Sokaknak van határozott véleménye a fine diningról, a csúcséttermekről annak ellenére is, hogy esetleg soha nem kóstoltak semmit ilyen helyeken, ez egy rendes trollt nem tart vissza attól, hogy egy-egy fotó alapján megállapítsa egy ételről, hogy az ehetetlen vagy éppen túlárazott, esetleg még pluszban nevetséges adag is, amivel akkor sem lehet jól lakni - ellentétben a jóskabá 300 forintos pacalpörijével - ha 5-10 fogásból áll egy vacsora. [Na ők ne olvassanak tovább, nem nekik szól ez a posztom. SEM.] És ennek részben nyilván az az oka, hogy egy igazi csúcskategóriás gasztronómiai élményt kínáló éttermet lehetetlen megfizetni, hiszen teljesen alapvetőnek számít egy 30 ezres degusztációs menü. De van kivétel?
Már évekkel ezelőtt, a nagyszerű Takács Lajos regnálása idején is rendszeresen igyekeztem járni, sőt, volt még némi közöm a felfedezéséhez is, amikor még nagyon új volt a hely, behívtam Lajost az akkor még létező rádióműsoromba, aki egyik legnehezebb interjúalanyomnak bizonyult, viszont az étterem felívelésére szerencsére jó hatással volt a szereplése. Aztán az Olimpiából távozásával kicsit én is elfelejtettem a helyet, az utóbbi hónapokban viszont egyre gyakrabban jut eszembe, el is megyek időnként, annyira, hogy a tegnapelőtti spontán ebéd után tegnap vacsorázni is oda mentem.
És kivétel nélkül izgalmas, változatos, nagyon átgondolt, nemzetközi viszonylatban is érdekes és magas színvonalú menü várt, sok-sok meglepetéssel, kiváló és néha meghökkentő alapanyagokkal. Akit nagyon érdekel, hogy mi van a tányérján és megfelelően igényes is, itt rengeteg örömben lesz része. És ezúttal az árat se hagyom le, bár azt szinte sehol nem szoktam megírni, mert szerintem eltereli a témát a fontos kérdésekről, de ebben az esetben éppen ennek fényében is annyira fantasztikus a menüajánlat: ebédre 2/3 fogás 1950,-/2250,-, vacsorára a meglepetés menü 7 fogás esetén 8500,-, de - ha jól emlékszem - 4-5 fogás esetén már 5-6 ezerért van.
Rettentően kíváncsi lennék, hogy a séf, Ádám Csaba miket alkotna egy elegáns étteremben, ahol maga választja a tányérokat is, na meg lényegesen magasabb büdzséből alkothat. De ennél a kíváncsiságomnál is sokkal erősebb az a kívánságom, hogy megmaradjon az Olimpia egy elérhető árú csúcsétteremnek, ahol bele lehet kóstolni a legmagasabb színvonalba. Egyszerű kulcsszavak mentén dolgoznak, amiket nem egy ügynökség talált ki nekik: kreativitás, szorgalom, tanulás, alázat.
Egy fontos infó: még egy bő hétig vannak nyitva a nyári szünet előtt, július 20-ig, utána egy hónapig zárva marad az Alpár utcai félszuterén. De még előtte is van rá lehetőség, mentsük meg a helyet, ahol demokratikusan elérhető szuper izgalmas gasztroélmény!
Mindig is meg akartad mondani a véleményed az éttermeseknek? Itt a lehetőség, ők is olvasni fogják az eredményeket: itt egy kérdőív, amiben az éttermi bosszúságok témaköréről van pár kérdésem, ha szoktál étterembe járni!