Nem gondoltam volna, hogy egy saját 'találmányom' is bekerül éttermi kínálatba, (na jó, egyszer mégis, amikor a Hunnium versenyén a pálinkás meggyragus, kacsamell misós pürével bekerült a Kistücsökbe), alaposan meglepődtem, amikor épp a narancsos lecsóm jött szembe tegnap egy borvacsorán!
Akarsz egy óriási, különleges vacsoraélményt szerezni? Itt a soha vissza nem térő alkalom!
Ahogy korábban is írtam, az Olimpia Vendéglő egyértelműen a megfizethető áron kínált magas konyhaművészetet képviseli Budapesten. Tegnap a nyári szünet végét egy borvacsorával ünnepelték, de rendhagyó módon nem egy borász boraihoz, hanem egy hentes, Károly József, húsaihoz csináltak nagy menüt. Az egész vacsora is nagyon emlékezetes volt, az Ádám Csabára jellemző játékossággal és erőteljes japán befolyásoltsággal, aminek nagyon izgalmas és változatos a végeredménye. Részletesebben erről itt, a menü és az ételek itt vannak képen:
Az egész menü emlékezetes volt, de a leginkább mégis a lecsó szúrt szemet, hiszen, ahogy fent is lehet látni, július 13-án már én is feltaláltam ezt, ráadásul szintén kumquattal tettem még egy kicsit érdekesebbé az ízhatást! [Nehogy félreértés legyen: el sem tudom képzelni, hogy a séf tőlem lopta volna az ötletet, van neki épp elég sajátja!] Szerintem rettenető vicces, hogy egy klasszikus ételt elég meredek átalakításnak vetünk alá, és mégis ugyanaz lesz a végeredmény! Az külön érdekessé teszi, hogy még emlékszem, hogy nekem honnan jött az ötlet: épp az Olimpia étteremben csinált egyszer még Takács Lajos egy halászlét, amibe grapefruitot is tett, ami szintén egy nagyon izgalmas kombináció volt. Persze lecsóból Ádám Csabáé sokkal szofisztikáltabb, kimunkáltabb, nemesebb volt, én csak egy hagyományos lecsóba tettem a végén friss narancsot és kumquat szeleteket, ő a nehezebb és igényesebb utat választotta, sült kápia lecsöpögtetés, enyhélt aszalt koktélparadicsom, hámozott paprika, stb. Viszont mindenkinek ajánlom kipróbálásra, aki szeret bátran kísérletezni, mert akár egy nagy adag lecsó kis részével is lehet kísérletezni, összefőzni szinte nem is kell már, és egészen más megvilágításba helyezi a régi ismerőst!
Ha mégis valami konzervatívabbra, de nagyon finomra vágynál paradicsomból!