Csokitorta lett "Magyarország Cukormentes Tortája"
2014. augusztus 11. írta: világevő

Csokitorta lett "Magyarország Cukormentes Tortája"

Ráadásul ebben nekem is komoly felelősségem van :)

CsokisKaland_szelet_fekvo_kicsi.jpg

Még tavaly kerültem először kapcsolatba az Egy Csepp Figyelem Alapítvánnyal, akkor épp közvetlenül egy 30 kilométeres futásom után kellett a színpadon megkóstolnom az akkori amatőr győztest. Maga a torta is jó élmény volt, de az még inkább, hogy alig bírtam fellépni a színpadra. Aztán zsűriztem az idei tortákat már én is, amikor felkértek, természetesen örömmel mondtam igent, hiszen nagyon fontosnak tartom a cukorfogyasztás visszaszorítását is, és azt is, hogy a cukorbetegek is élvezhessenek édességeket. Ma pedig már zsűritagként nyilvánosságra hoztuk, hogy ki nyerte a profik versengését.

Itt vannak képek a kóstolgatásról, felbecsülhetetlen kortörténeti dokumentumként szakállasan vagyok rajtuk :)

Innentől idézem a hivatalos sajtóközleményt: 

"Az Egy Csepp Figyelem Alapítvány és a Magyar Cukrász Iparosok Országos Ipartestülete által 2012 óta évente megszervezett “Magyarország Cukormentes Tortája” versenyen a cél nem egy létező recept cukormentes verziójának elkészítése. A zsűri a megfelelő alapanyagok használata, valamint az alacsony szénhidrát- és kalóriatartalom mellett azt is elvárta a pályázóktól, hogy olyan új édességet alkossanak meg, amely tükrözi a magyar ízvilágot és innovatív is.

A “Csokis kaland” harmóniáját a könnyű csokoládéhab alapozza meg, amelyet a magyar meggyből készült öntet finoman ellenpontoz. Ezt egészíti ki a hazai dió és a mandula, a vékony marcipánréteg pedig eleganciát kölcsönöz a tortának, mely nem csupán a cukorbetegek választása lehet, hanem mindazoké, akik az ízek élvezete mellett tudatosan figyelnek az összetevőkre. Nincs benne hozzáadott cukor és fehér liszt, egy szelet 254 kalóriát (kcal) és 10,6 g szénhidrátot tartalmaz. Ez utóbbi kevesebb mint fele egy hagyományos csokoládétorta értékének. A számítást a Magyar Dietetikusok Országos Szövetsége készítette, a kész torta elemzését a Wessling Hungary Kft. független élelmiszervizsgáló laboratórium végezte.

CsokisKaland_torta_fekvo_kicsi.jpg

Nándori László, a Nándori Cukrászda aranykoszorús cukrászmestere elmondta, hogy olyan süteményt szerettek volna készíteni, amely az ünnepi asztalon is megállja a helyét. Az édességet először augusztus 19-én és 20-án, Budapesten, a Magyar Ízek Utcáján kóstolhatja meg a nagyközönség az idei Magyarország Tortájával, a “Somlói Revolúcióval” együtt. A verseny eredményhirdetése és az ünnepélyes tortaszelés a Clark Ádám téren felállított színpadon lesz augusztus 19-én, 10 órától. Ezt követően az ország számos cukrászdájában árusítják majd. A torta receptje elérhető lesz az Egy Csepp Figyelem Alapítvány honlapján. A tortát árusító cukrászdák listája pedig a verseny weblapján: http://www.magyarorszagcukormentestortaja.hu

Nandori_Laszlo_allo2.jpg

A „Magyarország Cukormentes Tortája” verseny zsűrijének tagjai:
Erős Antónia, az Egy Csepp Figyelem Alapítvány alapítója, Jókuti András, a Világevő gasztroblog szerzője, Vadon János, rádiós műsorvezető, a Morning Show műsorvezetője, Szűcs Zsuzsanna, a Magyar Dietetikusok Országos Szövetségének dietetikusa, Pöhm Rudolfné és Pataki János mestercukrászok, valamint Nagy Attila, a Dcont TREND vércukormérő készüléket gyártó 77 Elektronika Kft. kereskedelmi igazgatója.

Mautner Zsófia, a zsűri elnöke szerint a “Csokis kaland”minden tortarajongó álma. “Ki hinné, hogy egy csodás csokoládés desszertet is el lehet fogyasztani bűntudat nélkül, mivel olyan alacsony a kalóriatartalma. Az már csak a hab a tortán, hogy még meggy és marcipán is van benne.” – mondta.
2014-ben a verseny főtámogatója újra a 77 Elektronika Kft., a Dcont TREND, az egyetlen VALÓBAN MAGYAR vércukormérő család fejlesztője és gyártója. A főtámogató „A leginnovatívabb receptért” járó különdíjat ajánlotta fel a Bazsalikomos csipkebogyó tortát megalkotó Horváth Cukrászdának. A „Magyarország Cukormentes Tortája” verseny fődíja egy háromnapos wellness hétvége, melyet az Accent Hotels biztosít. Az Egy Csepp Figyelem Alapítvány különdíját a Kenwood támogatásával a Mészáros Cukrászda érdemelte ki a Döbleces almás (sütőtökös) kreációval. A versenyt támogatja az Internetpatika.hu is.

A „Magyarország Cukormentes Tortája” háziverseny folytatódik Nevezés augusztus 15-ig!
Még lehet jelentkezni a háziasszonyok, gasztrobloggerek, nem ipartestületi cukrászok számára kiírt „Magyarország Cukormentes Tortája” háziversenyre, amelyen a legfinomabb és a legegészségesebb “otthon” készült tortáit díjazza az Egy Csepp Figyelem Alapítvány. A kihívás ugyanaz mint az ipartestületi mestereké volt: fehér liszt és hozzáadott cukor nélküli, kalória- és szénhidrátszegény torta készítése, mely egy cukorbeteg étrendbe is nyugodtan beilleszthető. A háziverseny kiírása és a részletek megtalálhatók az alapítvány Facebook oldalán és honlapján! A háziverseny fődíja egy Kenwood Major Premier minőségi robotgép, a Kenwood felajánlása. A legkreatívabb recept tulajdonosa a főtámogató 77 Elektronika Kft. különdíját kapja, míg a harmadik helyezett torta készítőjét az Internetpatika.hu jóvoltából ajándékcsomaggal díjazza a zsűri."

A bejegyzés trackback címe:

https://vilagevo.hu/api/trackback/id/tr46594761

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Antalbaba 2014.08.12. 10:48:01

OK, hogy nincs benne fehér liszt, de akkor már eszükbe jutott gluténmentesre csinálni???

világevő · http://vilagevo.blog.hu 2014.08.12. 10:57:01

@Antalbaba: a három kérdőjel nekem soknak tűnik :), de azért itt arra is figyelni kell, hogy mik az előállítási költségek. Ez a kezdeményezés nem az ételallergiákról szól, hanem a cukorbetegségről, természetesen a pályázó cukrászatok ettől függetlenül figyelembe vehetnek szigorúbb szempontokat is.

Karnamantra 2014.08.21. 12:12:53

Egy baj van a cukormentes sütikkel (azon kívül, hogy én a legtöbb mesterséges édesítőtől heveny hasmenést kapok), hogy mindig érezni az utóízt :(

világevő · http://vilagevo.blog.hu 2014.08.21. 12:23:24

@Karnamantra: én is érzékeny vagyok a mellékízükre, de eritrittel ilyen szempontból egész jó tapasztalataim vannak.
süti beállítások módosítása