Magyar Toszkána? Meg fogsz lepődni!
2014. július 04. írta: világevő

Magyar Toszkána? Meg fogsz lepődni!

Sose szerettem a 'magyartoszkánázást', van benne valami magyar narancsos, na meg miért ne lehetne saját jogán értékelni, külföldi összehasonlítás nélkül valamit? Akárhogy hívjuk, ez a hely egészen lenyűgöző!

IMG_5385.JPG

Rengeteg feldolgozásra váró külföldi anyagom van még az elmúlt hetekből, Bologna, Málta, London, Párizs és a többiek, de a tegnapi élményem beelőzött mindenkit, annyira tetszett. A Balaton-felividéken autózgatni eleve nagyon jó, van is rengeteg szép hely, de ennyire jól kitalált és közben gasztronómiailag is nagyon igényes és gyönyörű környezetet még sehol sem találtam.

Ilyen a Liszkay Borkúria környezete, Monoszló a helyszín, a Balaton-felvidék egy még nem igazán felkapott kis részlete. Egészen különleges a hangulat, talán a képekből is átjön valamennyire, hogy tényleg olyan, mintha nem is itthon lenne, persze a távoli hegyek ismerősek lehetnek, de alapvetően sajátos, nagyon szerethető hangulata van a völgynek. És tökéletes csend uralkodik, maximum madárfütty zavarja meg néha...

Az egyik képen már feltűnik a tulajdonos, a rettentően kalandos életű Liszkay Mihály, aki háromszor is végleg elhagyta az országot, majd Hollandiában, végül Kanadában, aztán újra Hollandiában talált új otthonra. (Az életéről jelentek már meg jó cikkek, így azon nem megyek most végig, pedig tényleg rettentő érdekes, ráadásul nagyon szórakoztatóan is meséli el, ha még elkeveredek Monoszlóra, akkor megkérem, hogy videóban is mesélje el, úgy az igazi.)

Ez egyébként az ő igazi törzshelye, ugyanis hihetetlen dolgokat tud művelni a zongoránál, nem csak játszik, de énekel is, így is találkoztam vele először, amikor egy vacsorán éppen szórakoztatta a közönséget, óriási sikerrel: 

IMG_5363.JPG

 Van már néhány magas színvonalú, különleges szálláshely itthon, viszont az nagyon ritka, ahol a gasztronómia és lépést tud tartani az építészettel, belsőépítészettel és egyéb, statikusabb műfajokkal. A Liszkay ezek közé tartozik, az egyszemélyes(!) konyhai csapat biztos kézzel teszi a dolgát, nagyon jó stílus- és arányérzékkel, kellően egyszerű és helyi alapanyagokra támaszkodó, de azért mégis különleges menüt készítenek a szállóvendégeknek, és néha azoknak is, akik megpróbálnak bekéredzkedni, hogy egyenek egy jót. Persze a saját borok is komoly vonzerőt jelenthetnek.

Ez pedig itt a hotel, vagy inkább a szálláshely, összesen 9 szoba, különböző dizájnnal, de van pár - nagyon szimpatikus - közös vonásuk, például a tisztességes méretű fürdőszoba, ahol a zuhanykabinban még nekem sem kell kinyitnom az ajtót, ha meg akarok fordulni, a masszív, tömörfa bútorok és a visszafogott, kellemes stílus:

Az első képen a master suite fürdőjének egy részlete látható, elég impozáns darab az a kád...

Liszkay Bokúria, Monoszló

IMG_5483.JPG

 

Ha szeretnél hasonlóan fantasztikus helyekről elsőként értesülni, iratkozz fel a hírlevélre és csatlakozz a Facebook-oldalhoz! És olvasd el például ezt a cikket is!

A bejegyzés trackback címe:

https://vilagevo.hu/api/trackback/id/tr216473279

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

blasiusii 2014.07.04. 17:43:40

elfogadnám szívesen vidéki lakként, de Toszkána helyett én inkább Ausztriát jelöltem volna meg egy kvízben, mert az épület stílusa és a letisztultság, sőt az egész berendezés mind inkább arra hajaz! (a kagylóalakú lámpákról meg inkább ne is beszéljünk..)

Bor meg levendula alapján ennyi erővel Provance is lehetett volna! - Kicsit bújtatott reklám szaga van így. Azért jó utat, ha megy valaki.

ekat 2014.07.04. 18:16:57

Én sem hasonlítanám Toszkánához (igaz, Provence-hoz sem), de tény, hogy kellemes és igényes környezet. Csak a ház nagyon nem az ízlésem. :)

világevő · http://vilagevo.blog.hu 2014.07.05. 13:17:20

@blasiusii: 4 éve írok a kedvenc helyeimről, azt írom csak meg, ami nagyon tetszik.

@ekat: én se ilyet építenék, de azért pár napot bármikor elég boldogan eltöltenék benne :)

jolika 2014.07.05. 14:42:02

Gratulálok minden kommentelőnek, ha ennyit sikerült átvenni a cikkből. Toszkána vagy Provence.. Ausztria?? láttál valahol Apfelstrudel-t a képeken, vagy egy jó kis Bierstube-t? Magyar mentalitás, szarozzuk amit csak lehet.

A birtokhoz pedig tényleg gratulálok, szívesen felkeresném. A zongorajátékkal kísért vacsora pedig + pont.

blasiusii 2014.07.05. 19:15:39

Kedves jolika, kérlek, tartsd meg magadnak a magyarozást, és keresd fel a mesés Ausztriát!! Meg fogsz lepődni, hogy arrafelé is vannak ilyen helyek. Egyébként Olaszországban jártál már??

@világevő: elhiszem, biztos jó volt :)

Nick Reevers 2014.07.05. 22:08:25

...jolika, hát nem veszed észre, hogy te is csak szarozol, igazi jó magyar ember vagy te magad is...a Balaton felvidék tényleg egy jó hely, annak ellenére, hogy a Liszkay kuriát nem tudom meglátogatni anyagi okokból, de a magamfajta mezitlábasok is jól tudják érezni magukat e nélkül is...aki pedig oda mehet örüljön a szerencséjének...

na4 2014.07.06. 07:53:32

Hát ehhez csak szívböl gratulálni lehet: izlés, finom elegancia, kitartás, szorgalom, kökemény munka. Nagyszerü. El fogok menni oda.

Dernovics László 2014.07.06. 08:53:35

Ez a haz es stilus olyan messzi van Ausztriatol mint Mako Jeruzsalemtöl... Andras, igazad van Toscanaval. Szep.

blasiusii 2014.07.08. 08:39:29

nem akartam ennyire belemenni, de itt mindenkinek a hütte Ausztria, és még sosem járt Toszkánában, elkeserítő...

Toszkánában rusztikusabb, tömör, esetleg villaszerű épületeket találunk, mint például ez:
www.malpensata.com/images/agriturismo.jpg
(ez épp Chiantiban van)

Tessék olyan helyekre rákeresni, mint pl. Domäne Wachau vagy a Schloss Gobelsburg, nem lesz több kérdés.

világevő · http://vilagevo.blog.hu 2014.07.08. 09:56:30

@blasiusii: részemről az összehasonlítás alapja nem az épület, hanem a táj és a hangulat volt. lehet, hogy másnál is.

Az evolúció megfordítója... vissza a fára! (törölt 2014.07.21. 05:55:00

Az epulet osztrakos, a taj magyar, tenyleg nem egy toszkan jellegu dolog. A maga stilusaban, sajat ertekei alapjan kell ertekelni.
A magyar tenger sem hasonlithato egyszeruen semmihez. Mas. Minden hasonlitgatas kicsorbul, felresiklik.

Lajos K. Szabó 2014.07.29. 08:18:32

Srácok! Nem tök mindegy, hogy mi , hol van? ami szép az szép, ez a birtok európai színvonalú, ízléses, remek , szép helyen van! Ennyi! Szerintem ne vigyünk ebbe semmi mást! Egyszerűen remek!

Lajos K. Szabó 2014.07.29. 08:18:32

Srácok! Nem tök mindegy, hogy mi , hol van? ami szép az szép, ez a birtok európai színvonalú, ízléses, remek , szép helyen van! Ennyi! Szerintem ne vigyünk ebbe semmi mást! Egyszerűen remek!

Napsugár Fényes 2014.08.04. 12:20:30

Ez a palota a lenyűgöző,meg az udvara.

dez01 2014.08.19. 15:25:25

Rengeteg lehetőség van még a Balaton felvidéken.... Ha lenne pénzem vennék ott szőlőket, nagyon sok lepusztult terület van még....
süti beállítások módosítása