Londonban járva a múlt héten, meglepődtem, hogy mekkora divat, az idei nyár slágere a cold brew, amire nem tudok magyar szót, talán hideg főzet lehetne a neve, a lényege, hogy nem forró, hanem hideg (vagy szobahőmérsékletű) vízzel készül a kávé. Ha megfelelő kávéból és megfelelő módon csinálják, akkor fantasztikus lesz a végeredmény.
A kép a Cirkuszban készült ma, egy Hario márkájú japán csepegtető, egy gyönyörű eszköz hideg főzet készítésére
Világszerte már jó két éve felütötte a fejét a cold brew divat, de mostanra látszik alaposan kicsúcsosodni: nincs az a szakállas, szűk nadrágos vendég, aki ne ilyet kérne a pultnál nyáron. Ez még önmagában persze nem lenne elég ok arra, hogy mi is ilyet akarjunk inni, akár szakáll nélkül is, viszont az a helyzet, hogy tényleg nagyon izgalmas és finom italról van szó, feltétlenül érdemes megkóstolni.
Hideg vízben más ízanyagok oldódnak ki a kávéból, eleve más kávét is érdemes használni, és ráadásul csak akkor van értelme, ha frissen őrölt kávéból készül. Általában simább, kevésbé savas (a 'rendes' kávé kihülésekor is keletkeznek savak), és nem árt neki egy-két jégkocka sem, ami a sima jégkockás espresso esetében felvizezi a kávét és leronthatja az élményt.
A jó hír az, hogy erre már Budapesten is van pár lehetőség, bár egyelőre a viszonylag kis kereslet miatt még nem mindenhol tartják a lenti helyek közül sem állandóan, de a lehetőség adott, a baristák meg örülni fognak, ha van kinek csinálni, szóval érdemes keresni, még hozzá a következő helyeken, mindhárom amúgy is ott van Budapest legjobb kávézói között, nyilván nem véletlen, hogy erre a trendre is hamar reagáltak:
Cirkusz: Egy másik kávés kedvenc, a cascara is gyakran elérhető.
My Little Melbourne: Csomagolva is van, három különböző kávéból!
Tamp&Pull (Váci út): Iwaki eszközzel készítve.
ZONA: Az utcában zajló munkálatok miatt mostanában csak este van nyitva.
Az általános kávétoplistám fenti tagjairól részletesebben itt, ez meg itt a Cirkuszról, mert az a toplista írásakor még nem létezett.
Szerintem zseniális találmány, de azért kommentben remélem lesz, aki helyretesz a sznobizmusomért. Na meg micsoda ötlet már hideg vízben kávét főzni!?
A következő témáimból: London, Bologna, Málta és az autentikus magyar konyha. Az instán meg live, kövess!