A baszk pintxo [ejtsd: pincsó] kultúrát talán nem nagyon kell már bemutatni, közel áll a spanyolok tapas-ához, a lényeg, hogy a különböző helyi fehér és vörös borokhoz, az enyhén szénsavas txakolihoz és a sörökhöz legyen mit enni. Szóval elvileg akár hasonlíthatna is a sör- és borkorcsolyákhoz, csak éppen a kínálat lenyűgöző. Az alapos áttekintéshez és a legjobb minőséghez is természetesen Donostiába, azaz spanyol nevén San Sebastianba kell utazni, ami egyébként a világ legjobbjai közül is jó pár csúcsétteremnek otthont ad, de az egy későbbi sztori lesz.
Maguk a helyek általában elég egyszerűek, a kiszolgálás is, az igazán jókban csúcsidőben meg kell küzdeni minden egyes falatért, de még inkább egy előnyös állóhelyért a pultnál. Aki úriasabban szeretne, érdemes előre asztalt foglalni, és kicsit korábban kezdeni, mint a tömeg, mondjuk legkésőbb 8-kor.
A kínálat hihetetlenül széles, de persze tengeri és földi elemek vegyülnek nagy boldogságban, és a nagyon kifinomulttól a végtelenül egyszerűig terjed:
A txakoli [ejtsd: csakóli] az egyik helyi kedvenc, alacsony alkoholtartalmú, száraz, enyhén szénsavas, könnyű és nagyon friss fehérbor, a kitöltése mindig nagyon magasról történik, gyakran a rutinos pultos oda sem néz közben:
És persze egy pintxo bárban minden a kajáról szól, a nyerőgép is. A kis szalvétákat pedig 'elegánsan' le kell csak ejteni a lábunkhoz:
A hagyományos pintxók mellett elterjedtek már a modern stílusúak is, nem kevésbé izgalmas megoldásokkal, szintén sok-sok tengeri alapanyaggal, mint az angolna, tengeri sün, tőkehal, rákok, és persze az elmaradhatatlan paprikákkal itt is. De közben akár a molekuláris gasztronómia eszköztárát is bevetik:
És még modern:
Hihetetlenül izgalmas maga a pintxo-kultúra is, na és persze a kínálat, rengeteg hely, a legtöbbnek saját stílusa van, és vannak másféle specializálódások is, például kagylós, vagy olyanok is, ahol inkább a meleg ételek a jellemzők. Szóval kell még pár kör, szerencsére viszonylag kis területen összpontosulnak. De addig is ma egy nagyon várt élmény: ebéd a Mugarritz-ban!