Őszi gasztrotúra Erdélyben kürtős kalácsok és kastélyok között
2017. október 15. írta: világevő

Őszi gasztrotúra Erdélyben kürtős kalácsok és kastélyok között

A sok világjárás után távoli tájakon, végre sikerült a szomszédba is eljutnom, Erdélybe, egészen pontosan Kovászna megyébe, ahol jártam már kb. 25 éve, most végre sikerült visszatérni, újrafelfedezni a szépségeit.
dscf5048.JPG

Akkoriban még szuperolcsó privátszállásokon laktunk, abban is volt szépség bőven, a háziak általában főztek is valami komoly vacsorát, na meg kínálgattak pálinkát is serényen. Utóbbi szokás azóta sem veszett ki, persze ha nagyon szigorúak vagyunk, akkor ez csak 'palinca', hiszen időközben a pálinka szó használata szigorú feltételekhez kötött, például csak Magyarországon készíthető magyarországi gyümölcsökből (Ausztria 4 tartománya kapott még lehetőséget). Én mondjuk nem vagyok nagy fogyasztó, de azért belekóstoltam néhányba, és nagyon jó minőségűek voltak. Szálláshelyekben azóta megjelent egy nagyon izgalmas műfaj, udvarházakból kialakított butikhotelek és különleges, magas minőségű, de autentikus szálláshelyek. És van is helye a műfajnak, a gyönyörű tájak, a nagyon kedves helybéliek és az egyedi dizájn szuper kombináció, sokkal izgalmasabb, mint bármilyen uniformizált luxushotel. 

 Először is nézzük a kürtős kalácsokat, amiből ezen a hétvégén elég komoly választék volt, ugyanis Sepsiszentgyörgyben egész fesztivált rendeztek a témában, voltak formabontók is, na meg extra nagyon, és persze rengeteg hagyományos, frissen készítve, simán (cukorral), vagy valamibe mártogatva. 

Az utolsó két képen egyébként a zsűri által győztesnek megválasztott 'Nagymama' körtős kalács látható.

Bár ez létezik már itthon is, de azért mégis egészen különleges élmény volt egy hagyományos kováncsműhelyben, egy igazi kovács által készítve megkóstolni. Ráadásul finom is, na meg passzol hozzá az elmaradhatatlan pálinka:

Ilyen volt a kovács műhely többi része:

És persze valószínűleg itt készült a szintén olasztelki Daniel Kastélyhotel címere is, vagy legalábbis komoly esély van rá, hogy a jelenlegi kovács egyik felmenője készítette. A hotel az egyik legjobb példa a stílusos, magas szíinvonalú és mégis autentikus vendéglátásra: csupa különböző hangulatú és adottságú szoba, egyedi belsőépítészeti megoldásokkal, amik alkalmazkodnak a hely adottságaihoz, és olyan meglepő részleteket is használnak, mint az eredeti falfreskókat. Az étterem az egykori bálterem egy részéből van kialakítva, óriási kandallóval és első sorban helyi alapanyagokra épített hagyományosabb és kísérletezőbb fogásokkal.

 A környező településeken rengeteg fantasztikus látnivaló van, egy kis ízelítő:

És még:

Gyönyörű – kicsit távolabb – a Mohos-tőzegláp és a Szent Anna tó:

És a nagyon komoly wellness-részleggel is büszkélkedő Bálványos resort környéke is, ahol még a parkoló hátuljában is komoly esély van barna medvéket megpillantani, de még nagyobb élmény elkirándulni egy igazi profi medvelesbe Tusnádfürdőre, ahol pár méter távolságból lehet megfigyelni őket erdei környezetben, lélegzetelállító élmény! (Fotózni nem könnyű, mert naplemente után indul a 'műsor'.)

A Kálnoky kastély és a másik, a vargyasi Daniel kastély is kötelező! Az utolsó képek pedig a – Kós Károly által tervezett – sepsiszentgyörgyi Székely Nemzeti Múzeumról készültek.

És szálláshelyként azintén nagyon izgalmas a miklósvári Kálnoky vendégházak, ahol még celebsokkra is van esély, ugyanis Károly herceg is minden évben ellátogat ide, de szimplán a hangulatuk miatt is érdemes megfontolni! A fotóimat nem találom, viszont Kálnoky Tiborral csináltam egy interjút, érdemes megnézni!

 

Ez pedig a Vargyas-szoros:

És bónuszként még egy – kissé trágár – székely tréfa:

Kovászna megyéhez még egy app is megjelent, benne minden látnivalóval és praktikus infóval. Ez pedig Kovászna megye hivatalos FB-oldala.

A bejegyzés trackback címe:

https://vilagevo.hu/api/trackback/id/tr412933107

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Alfréd76 2017.10.15. 20:17:08

Mindenekelőtt: ez a poszt hiányzott. Én pár naponta felnézek a blogra, hogy van-e valami új, és már hetek óta András arcából montázsolt kép nézett vissza, amely egy gasztroblogon, lássuk be, nem éppen az, amit elvárok:)

Másodszor: egyszer ettem sajtos kürtőskalácsot, Erdélyben (Székelyudvarhelyen, egész pontosan). A készítő szerint ha már a franciák sonkát és sajtot tesznek a palacsintába, hol van az megírva, hogy a kürtőskalács csak édes lehet, emellett a sajt sem idegenebb "feltét", mint pl. a kakaó.

Harmadszor: Erdély gyönyörű, csodás nyarakat töltöttem Székelyföldön, rendszerint Székelyudvarhelyen. A 90-es évek végén, új évezred elején 2-3 hétre mentünk nyaralni, csodás tájak, csodás ételek, gyönyörű lányok, és akkor az nekünk még olcsó is volt. Máréfalván (kis falu Udvarhelytől nem messze) volt egy ismerős, az anyukája mindig isteni juhtúrós lepényt sütött a kemencében. És fantasztikus húsokat ettünk. Vissza kellene menni...

MACISAJT 2017.10.16. 08:21:58

Jó cikk , kösz.
(A vicc viszont nem annyira jó.)

világevő · http://vilagevo.blog.hu 2017.10.16. 08:31:38

@Alfréd76: :) köszi, igyekszem, sajnos a sok út és élmény miatt nem sokidő jut írásra.
kürtős kalácsból engem kifejezetten sós is érdekelne, vagy például édeshez egy jó csípős ázsiai császárhús...

@MACISAJT: köszi! de a bácsi cuki! na meg ilyen a székely vicc.

Attilajukkaja 2017.10.16. 14:39:25

A viccel semmi gond és a bácsi tényleg aranyos. :o)))
De én még egy darabig kerülöm Bálványost és Tusnádfürdőt. Valahogy nem hangzanak jól ezek a helynevek.
A sós kürtöskalácsot én is szívesen megkóstolnám! Valami sajtos-tejfölös vagy hagymás változatban. :o)
süti beállítások módosítása