Hogyér' a gomba? 90 ezer a 3 darab, aranyom, nekem is többe vót!
2017. szeptember 07. írta: világevő

Hogyér' a gomba? 90 ezer a 3 darab, aranyom, nekem is többe vót!

És nem gigászi gombákról van szó, a képe látható pár gomba hossza 12 centi lehetett, pár napja fotóztam Tokióban egy áruházban.

dscf4144.JPG

A foltostönkű gyűrűspereszkéről van szó, vagy japánul a matsutakéról, amiről írtam korábban részletesen, na és meg is kóstoltam. Konkrétan nem ezeket a példányokat, ugyanis Japánban a tökéletes forma és hossz hihetetlenül megnöveli az árakat, így tudnak gyönyörűen gömbölyű sárgadinnyék is például sok tízezer forintba kerülni, miközben nem garantált, hogy ízben ehhez eleget tudnak. A matsutakénél is ez a helyzet, aki villogni akar, és milliárdos veszi a szép sudár példányokat, aki ennei szeretne velőle, megelégszik a rövidebb szárral.

A tavaly novemberi kóstolásnál Huszár Krisztiánnál még csak terveztem, hogy majd Japánban is kéne enni, ez most összejött, ráadásul tényleg egy nagyon különleges éteremben, amiről írok még részletesesen is, a két Michelin-csillagos Ryouriya SO nevű helyen Sapporóban, ahol az egy vendégre jutó Michelin-csillagok száma a legmagasabb a világon: ugyanis összesen 4 férőhely van. Így mutat a matsutake ott, amit ugye általában nem juhtúróval töltve rántanak, hanem levesek, rizses ételek ízesítésére használnak kis mennyiségben, azaz kicsit hasonló szerepkörben, mint Európában a szarvasgombát. (Igaz, azt levesben még sose láttam, kár!)

Érkezik a séf a levessel:

dscf3821.JPG

Felnyitás előtt:

dscf3832.JPG

És nyitás után. A lefedve felszolgált leveseknek óriási előnye, hogy vizuálisan és persze a hirtelen felszabaduló illatok miatt is nagy hatást gyakorolnak a vendégre, nem is beszélve a kíváncsiságról, kicsit olyan, mint kicsomagolni egy karácsonyi ajándékot:

dscf3826.JPG

És ennek megfelelő vizuális igényességgel is van tálalva. A dashiban (halalaplé) a matsutake gomba mellett egy sült lepényhal (aburagarei) kapott helyet, és zöld yuzu gondoskodik a citrusos ízekről, amik nagyon jól egészítik ki az umamiban gazdag gombát. [Általában szoktak is csomagolni hozzá valamilyen citrust, főleg kapusut]

dscf3829.JPG

Az egész fogás hihetetlenül gazdag, mégis könnyed, illatos, tökéletes egyensúly, a japán konyha csodálatosságának nagyszerű megjelenítése.

Még több japán kaland a Világevőn, és az elmúlt két hétről élő tudósítás instán. És megkóstoltam a Michelin-csillagos smacklevest, jön!

A KLM-mel utaztam Japánba!

A bejegyzés trackback címe:

https://vilagevo.hu/api/trackback/id/tr4212806746

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása