Kedvenc séfjeink karácsonya
2014. december 23. írta: világevő

Kedvenc séfjeink karácsonya

Megkérdeztem párat a kedvenc séfjeim közül, hogy melyik étel jelenti számára igazán a karácsonyt, és ki készíti el azt a legjobban. Íme a válaszok csillagosoktól és (még) csillagtalanoktól. Szulló-Sárközi-Csapody-Bicsár-Ádám-Pauli, elég komoly névsor!

DSC_0397-Zirig Árpád - Táfelspicc.JPG

A kép a Világevő Séfversenyen készült, a válaszadók többsége jelen volt versenyzőként vagy a zsűriben. (Fotó: DesignFood - Antonio Photography)

Szulló Szabina, Onyx étterem, 1 Michelin-csillag
(Szabináról nem találtam külön képet, viszont kb mindegyik látszik cserébe! Nem lesz nehéz megismerni, ő a nő...)

Nagy karácsonyi kedvenceim köze tartozik  a kocsonya a' la Hamvas:
Kevés  füstölt csülökkel készíti és egy pici zöldséget is főz bele. Frissen őrölt borssal, só virággal,  citromlével, nagyon apróra vágott salotta hagymával, házilag eltett csípős paprikával tálalja. Persze  elmaradhatatlan a brutál ropogós héjú kenyér, előfordul hogy enyhén pirítva, fokhagymával bedörzsolve kerül a kosárba.
ui: khm.... Apró baj csak az, hogy kb. 3 éve elfelejtette ezt a jó szokását..... Ez úton kérném fel, hogy szokjon vissza rá!!! :D
Szinten klasszikus nagy kedvenc anyukám mákos nudlija, burgonyás tésztából készíti gazdagon vajjal, mákkal. Pasztás tányér, csak egy villa, fotel és kezdődhet a Reszkessetek  betörők 1-2.  :-)

DSC_4013Designfood_Antonio_Photography.jpg 

Sárközi Ákos, Borkonyha, 1 Michelin-csillag (Fotó: DesignFood - Antonio Photography)

Karácsony? Tuti , hogy a vendéglátósok nagy része nem a szeretet ünnepét látja benne. Rengeteg munka, munka és munka! De valahogy mindenki szereti!
Jómagam is nagyon várom már, mert  a lányom arca mindenért kárpótol . Mindig segít elkészíteni az ünnepi menüt, majd csillogó arccal varja a Jézuska ajándékát . Az ünnepi menü mindig közös megbeszélés útján születik, de sosem a bonyolult ételek kerülnek előtérbe nálunk. Sütünk halat, rákot, rengeteg zöldséget, és rozmaringos marhahús is mindig megtalálható az ünnepi kínálatban :))
Majd jön a vándorlás, anyósom lélegzetelállító töltött káposztával vár, anyukám pedig a jugoszláv krémesével varázsol el. Fantasztikus csajok, imádnivaló ételek ez a karácsony nálunk .:))

Kellemes ünnepeket minden gasztronómiát kedvelőnek!

photo.JPG

Csapody Balázs, Kistücsök, Balatonszemes

A Karácsony természetesen nem maradhat el balatoni hal nélkül. Ilyenkor nem törekszünk a kreativitásra, inkább a hagyományos elkészítési módokra kerül sor. Sült fogas, ponty és természetesen a bajai módon elkészített halászlé.
A sütemények közül van egy gyengém, a feleségem által elkészített lekváros linzer. Hatalmas csata megy azért, hogy a frissen kisütött ne kerüljön azonnal elfogyasztásra, hanem megérje az ünnepeket. Feleségem folyamatosan új rejtekhelyekre dugja el, de valahogy mindig megtalálom, és pár darabot elcsipegetek belőle. 24-ére általában már csak mutatóban marad! 
DSC_3723Designfood_Antonio_Photography.jpg
 

Bicsár Attila, Alabárdos étterem (Fotó: DesignFood - Antonio Photography)

Teljes az összhang a családban a menüt illetően. 24-én és 25.-én a hagyományos vonalon mozgunk. Szerencsés vagyok, a feleségem jól főz, Ő készíti a húslevest, a sült kacsacombot, mákosgubát. A nagyobbik lányomé a mézeskalács és a beigli készítés a kis húga segítségével. Ezalatt marad időm felkészülni 26-ra, amikor a barátok jönnek, ilyenkor enyém a konyha. Idén lesz: crab cake avokádokrémmel, lazacpisztráng tintahalas tésztával, csokoládéfelfújt.
Természetesen a füstölt csülökkel készült töltöttkáposzta sem maradhat el, amt már 23-án elkészítek,

DSC_4010Designfood_Antonio_Photography.jpg

Ádám Csaba, Olimpia étterem (Fotó: DesignFood - Antonio Photography)

A számomra legkarácsonyibb és kedvenc étel a klasszikus szűrt bajai halászlé trandícionális recept alapján, kombu algával és bonito pehellyel készült ponty dashi udon tésztával, wakame-val és persze jófajta paprikával. Kollégám, üzlet- és élettársam Kis Sanyi készíti a legjobban :)
Nagyon Áldott, Békés Ünnepeket kívánok és Sikerekben Gazdag Boldog Új Évet Kívánok! 
pauli.jpg
Pauli Zoltán, Mandula étterem, Villány (Fotó: Gugyi Péter)
Alapvetően a halászlé. Édesapám készíti már 40 éve a bevált tolnai receptúra szerint, házi tésztával, melyet az asszonyok készítenek. Elfogyasztása során végig az aktuális hallé értékelése zajlik, általában a “hú ez már megint nagyon jól sikerült” konklúzióval. Ennek már megvan a sajátos hangulata. Anyósom egy cukrász fenomén. Édesanyjától ellesett receptúrákat rendkívül kreatív módon újítja meg, a család nagy örömére. Szenteste minimum 15 féle sütemény sorakozik az asztalon. Egy másik nagyon fontos elem oma krémese. Csúnya de nagyon finom. Igazi sváb sütemény, hiszen csupán egy tepsivel készít, így elég nehéz hozzájutni. Az egész család imádja, de mivel már viszonylag sokan vagyunk, csupán egy aprócska szelet jut mindenkinek. Ezt a receptúrát át is vettük az étterembe, több alkalommal visszatér “oma krémese” az étlapra.

A bejegyzés trackback címe:

https://vilagevo.hu/api/trackback/id/tr307003513

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása