Vigyázat: felkavaró képek!
Azt hittem, hogy nehéz nekem meglepetést okozni, annyi furcsa és bizarr dolgot ettem már. Aztán egy egészen különleges koppenhágai étteremnek mégis sikerült. Megmutatom hogyan!
Aki valami szolidabb északi menüt nézegetni, erre meneküljön!
Ebédre a Noma szerény 15 fogásos menüje, utána egy kis autentikus mexikói taco, így készültem a 45 fogásos Alchemist vacsorára, Ramus Munk éttermében.
Már maga a hely is egészen páratlan, a kis japán, konyhapultos éttermeket idézi, csak éppen itt nagyon sötét van, napközben is, csak a tányér helyére irányul egy-egy szpotlámpa, az összesen 15 férőhelyes étteremben. Azért nem 14, mert az elriaszthatná a babonás japánokat, ugyanis nem véletlen a dizájn és az elrendezés, a séf nagyon sokat inspirálódik a japán gasztrokultúrából. Ahogy meséli, legutóbbi japán séf vendége gy nevetett egyes fogások láttán, mint egy kisgyerek, a vele utazó segítője nem tudta mire vélni a dolgot, soha nem tapasztalt tőle még ilyet. (Ők végül egyébként ide érkeztek meg utána, az ibizai szuperfoodie-eseményre.)
A kihívás elég komoly, tud-e izgalmat okozni egy étterem a Noma, a világ legjobbja után? Tud. Megmutatom mivel.
Arra nem vállalkozom, hogy mind a 45 fogásról nagyon részletes leírást adjak, de azért a legfontosabb dolgokat kiemelem mindenhol. Először is egy kis videó néhány étellel:
És akkor jöjjön a teljes menü:
Zöld alma
(laza, fagyos hab formájában, hozzá virágszirmok és citrusos, ropogós hangyák)
Fagyasztott cseresznye
(molekuláris poén, roppanós héjban folyékony cseresznyelé)
Krumplicsipsz, medvehagyma
(zacskóstul fogyasztandó!)
Hamutartó
(krumpli, póréhamu, szárított paradicsom)
Paradicsomtart, mustár
Citrom, gólyaorr, gin.
Polip, bonitopehely
Gillardeau osztriga, szalonna
Tengeri sün pirítóson
Langusztin borókával
(alaposan karamellizált farokrésszel)
Tengeri pók és író
Avokádó és lime
Nori, yellowtail
(Ropogós tengeri algatölcsérben yellowtailtatár és kaviár)
Aranyhal és haleledel
(hekk és ropogós pikkelyek)
Unagi burger
(édesvízi angolna grillezve)
Naphal, füstölt vaj, kaviár
(a halcsontok is ehetők)
Csicsóka
(leves, erőteljes illlattal)
Libamáj, kukorica
(a libák kényszertömését ezúttal a vendég magán alkalmazza: a tölcsérben levő libamájhabot alulról kell kiszívni, ami pont úgy néz ki, mintha épp tömnék a vendéget)
Bárányagy, hangyák
(bárányagymousse báránykoponyában tálalva, a könnyebb emészthetőség kedvéért ropogós hangyákkal és lárvákkal)
Nyers, marinált szív, vér
(természetesen egy nyers szívben tálalva, mi másban? A szív tényleg szív, a 'vér' egy gyümölcsös szósz, amit a drámai hatás kedvéért egy vérátömlesztésre/infúzióra szolgáló zacskóból adagolnak a tányérra.)
Tehéntőgy, szarvasgomba
(Ez is elég eredeti párosítás)
Csontvelő, piros bogyós gyümölcsök
(Csontban tálalva, ami az előzőekhez képest kicsit sem bizarr)
Laksa leves
(Tényleg az, ami, egy jó csípős délkelet-ázsiai laksa)
Vagjú A5 BMS12
(mint kiderült, ez még Kentaro Nakaharától van)
Lótatár csirkeláb
(ropogós csirkeláb(bőr) előbb villaként használandó, aztán elfogyasztandó)
Teriyaki hasaalja
(szarvasgombával)
Tom Yum, ászkarák
(Kevésbé romantikus nevén pincebogár a levesbetét, amik élve kerülnek a tányérba és a forró leves csak akkor kerül rájuk, amikor az ember már megcsodálhatta, ahogy szaladgálnak a tányéron, ahogy a fenti videón látszik. Ízük persze nincs, csak egy roppanós textúra.)
Itt az egyik:
Kezdődnek a sajtok:
Gruyere sajtos gofri
(ecetporral megszórva)
Beverly Hills 90210
(egy szuperfinom sajtos-sonkás-szarvasgombás toasthoz kellett a séf kedvenc sorozatának(?) zenéjét hallgatni. Szerencsére nem ismertem fel.)
Brie de meaux, barnaméhek
(Különböző brietextúrák méhecskepürével.)
Sajtharang
(Egy modern cheesecake)
Stilton, csokoládé
(sajt és csoki)
Ribizlipite
(Folyékony pite, egyszerre kell szívni a két csövet, így a szájban keveredik össze a két különböző ízű és hőmérsékletű folyadék!)
Epersaláta, bazsalikom
(Egy elég vicces saláta, ugyanis jégsaláta, egy dán klasszikusnak az újraértelmezése desszertként.)
Vanília és olíva
(egy extrém szaftos miniszendvics, ujjlenyomatok nélkül)
Minőségét megőrzi: 2015. 04. 18.
(lárvákból készült fagyi, hozzá pirított lárvák)
A festmény
(a tubusokban gyümölcsízű 'festékek', azzal lehet pingálni az ehető 'vászonra'. Ennyit tudok.)
Teknős és giliszta
(a teknős egy klasszikus dán csoki újraalkotás kiváló csokoládéból, az ehető 'virágföldbe' rejtett giliszta almazselé)
Bodzatölcsér, minidonut
'Crêpe Suzette'
Íróból, fagyasztással készült 'palacsinta' flambírozva
A számla és a séf alkaraj, ami kiválóan alkalmas vad fűszernövények gyűjtögetéséhez is képi segítségnek:
Összességében elmondható, hogy rengeteg tényleg sokkoló fogás is volt, de nem szorult háttérbe az ételek íze, élvezet értéke sem, azaz nem maradt szimpla poénkodás a bizarr tételekkel, hanem közben egy nagyon magas színvonalú gasztroszínház is megvalósult.
Aki valami szolidabb északi menüt nézegetni, erre meneküljön!