Álatlában nem igazán szoktak érdekelni a kollaborációs vacsorák, mert kíváncsibb vagyok egy-egy étterem és séf egyéni teljesítményére, de ezt nem lehetett kihagyni. Mutatom, milyen volt!
A 3 főszereplő:
- Rasmus Kofoed, a házigazda, a helyszín is adó koppenhágai 3 Michelin-csillagos Geranium színeiben
(ő volt ugye a magya Bocuse d'Or csapat segítője is, írtam róla már)
- Anne-Sophie Pic, a Valence-i legenda, szintén 3 csillag (plusz még 2 Lausanne-ban, és 1 Párizsban, na meg gondolom hamarosan még egy Londonban is, ahol idén nyitott éttermet.) (itt írtam róla és itt csináltam vele interjút)
- Dominique Crenn, a San Francisco-i, 2 Michelin-csillagos, extravagáns séfnő (itt írtam róla)
Jelen volt vendégként két fiatal srác is, na meg a dán hercegnő (vagy hercegné?) és herceg, az étterem millirádos tulajdonosa, aki épp komoly befektetést eszközölt előző nap a szintén koppenhágai Achemistbe, (úgy látszik, nem rémült meg az élő pincebogaraktól...) és persze a Világevő kiküldötte, azaz én.
Miközben a gasztronómia világában elképzestő férfiuralom van, (nemrég nyilvánosan is toltakozott emiatt pont Dominique Crenn a San Pellegrino zsűrije kapcsán), külön nagyon szimpatikus, hogy Rasmus Kofoed két séfnőt hívott meg közösmunkára, olyan séfnőket, akiket ő nagyon inspirálónak talál és nagyra becsül. (A képeken felbukkan még egy fontos szereplő, Søren Ledet, Rasmus barátja és egyben a sommelier)
Nézzük is a menüt!A kezdőfalatok a Geranium elképzelésében, ezek nagyjából az állandó snackjei az étteremnek, csupa, végtelenül kifinomult, érdekes, kiválóan kiegyensúlyozott tétel:
Homár, tej, fermentált répalé, homoktövis
Csicsókalevél, mogyoróolaj, rozsecet
'borotvakagyló' ásványokkal, tejföl
Paradicsomvíz, sonkazsír, aromatikus levelek
'kaporkavics' makrélával töltve, torma, savanyított kaporgranita
És a körettel együtt:
Csalán, füstölt sajt, szárított osztriga
Ezután következtek csak az ételek, itt már a vendégséfek is hozzájárultak a sorhoz 3-3 tétellel.
Uborka, dinnye, créme fraiche (Crenn)
Grillezett karfiol, szárított pisztráng, osztrigalevél (Kofoed)
Ropogós gabonák, kenyér régi gabonákból, gluténmentes kenyér magvakkal (Kofoed)
Ezek pedig a gluténmentes kenyérkék:
Paradicsomok, Murcott mandarin, Chiloé-bogyó, zsálya, érlelt olíva(fagyi) (Pic)
Kaviár, kodzsi, siszó, eltett citrom (Crenn)
Sarkantyúka-langusztin, juhtejszín, aromatikus magvak (Kofoed)
Homár, bogyó-dashi, málna-borbolya chutney, lestyán, levendula (Pic)
Királyrák, borotvakagyló, csülök-dashi (Crenn)
Osztriga, rebarbara, ír kávé, Bourbon kávé (Pic)
A főételeknél érdekes meglepetés volt, hogy egyáltalán nem volt húsétel, helyette viszont mondjuk a legkomolyabb rákfélékből elég komoly felvonulást rendeztek a séfek. És szintén meglepett, mert az eddigi tapasztalataim nagyon jók voltak, hogy Pic-nél éreztem némi hibát az erőtérben. kicsit túlbonyolított, nem feltétlenül harmonikus ételeket hozott, amik nem feltétlenül álltak össze végül. [Beszéltem azóta egy barátommal, aki mostanában járt nála, és megnyugtatott, a nagy kóstoló menüje továbbra is szuper, és tényleg ezek az ételek lógnak ki belőle. Talán túlságosan is nagyon szeretne mutatni, pedig ő pont a nemes egyszerűségében a leginkább lenyűgöző.]
És akkor a desszertek:
Umeboshi és fehér szezám (Crenn)
Egy falatnyi cékla, feketeribizli, joghurt és bársonyvirág (Kofoed)
Keserű méz, csokoládé (Pic)
Na itt már helyreállt a rend, a Valrhona által kifejezetten Anne-Sophie Pic számára készített, nagyon magas kakaótartalmú keserűcsoki-hullámok, és a töltelékeik szenzációsak voltak, mind ízekben, mind állagokban. A többiek végig nagyon magabiztosan teljesítettek, itt is, például Crenn sós japán szilvája hihetetlenül finom volt desszertként.
Életképek vacsora közben:
Édességek, azaz petit four, szintén a Geranium klasszkusai:
Répafa
Tökmagolaj-sütemény
Csokoládé, zab, homoktövis + Karamell, aszalt szilvalé, édeskömény
Csipkebogyós mályvacukor
Zöld tojás fenyőrüggyel
Az asztalunk a vacsora vége felé:
Persze azért selfie-k is készültek a biztonság kedvéért, Instax-szal is :)
Életképek a vacsora végén:
Az étterem weboldala
További Világevő gasztrokalandok Koppenhágában.