Megkérdeztem párat a kedvenc séfjeim közül, hogy melyik étel jelenti számára igazán a karácsonyt, és ki készíti el azt a legjobban. Íme a válaszok csillagosoktól és (még) csillagtalanoktól. Szulló-Sárközi-Csapody-Bicsár-Ádám-Pauli, elég komoly névsor!
A kép a Világevő Séfversenyen készült, a válaszadók többsége jelen volt versenyzőként vagy a zsűriben. (Fotó: DesignFood - Antonio Photography)
Szulló Szabina, Onyx étterem, 1 Michelin-csillag
(Szabináról nem találtam külön képet, viszont kb mindegyik látszik cserébe! Nem lesz nehéz megismerni, ő a nő...)
Nagy karácsonyi kedvenceim köze tartozik a kocsonya a' la Hamvas:
Kevés füstölt csülökkel készíti és egy pici zöldséget is főz bele. Frissen őrölt borssal, só virággal, citromlével, nagyon apróra vágott salotta hagymával, házilag eltett csípős paprikával tálalja. Persze elmaradhatatlan a brutál ropogós héjú kenyér, előfordul hogy enyhén pirítva, fokhagymával bedörzsolve kerül a kosárba.
ui: khm.... Apró baj csak az, hogy kb. 3 éve elfelejtette ezt a jó szokását..... Ez úton kérném fel, hogy szokjon vissza rá!!! :D
Szinten klasszikus nagy kedvenc anyukám mákos nudlija, burgonyás tésztából készíti gazdagon vajjal, mákkal. Pasztás tányér, csak egy villa, fotel és kezdődhet a Reszkessetek betörők 1-2. :-)
Sárközi Ákos, Borkonyha, 1 Michelin-csillag (Fotó: DesignFood - Antonio Photography)
Karácsony? Tuti , hogy a vendéglátósok nagy része nem a szeretet ünnepét látja benne. Rengeteg munka, munka és munka! De valahogy mindenki szereti!
Jómagam is nagyon várom már, mert a lányom arca mindenért kárpótol . Mindig segít elkészíteni az ünnepi menüt, majd csillogó arccal varja a Jézuska ajándékát . Az ünnepi menü mindig közös megbeszélés útján születik, de sosem a bonyolult ételek kerülnek előtérbe nálunk. Sütünk halat, rákot, rengeteg zöldséget, és rozmaringos marhahús is mindig megtalálható az ünnepi kínálatban :))
Majd jön a vándorlás, anyósom lélegzetelállító töltött káposztával vár, anyukám pedig a jugoszláv krémesével varázsol el. Fantasztikus csajok, imádnivaló ételek ez a karácsony nálunk .:))
Kellemes ünnepeket minden gasztronómiát kedvelőnek!
Csapody Balázs, Kistücsök, Balatonszemes
Bicsár Attila, Alabárdos étterem (Fotó: DesignFood - Antonio Photography)
Teljes az összhang a családban a menüt illetően. 24-én és 25.-én a hagyományos vonalon mozgunk. Szerencsés vagyok, a feleségem jól főz, Ő készíti a húslevest, a sült kacsacombot, mákosgubát. A nagyobbik lányomé a mézeskalács és a beigli készítés a kis húga segítségével. Ezalatt marad időm felkészülni 26-ra, amikor a barátok jönnek, ilyenkor enyém a konyha. Idén lesz: crab cake avokádokrémmel, lazacpisztráng tintahalas tésztával, csokoládéfelfújt.
Természetesen a füstölt csülökkel készült töltöttkáposzta sem maradhat el, amt már 23-án elkészítek,
Ádám Csaba, Olimpia étterem (Fotó: DesignFood - Antonio Photography)