Megmutatom milyen Koppenhága legelegánsabb és -művészibb, két Michelin-csillagos étterme, ahol mindkét menüt végigettem.
Rasmus Kofoed neve egybeforrt a Bocuse d'Orral: a 2 Michelin-csillagos, szerény, kissé introvertált séf a világ legkomolyabb szakácsversenyének egyetlen versenyzője, aki - persze 3 különböző alkalommal - a dobogó mindhárom fokán végzett már, utoljára, az arany szobor birtokosaként végre kicsit megnyugodott, és az éttermére koncentrál.
A 4 évvel ezelőtti saját képeimről most vettem észre, hogy az edzője a Geranium jelenlegi sommelier-je volt, aki egy elég izgalmas kis privát borkóstolásra invitált a boros pincébe:
Ami egészen meglepő módon egy stadion épületében kapott helyet, a 8. emeleten. Ez elsőre elég furcsa. Másodikra is. Szerencsére azért nem a kezdőkörön át vezet az út az étterembe, hanem van egy saját liftje, illetve majdnem teljesen saját, mert a többi emeleten is van azért mindenféle cég. Voltam egyet ebédelni és egyet vacsorázni is, teljesen más arcát mutatja a hely:
Ez az esti:
Ez pedig a nappali:
Ez pedig a séf, és az ő büszkeségei:
Az aranyat meg is kaparintottam (egy rövidebb időre) 4 éve tőle, a bajnokok reggelijén:
És akkor lássuk a menüt!
Mivel annyi rajongója volt a Geranium emblematikus fogásainak, úgy döntöttek, hogy nem illesztik bele őket a szezonális étlapba, hanem inkább létrehoztak egy külön degusztációs menüt, amiben ezeket lehet végigkóstolni. Ez a Geranium Univerzum menü, tele hihetetlenül gyönyörű és perfekcionista étellel. (Na nem mintha a szezonális nem lenne ugyanilyen magas színvonalú...)
A konyha üdvözletei:
Előételek:
Főételek:
Az egyik hekkfotó tőle van.Csirke. Mert az sem ciki egy ilyen helyen, ha ennyire jó.
Desszertek: Összességében hihetetlenül magas színvonalú az étterem, tökéletes precizitással kivitelezett egyedi, gondosan kimunkált fogások, csupa mestermű. Vagy kicsit prózaibban: űrkaja. Aki Koppenhágában jár, kötelező program!Jön a második rész is, a másik menüvel és az egészen különleges borkóstolóval és további meglepetésekkel.
Láttad már a legjobb gasztroajándék-ötleteket idénre? És lesz Világevő Vacsora is!
És persze érdemes már most érdemes beírni a naptárba: február 18. Bocuse d'Or magyar válogató, május 10-11. Bocuse d'Or Europe!