig folyékony nitrogénnel fagyasztott fűszernövények:
Galamb, céklák, shiso, kömény:
Ilyen, ha kiszabadítom a madarat a shisolevelek álcája alól:
Marhaoldalas (rajta puffasztott gabonák), vöröskáposzta, házi sajt:
És a desszertszekció:
Fenyőméz, fenyőpor, birsalma, juhtúró, zuzmó:
Hóbort: fokhagyma, kömény, sütőtök (visszatért a kedvenc desszertem az előző előtti menüből)
És a petit four:
A lényeg:
Ha lehet, még magasabb fokozatba kapcsolt a Babel, egyenletesen magas a színvonal az egész degusztációs menü alatt, jól felismerhető Veres Isti ételek ezek. egyéni látásmóddal, meglepő kombinációkkal, nagyon átgondolt ízekkel és textúrákkal, különleges tálalással, tökéletesen precízen kivitelezve.Nagyon nordic a hangulat, ami nem a skandináv éttermek majmolását jelenti, hanem a hasonló szellemiséget és gondolkodást, miközben a séf haza is talál egyben: egyre erősebb az erdélyi szál. Ez a csúcséttermi világ.